Maratonul International Bucuresti. Ultima turnanta

7

O data pe an, in octombrie, Bucurestiul devine alt oras. Centrul din jurul Palatului Parlamentului se umple de la prima ora a diminetii cu oameni imbracati sportiv, emotionati, energici, nerabdatori sa porneasca intr-o cursa pe care nu o vor putea uita. Pe 17 octombrie e ziua maratonului. Si participantii la proiectul “Primul Maraton” vor fi prezenti acolo.

O data pe an, in octombrie, Bucurestiul intra in randul marilor capitale europene. Pana de curand, Romania era singura tara membra a Uniunii Europene care nu organiza un maraton oficial in propria capitala. In plus, trist paradox, desi Romania are o campioana si o vice-campioana olimpica in proba de maraton, Bucurestiul nu avea o cursa acreditata international.

Acum lucrurile s-au schimbat. Din 2008, la initiativa Asociatiei Bucharest Running Club si cu sprijinul sponsorilor si partenerilor sai, in Bucuresti s-a reluat traditia organizarii unui maraton international unde participa mii de oameni, de la sportivi profesionisti pana la simpli amatori de miscare, dispusi sa isi incerce puterile la cros sau chiar la probele de anduranta.

Peste tot in lume, o cursa de maraton este un eveniment in sine. Mii de oameni ies din case, unii ca sa alerge, multi altii ca sa ii priveasca sau sa ii incurajeze. Mass media e prezenta, fiind interesata de performantele sportive dar si de spectacolul strazii. Nu lipsesc evenimente adiacente, targuri si expozitii cu echipament sportiv, spectacole de muzica, divertisment.

Nici Bucurestiul nu vrea sa ramana mai prejos. Bucharest City Marathon, asa cum este denumirea sa oficiala, este o cursa inscrisa in calendarul international de maratoane stradale.

Are trei probe competitive: maraton (42,195 km), semi-maraton (21,095 km) si stafeta, plus alte doua probe necompetitive: o cursa populara de 4 km si cursa  copiilor, pe distanta de 1 km. In plus, sportivii care concureaza in fotolii rulante se  pot inscrie la oricare din probele Maratonului.

“Am convingerea ca romanii in general si bucurestenii in special aveau nevoie de un maraton. Noi ne-am propus sa adunam in jurul unor astfel de evenimente sportive populare pe toti oamenii dornici sa adopte un stil de viata sanatos “, spune Valeria Racila van Groningen, presedinta Bucharest City Run si care, ca fosta sportiva de performanta si alergatoare de curse lungi, a tinut ca Bucurestiul sa aiba o astfel de competitie. “Alergand, nu doar te mentii in forma fizica, ci si lasi in urma toate gandurile negative, toata oboseala mentala acumulata in timpul zilei si devii mult mai stapan pe tine“.

Un maraton unic in felul sau

Maratonul organizat in capitala Romaniei are cateva trasaturi care il individualizeaza si il fac atractiv pentru orice alergator. Intai de toate, se desfasoara intr-o perioada a anului, de inceput de toamna, care este una dintre cele mai potrivite pentru alergat distante lungi: nu e nici foarte cald, nici foarte rece, vremea e in general stabila.

Apoi, se alearga in circuit, lucru care e drept ca nu convine tuturor alergatorilor, dar care este foarte apreciat de spectatori, care au ocazia sa fie martori la multe din momentele frumoase sau poate dramatice ale maratonului. In plus, zona de start si de finis este in fata Palatului Parlamentului, care este a doua cladire din lume ca suprafata.

Detalii despre programul competitiei la adresa www.bucharestcitymarathon.com

Primul Maraton

Dupa patru luni de zile de pregatire, participantii la proiectul “Primul Maraton” sunt gata sa participe la primele curse lungi din viata lor. In tot acest timp, a fost vorba de antrenamente (destul de) serioase, alergari in comun, multe lucruri noi invatate, zile cu dureri fizice, indoiala si speranta, prietenii noi.

Vom reveni cu amanunte despre toate aceste lucruri. Pana atunci sa le tinem pumnii, pentru ca au nevoie.

Vor alerga:
* Ioana – maraton
* Stefania – maraton
* Mihai – maraton
* Stefan – maraton
* Laura – semimaraton (probabil)
* Ioana/Jo – stafeta
* Gabriela – a renuntat din motive personale.

Foto: Alex Spineanu

Tags:7 comentarii

  1. stiti cumva daca se aduna si fonduri? De ex, la maratoanele care au loc in marile orase se aduna fonduri pt a fi donate diferitelor domenii de cercetare. Cel de la Roma aduna fonduri pt. cercetarea in domeniul oncologic si al bolii scleroza in placi.

    • De trei ani, si la Maratonul International Bucuresti se promoveaza diferite cauze umanitare. Sunt doi parteneri traditionali pentru care s-au organizat diferite evenimente in ideea strangerii de fonduri: Hospice Casa Sperantei (cu programe de ingrijire paliativa pentru bolnavii de cancer) si Viitor Plus (ecologie).

      In plus, dupa cum zicea si Dinu, sunt diferite alte cauze promovate prin intermediul maratonului. Cea mai importanta, da, este cea a Ro Club Maraton, in urma careia se doreste strangerea a cca 30 de mii de euro pentru cumpararea de aparatura medicala ce va fi donata spitalului Marie Curie. Amanunte pe http://www.42pentruosansa.ro.

  2. Prin proiectul Ro Club Maraton “42 pentru o sansa”, Bucurestiul a intrat in circuitul marilor capitale europene care gazduieste maratoane, existand o asociatie care promoveaza o alta cauza decat cele sustinute in mod oficial. “42 pentru o sansa” lupta pentru un aparat performant care nu exista in Romania la acest moment, destul de nou pe plan mondial. Fiecare dintre noi poate ajuta acest proiect

  3. Pingback: Maraton pentru Spitalul Marie Curie. “42 pentru o sansa” » Think Outside The Box

  4. Pingback: Scrisoare catre un prieten alergator » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger