Maratonul global de scrisori pentru susținerea drepturilor omului

0

Între 6 și 17 decembrie, sute de mii de oameni din peste 80 de țări vor participa într-o campanie menită să ajute 12 persoane și comunități care suferă de pe urma abuzurilor drepturilor omului. Campania se numește Write for Rights (Scrie pentru drepturi) și e organizată de Amnesty International, care se așteaptă la peste două milioane de scrisori, faxuri, e-mail-uri, tweet-uri și sms-uri de la oamenii pe care i-a mobilizat.

 

 

Aceștia vor numi, face de rușine și lansa apeluri către guvernele din spatele abuzurilor, venind în sprijinul celor care îndură persecuția de stat. Din Algeria până în Slovenia și din Hong Kong până în Maroc, vor fi organizate concerte, show-uri cu graffiti și un eveniment de 24 de ore în care vor fi redactatate mesajele pentru susținerea celor 12 cauze. Acestea au fost selectate de pe toate continentele lumii și acoperă o gamă variată de abuzuri ale drepturilor omului. Până acum, peste 33.000 de oameni au anunțat pe site-ul Amnesty International că vor trimite scrisori pentru drepturilor omului. La rândul vostru, de aici puteți afla mai multe despre campanie și puteți trimite sub diferite forme mesaje pentru cele 12 cauze.

Jurnalistul etiopian Eskinder Nega se află în închisoare din 2008 și are de executat o sentință de 18 ani; bărbatul a fost condamnat pentru “terorism” după ce a criticat guvernul într-un discurs public ținut în Suedia. Un lider comunitar din Myanmar, Dr Tun Aung, a primit 17 ani de închisoare pentru mai multe delicte; printre acestea s-a numărat “instigarea la revoltă”, după ce a încercat să calmeze un conflict dintre budiști și musulmani. Trei activiști ruși, închiși la scurt timp după protestele pașnice din Piața Bolotnya, aflată pe o mică insulă în apropiere de Kremlin, au fost acuzați de “participare la revolte de masă”. În Bahrain, 13 apărători ai drepturilor omului au primit între cinci ani de închisoare și închisoare pe viață pentru că și-au exprimat părerile și au derulat campanii pașnice. Iar bloggerul tunisian Jabeur Mejri a fost încarcerat în 2012 și a primit o sentință de 7 ani pe motiv că “a atacat valorile sacre” și “a subminat moralitatea publică” postându-și propriile opinii despre relige. Amnesty International cere eliberarea tuturor acestor prizonieri, care reprezintă 5 din cele 12 cauze.

***

Activista cambodgiană Yorm Bopha a fost eliberată pe cauțiune la 22 noiembrie, dar se confruntă și acum cu acuzații inventate legate de activismul ei pentru dreptul la locuire adecvată, în numele comunității Boeung Kak. Casnica mexicană Miriam López a fost torutrată și violată de ofițeri ai armatei și forțată să semneze o declarație în care mărturisește că a fost implicată în traficul de droguri. Șoferul turc Hakan Yaman a fost bătut cu brutalitate de poliție în timpul protestelor de anul acesta și nu mai vede cu un ochi. Artistul travestit Ihar Tsikhanyuk, din Belarus, a fost bătut și e supus constant hărțuirilor poliției pentru că militează pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor și transgender-ilor din țara sa.

***

Membrii comunității Badia de Est din Lagos, Nigeria, au fost evacuați cu forța din casele lor în februarie, când peste 2.200 de gospodării au căzut pradă demolărilor în masă. Locuitorii palestinieni din satul Nabi Saleh se află sub asediul colonizatorilor israelieni și sunt înăbușiți în fiecare vineri, când demonstrează împotriva ocupării israeliene. Membrii ONG-ului COFADEH din Honduras, care investighează disparițiile și alte abuzuri ale drepturilor omului, se află sub supraveghere permanentă și e subiectul unor atacuri și amenințări constante.

***

De la începuturile sale, Write for Rights a obținut și rezultate concrete, prin eliberarea unor prizionieri. Anul acesta, cu câteva zile înainte de lansarea oficială a campaniei, Yorm Bopha, activista cambodgiană amintită mai sus, a fost eliberată pe cauțiune și a transmis un mesaj de mulțumire organizației: “Mulțumesc susținătorilor Amnesty International! Campania voastră a fost de succes, după cum o arată eliberarea mea. Dar cazul meu nu e încheiat. Vă rog să presați în continuare guvernul cambodgian să renunțe la el.”

Prima campanie Scrie pentru drepturi a avut loc acum 11 ani, în Polonia. Coordonatorul unui grup local de acțiune din Varșovia a întâlnit o fată care i-a povestit despre experiența ei în Africa, unde a organizat evenimente de 24 de ore în care erau redactate scrisori adresate guvernelor. Ideea s-a răspândit din Polonia în sediile Amnesty International din întreaga lume și s-a transformat într-o campanie globală. Potrivit organizatorilor, anul trecut, activiștii din cel puțin 77 de țări au obținut un record de 1,9 milioane de acțiuni. Dacă puzderia de scrisori îi ajută pe unii oameni să scape de închisoare, altora le obțin privilegii mici, pentru care își exprimă recunoștința – de exemplu, în urma unui maraton de scrisori organizat de Amnesty International și a acțiunilor comunității internaționale, familia unui avocat chinez pentru drepturile omului, aflat în închisoare, a primit dreptul la o a doua vizită în spatele gratiilor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger