”Maratonul din Apuseni e o stare de spirit”

1

Radu Milea este din Bucuresti, are 25 de ani şi, de fiecare dată când aleargă la Maraton Apuseni msg systems, îşi aduce aminte de copilărie. A început să practice sportul de la 12 ani și a avut rezultate excelente. Motivat și sfătuit de cel mai bun alergător montan român, Ionuț Zincă, în mai puțin de doi ani a devenit unul dintre cei mai buni tineri sportivi de trail+running din România și a câștigat primul ultra-maraton montan organizat în țară (110 kilometri, concurs individual). Anul acesta, Radu va reprezenta România la Campionatul European de Skyrunning.

 

GZ9C2764

Foto: Dan Tautan

 

Acolo, va participa la trei concursuri în 11 zile: Dolomites Vertical Kilometerş; Dolomites Skyrace; Trans d’Havet (ultra-maraton). Visul lui este să alerge la cursa supremă de ultra-running: Ultra Trail du Mont Blanc (168 kilometri și peste 9.800 metri diferență de nivel). Mai jos, Radu ne poveste despre pasiunea lui:

Cum arată o zi din viaţa ta? Cum se desfaşoară un antrenament?

În general trezirea este în jur de ora 8:30, urmează un mic dejun (obligatoriu) și apoi antrenamentul. Din păcate. locuind în București, pierd foarte mult timp pe drumuri către parcul unde alerg în general (Herăstrău sau Tineretului). De la antrenament, merg direct la facultate și apoi seara ajung acasă. Acesta este programul din iarnă, dar spre vară lucrurile se schimbă, deoarece ziua se lungește și pot alerga și dimineața și seară. Antrenamentul în principal este „în alergare” și depinde foarte mult de programul pe care îl stabilesc cu antrenorul meu în funcție de următoarele obiective.

Cum îți dai seama când și de cât timp ai nevoie pentru odihnă? Ce faci când ai picioarele obosite?

În general, corpul meu nu are nevoie decât de somn, de foarte mult somn. Dorm în jur de 9-10 ore pe noapte și iubesc să dorm la prânz, când este posibil. Odihna este foarte importantă pentru sportivi și fiecare dintre noi ar trebui să își cunoască organismul și să reacționeze în funcție de „cerințele” acestuia. Când ai picioarele obosite, după un antrenament mai lung sau după o competiţie grea, este foarte important să nu stai pe loc. Eu încerc, dacă nu  în următoarea zi după cursă, dar cel mai târziu la două zile, să reiau antrenamentele, chiar dacă într-un ritm mai ușor la început, tocmai pentru a nu lăsa oboseala să se instaleze.

 

_MG_4188

 

Ai fost la toate ediţiile Maratonului Apuseni msg systems. De ce e specială pentru tine această competiție?

Am fost la MaratonulApuseni încă de la prima ediție, într-o perioadă când abia debutasem în alergarea montană din România. Mi-a plăcut modul în care a fost organizată competiția și felul în care am fost tratați noi, sportivii. Maratonul Apuseni și Munții Apuseni sunt o stare de spirit cu care nu ai cum să rezonezi dacă iubești muntele și competiția.

Care este partea cea mai frumoasă la un maraton?

Pentru mine, frumusețea unui maraton este compusă din 4 părți:

  1. Iubesc competiția și sunt o fire competitivă și, tocmai de aceea, o parte important și frumoasă pentru mine este reprezentată de pregătirea concursului, studierea traseului și planificarea modului de abordare a cursei.
  2. Îmi place enorm stare pe care o am când mă aflu la linia de start, cu lecția pregătită, urmând „să fiu ascultat”. Acele mici emoții premergătoare startului, care dispar și se transformă în energie imediat ce s-a dat startul în cursă.
  3. Traseul în sine probabil reprezintă o parte pe care eu nu o pot neglija. Iubesc să alerg în zone noi, să descopăr pe traseu priveliști incredibile, care mă încarcă de energie. Chiar dacă nu este un traseu nou, aștept cu nerăbdare să întâlnesc peisajele atât de cunoscute mie. Tocmai de aceea îmi place Maratonul Apuseni, pentru că îmi permite să mă întorc într-un spațiu pe care îl îndrăgesc din copilările.
  4. Finish-ul este momentul în care, după o cursă bună, dai drumul emoțiilor pe care le-ai acumulat în timpul cursei. Iubesc sentimental acesta tocmai pentru că declanșează în mine foarte multă bucurie.

_MG_4121

 

Poți să apreciezi frumuseţea naturii în timp ce alergi pe munte?

Cum am spus și anterior, încerc pe cât posibil să „casc ochii” pe traseu după peisaje pe care să le întipăresc în minte și în suflet, momente care în timpul cursei mă încarcă cu energie pozitivă.

Cum te relaxezi? Cum îţi petreci timpul liber?

Relaxarea și timpul liber sunt părți importante ale vieții de sportiv, pentru că sunt momentele în care ieși din rutină. Sunt un mare iubitor de sport (orice sport) și în timpul liber încerc să practic si alt sport decât alergarea sau orientarea. Îmi place să joc fotbal cu prietenii, să merg pe bicicletă sau să urmăresc competiții sportive la televizor. De asemenea, sunt un iubitor de filme și, deși timpul nu îmi permite foarte mult să merg la cinematograf, am laptopul mereu pregătit cu multe filme.

 

GZ9C2747

 

Care sunt eroii tăi? Cine te inspiră?

Este foarte important să avem modele în viață. Eu sunt un norocos, pentru că viața a modelat lucrurile în așa fel încât eroii și modelele mele îmi sunt și cei mai buni prieteni. Întodeauna când voi fi întrebat cine este modelul meu, voi răspunde Ionuț Zincă, omul care m-a influențat foarte mult în descoperirea alergării montane. De asemenea, pe același plan cu Ionuț, trebuie să vorbesc despre Marius Anghel, omul care a avut mare încredere în mine încă din 2009 și fără care nu aș fi revenit în circuitul sportiv din România. Inspirație găsesc întodeauna la prieteni dragi precum Daniel Stroescu, Marius Ionescu, Costică Bulgaru, Bogya Tamas și lista poate continua. Fiecare dintre acești oameni este un erou și o inspirație pentru mine și le mulțumesc din suflet pentru influența lor asupra mea.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit?

Am primit multe sfaturi la viața mea și nu știu dacă pot face o ierarhie. În general, sunt foarte încăpățânat și poate nu pun întodeauna preț pe sfaturi, dar sunt sigur că au fost multe momenet în care, deși nu mi-am dat seama, un sfat bun mi-a influențat pozitiv evoluția.

Foto: Dan Tautan


Un comentariu

  1. Pingback: Start la Maratonul Apuseni msg systems 2013 | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger