Maratonul Piatra Craiului in sapte cuvinte

4

E cea mai importanta competitie de alergare montana din Romania. De cinci ani, in prima sambata din octombrie, maratonul Piatra Craiului-Salomon inseamna nu doar parcurgerea a 41 de km pe vaile si crestele unora dintre cei mai frumosi munti din tara ci si o ocazie de a vedea ca prietenia si frumosul sunt la ele acasa.

Naturaletea

Orice concurs incepe cu o sedinta tehnica. Mai ales in conditiile in care este o cursa montana, ce presupune parcurgerea unor portiuni expuse, pe stanca sau grohotis, despre care e bine sa stii inainte toate amanuntele. Le ofera Lucian Clinciu, organizatorul Maratonului Piatra Craiului – Salomon. Alergator, schior el insusi, Clinciu a reusit nu doar sa tina in viata ci sa si dezvolte continuu aceasta competitie, intr-o proba sportiva deloc populara in Romania.

Si in ciuda tuturor dificultatilor – criza, lipsa banilor, a sponsorilor etc – in sala mare a Casei de Cultura din Zarnesti s-au strans la inceputul lui octombrie peste 400 de pasionati de munte si de miscare. E zumzet, agitatie, prieteni se reintalnesc, se saluta, schimba impresii.

Linistea apare dupa ce Lucian Clinciu incepe sa descrie traseul si portiunile cu o dificultate mai mare („vor fi cinci corzi, atentie pe grohotis, marcajele sunt bune, dar totusi sa nu le pierdeti din ochi, vremea e stabila, poate nu va ploua, dar e mai frig decat de obicei”).

Clinciu sta asezat pe scena, ne-protocolar, imbracat in colanti de alergare si cu sandale. in jurul lui, forfotesc continuu copii, care se joaca, alearga, vorbesc, se misca natural. Nu deranjeaza pe nimeni. Iar atmosfera e ca la o intalnire de familie.

Emotiile

E frig in dimineata startului. innorat, neguri pe creste. insa in centrul Zarnestiului se da joaca marunt, se sare, se aplauda cu nerabdare in asteptarea startului. Ca sa fie amagit frigul se incinge chiar o hora pe o muzica indracita. Apoi se porneste in alergare.

Alergarea

Pe sosea la inceput….

Teama

Apoi sus, tot mai sus….

Bucuria

Dupa 41 de km pe drum de tara, pe stanci si grohotis, peste izvoare, printre radacini linia de start vine ca o izbavire.

Prietenia

Aici cuvintele sunt de prisos…

Respectul

Castigatorilor le-au fost oferite premii mai mult simbolice. Toti alergatorii au primit insa medalii de participare, aplauze si respectul celor din jur. Momentul cel mai emotionant a fost insa cind o sala intreaga, de peste 400 de oameni, l-au aplaudat minute in sir pe cel mai varstnic participant, Cristian Chiurlea, care are 71 de ani. Cel mai tinar participant a fost o fata de 13 ani, Maria Marc. Respect.

Fotografii de: Laurentiu Pavel, Nico Verhelst, Oana Badea, Simon Botond

Mai multe informatii despre competitie gasiti aici

Tags:



4 comentarii

  1. elisabeta niculescu on

    bravo copii sa nu va lasati chiar daca nu sunt bani
    dupa cum se vede din reportaj e mai importanta prietenia ,respectul si bucuria de a fi facut un lucru extraordinar
    ce mult as vrea sa mai pot alerga pe crestele pietrii craiului sa ma iau la intrecere cu natura

  2. Felicitari organizatorilor si participantilor pentru bucuria,curajul,respectul si iubirea ce le daruiti !
    Sunt mama unui tanar ce a participat pentru prima oara la un maraton si a reusit sa treaca linia de sosire cu bucurie,dupa 6h35:33.Datorita lui am facut cunostinta cu o lume fascinanta,minunata si de la care avem multe de invatat.
    Acum imi spune cat de mult doreste sa participe la urmatorul maraton si sa obtina un timp mai bun cu cel putin o ora…stiu ca va reusi.Este captivant acest maraton,daca participi o data,doresti sa revi cat mai curand.Consider ca iubitorii de natura si miscare vor participa in numar tot mai mare pentru premiul cel mare: <>.
    Cu respect,va doresc mult succes tuturor!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger