Manifestul Cruciadei Culturii. Lupta pentru frumos.

52

Cruciada Culturii

Cruciada Culturii este ideea unei miscari de reactie. Reactie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultura. Ofensiva lor este, in zilele noastre, fara precedent. intr-o propozitie: Cruciada Culturii este o reactie impotriva Uratului.

Cum am putea sa contracaram expansiunea Uratului daca nu prin lupta pentru Frumos? Atat de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoara in orice Act de cultura la fel cum firul de nisip se strecoara in interiorul scoicii ca sa nasca incredibila perla.

Cate Perle adevarate zac ingropate sub malul care s-a depus in toti anii in care Uratul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestandu-ne simtul estetic? La aceasta intrebare numai Frumosul, recastigandu-si teritoriile, poate sa raspunda. Iar noi, cei care ne vom alatura Cruciadei, putem sa luptam pentru Frumos.

Misiunea noastra este foarte grea in conditiile in care cultura nu pare sa mai fie nici macar o preocupare de nisa. Noi speram ca asta este doar o aparenta. Credem cu putere ca oamenii de cultura exista, dar, izolati, preocupati de propria evolutie pe scara individuala si scarbiti de spectacolul colectiv al falselor valori.

Frumosul slefuieste elitele, iar elitele slefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele sa-si recapete constienta si constiinta de sine, astfel incat, cei care aspira la statutul de oameni de cultura, sa poata privi catre un taram bine conturat si nu catre un arhipelag de insule aruncate la intamplare.

Prin oameni de cultura nu intelegem doar scriitori, muzicieni, artisti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de arta, ci si consumatorii, spectatorii, cei care isi doresc sa se cultive, sa evolueze prin cunoastere si prin consumul de arta autentica.

Cruciada Culturii isi propune sa devina o umbrela la adapostul careia oamenii de cultura sa poata sa-si urmareasca viziunile si credintele intr-un cerc cat mai larg.

Vom lupta pentru spatii de expresie si de intalnire cat mai extinse ale oamenilor de cultura. Cei care iubesc frumosul si promoveaza arta au datoria sa se cunoasca bine unii pe altii. Ei trebuie sa faca ideile sa circule, sa se lepede de propriile idei si sa fuzioneze cu idei noi pe care sa le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei si mai noi. Pentru asta e nevoie de spatii de intalnire pe care ne vom lupta sa le asiguram.

Cruciada Culturii trebuie sa produca si sa reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a caror existenta sa aiba rostul de a-i inspira pe participanti caci marile intalniri dau nastere marilor idei.

Fiecare eveniment care poarta semnatura Cruciadei trebuie sa fie o batalie castigata.  impotriva uratului si impotriva sabloanelor comerciale care potenteaza blazarea si favorizeaza coma noastra spirituala.

Multe proiecte culturale raman la stadiul de idei pentru ca autorii lor nu au forta sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care sa duca aceste proiecte la capat. Ne propunem sa asiguram un spatiu virtual in care aceste proiecte sa fie vizibile, un loc in care autorul sa-si faca public proiectul si unde cei care rezoneaza cu ideile lui sa-l poata cunoaste, sa se poata implica si, eventual, sa asigure finalitatea ideii.

Vom lupta din rasputeri sa explicam importanta Culturii pentru dezvoltarea Individului.  Vom explica acest lucru mai ales generatiilor recente. stim cu totii unde ne-a adus incultura si ignoranta clasei noastre politice. Criza noastra morala este si o consecinta a unei crize culturale.

Credem cu putere ca un individ preocupat de Frumos si cautand sa-l descopere dincolo de perdeaua de ceata a spectacolelor media e susceptibil de a gasi mai usor adevaratele valori si semnificatia reala a acestora pentru o viata corecta.

Nu ne propunem o noua ordine si nici vreo doctrina mobilizatoare. Ne propunem sa redescoperim si sa recastigam ceea ce Romania a uitat ca poseda: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic. Fiecare dintre noi ar trebui sa raspunda la o intrebare simpla: ce am facut eu pentru cultura, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profunda?

Pe cei care nu si-au pus inca intrebarea aceasta ii invitam sa reflecteze si sa ni se alature. Pe cei care isi simt o parte din idealuri reprezentate in textul de mai sus ii invitam sa abandoneze propriile gherile si sa lupte pentru Cruciada Culturii.

In conditiile in care existenta noastra cotidiana a devenit mai mult decat oricand un camp de bataie, “a lupta pentru frumos” isi pierde valoarea simbolica si devine un indemn din cele mai concrete, un slogan: Lupta pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori si nici autori morali. Ea nu poate fi revendicata de nimeni pentru ca este ascunsa in interiorul fiecaruia dintre noi si nu asteapta decat o scanteie ca sa ne impinga la lupta. Nu este o miscare cu beneficii concrete si vizibile imediat, caci slefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care sa se vada. Nu sclipeste.

Bataliile Cruciadei sunt, insa, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care impartasesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldatii Frumosului. Esti unul dintre ei ? La aceasta intrebare nu poti raspunde decat privind adanc inauntrul tau. In rest, vei sti unde sa ne gasesti.

Tags:52 de comentarii

 1. Traim sub teroarea cotidiana a uratului.Limbaj , arhitectura ,urbanism, design interior,imbracaminte, maniere ,atitudini , gestica .Uratul este un factor determinant al calitatii vietii si de aceea trebuie combatut prin orice mijloace decente.
  Uratul poate fi efemer sau durabil. Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este perpetuarea urateniei arhitecturale si urbanistice a oraselor noastre si satelor noastre.Este uratul cel mai durabil si cel mai greu de combatut.

  • Aveţi dreptate, pseudo arhitectura, betonizarea cu pretenţii urâţeşte România pe sute de ani… atâta vreme cât orice rrom cu bani poate să construiască orice fantezie, câtă vreme un aşa zis “arhitect” execută orice monstruozitate pentru bani, atâta vreme cât primăriile nu sancţionează aceste monstruozităţi fiindcă primesc mită grasă, nu se poate face nimic… corupţia merge mână în mână cu pseudo-facultăţile de arhitectură, cu nivelul jalnic la absolvenţilor acestor facultăţi, cu impotenţa organelor de control…. Ar trebui ca arhitecţii să depună un jurământ, asemenea medicilor, că vor aplica cele învăţate… dar parcă medicii respectă jurământul?…

 2. realitatea m-a invatat sa fiu circumspect, astfel incit in “cruciada culturii” nu vad decit o prezentare bombastica si inutila (chiar daca bine intentionata) a unui deziderat (nici macar a unui concept).
  pe de alta parte am incetat de multa vreme sa mai cred in dipoli “puri” de bine-rau, frumos-urit, de aceea in egala masura uritul mi se pare necesar laolalta cu frumosul.
  de asemenea cred intr-o “reglare” naturala a lucrurilor si nu neaparat intr-o influentare fortata a lor.
  creatorii aia “adevarati” ai romaniei exista si sint cit se poate de constienti de valoarea si menirea lor, doar ca nu-i sustine nimeni iar creatia lor…oare pe cine ar interesa?
  cind o sa avem un invatamint puternic si eficient, vor fi sanse ca “poporul” sa guste si sa inteleaga “adevaratele valori”
  pina atunci sa ne bucuram impreuna de formulari pompoase nationalist-patriotarde sub dominatia generoasa a manelei nationale.

 3. Ideea este minunată dar vine cu mare întârziere. Cam de 20 de ani. Între timp, subcultura s-a instalat chiar în locul unde ar trebui să existe. La Institutul Cultural Român, reprezentat de un pseudo-om de cultură, pe nume Patapievici. Este primul obstacol care trebuie doborât dar mă tem că nu veţi reuşi. Oricum, vă doresc mult succes, sper să mai am zile să vă văd sărbătorind victoria culturii autentice în ţara noastră. Apropo, cum a fost aniversată ziua domnului nostru Eminescu în ţara noastră ? Nici-un omagiu, doar anticulturiştii care îl neagă cu perseverenţă iar vocile celor care ar trebui să-l apere nu se mai prea aud. O mică demonstraţie a nivelului la care s-a instalat anti-cultura în ţara noastră.

  • Nu inteleg foarte bine cu ce drept, sau in calitate de cine, va permiteti dumneavoastra sa etichetati un om de cultura – fie ca ii agreati scrierile sau nu, fie ca il agreati sau nu ca persoana publica. Unul dintre pasii foarte importanti care trebuie facuti pentru ca spatiul nostru public sa nu mai fie unul steril este sa ne obisnuim sa ne sustinem opiniile prin argumente clare, logice si lipsite de zel prost plasat si in consecinta nociv. Sunt intru totul de acord cu observatiile legate de sarbatorirea poetului nostru national, dar ceea ce afirmati inainte, fara nici un argument si fara nici un drept – ati produs dumneavoastra ceva mai valoros in spatiul cultural, ati citit intreaga opera a scriitorului Patapievici si ati dezvoltat o serie de contra-argumente valabile, adica strict legate de continutul de idei al scrierilor sale? – va discrediteaza in ochii oricui mai are un dram de bun simt si de respect pentru logica argumentelor. Din pacate, cu astfel de “declaratii” nu se poate vorbi de o re-instaurare de nici un fel, nici a bunului simt, nici a culturii.

  • Cred că pentru fiecare frumosul e puţin altfel, doar de aceea suntem unici şi irepetabili… dar exista totuşi anumite limite estetice care trebuie acceptate. Daca cuiva, unui european cu liceu, să zicem, nu-i place nici Bach, nici Mozart, nici Chopin, nici Enescu, nici Eminescu, nici Rilke, nici Coşbuc, e ceva putred în Danemarca – ori e complet afon, ori idiot, ori schizofren…
   Dacă aceluiaşi personaj nu-i place o pictură de Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Rembrandt, trebuie să punem un diagnostic asemănător.
   Un lucru foarte important – nimeni nu se naşte meloman sau amator de artă, organele trebuie formate îndelung si cu răbdare, simţurile trebuie duse la izvor…
   Muzica, lirica şi arta plastică sunt limbaje care trebuie învăţate ca orice limbă străină, mai ales când e vorba de arta modernă, fără să-i înţelegi limbajul, e foarte greu să o deguşti… (vorbim de arta modernă adevărată, deci de marii artişti, nu de farsori şi şarlatani de care e plină lumea şi care îşi ascund lipsa de talent în spatele ultramodernismului…)

 4. Bun gasit!
  Anul trecut am demarat un proiect pe blogul personal http://www.muzicaclasica.com,unde intentionam sa promovez tinerele talente ale muzicii clasice.Inarmat cu mult entuziasm,am trimis emailuri,am dat telefoane,am pus afise.Invariabil,angajatii M.C.erau curiosi sa afle ce urmaresc,de unde am banii…si finalmente nu am primit nici o informatie de la ei.
  Blogul va relata despre concursurile internationale de muzica clasica.
  Toate bune!

 5. …salut ideea si sper sa nu ramana la stadiul de text gaunos. As dori o lamurire: de ce folositi cuvantul “cruciada” in acest context? Acest termen ma trimite la lucruri aberante si violente. Cruciadele n-a avut nimic frumos in scopul lor. Cum poti lupta impotriva uratului cu ceva urat? Nici nu stiu daca e cazul sa luptam impotriva unui cuvant. Oare chiar e nevoie de cuvinte mari, mesianice, pentru a incerca sa strangem randurile? Frumosul reiese din smerenie si iubire, fara sa atinga neaparat latura religioasa. Oamenii ar trebui, inainte de orice, sa fie bine informati sau indrumati catre ceea ce valorile perene ne arata a fi frumos, virtuos sau virtuoz. In acest caz lupta poate fi doar spirituala, fara vreo urma de incrancenare. Va propun asadar sa scoateti din context cuvantul “cruciada” si sa va ganditi la ceea ce caracterizeaza pe deplin intentiile voastre. Daca descoperim frumusetea si facem tot posibilul sa o aratam si altora, nu trebuie sa ne gandim la niciun cuvant mare, ci doar la binele celor din jurul nostru. In orice demers de buna intentie, aveti tot sprijinul meu.

 6. Mi-ar placea si o lupta impotriva inculturii din limba vorbita si scrisa. Vezi utilizarea pana la exasperare(in special cand nu evita cacofonia) a “modernului” CA SI sau a mai noului “expertiza”
  Nu mai vorbesc de distrugerea, in Bucuresti, unor cladiri monumente istorice, ce fac parte din istoria orasului. Pana la urma nu vom mai sti de unde venim si nici incotro ne indreptam.

  • Toate se leagă între ele… limbajul vulgar, demolările monumentelor în goana după bani, pentru a trânti în locul lor nişte blocuri de închiriat monstruoase, sfidarea tuturor prin afişarea maşinii personale (în Germania, maşinile pompoase ale oamenilor mici (vezi meschini) se numesc “Penisersatz”, adică “Înlocuitor pentru penis”)… există o forţă de osmoză care leagă şi atrage răul cu răul… eu sper că şi binele cu binele…

  • Asa este, si pe mine ma demoleaza folosirea lui “ca si” unde e si unde nu e nevoie. De asemenea, nu inteleg de ce sint cacofoniile “interzise”, de ce revenim la principii de pension din secolul XIX. Le interzicem si in limbile straine, ca sa nu ne deranjeze urechiushele?

  • sa speram ca mai multe “cruciade” sunt mai bune decat una, oricum unele se vor impotmoli mai repede, altele mai incet, in functie de calitatea, de numarul cruciatilor si de “vigoarea” fiecaruia… important e sa circule ideile si informatiile, sa primim si sa dam fiecare….

 7. E nevoie de o cruciada a culturii, ba chiar de una permanenta, daca se poate spune asa… fiindca si uratul si incultura sunt permanente si cresc ca un aluat
  otravit, ca o avalansa, ca un fluviu de noroi….

 8. Ba eu cred că mai bine promovăm Urâtul! Cântaţi manele, pictaţi şi fotografiaţi blocuri cenuşii, copiaţi gropile din asfalt pe faţadele caselor, înjuraţi cu orice ocazie posibilă şi cât mai creativ, compuneţi cântece în trafic claxonând şi turând motorul alternativ, dar nu vă opriţi înainte să vă simţiţi cu adevărat împliniţi! Măcar aşa se vor naşte nişte artişti care gândesc cu capul lor, îşi exprimă propria personalitate şi practică mai mult decât un mimetism ieftin. Nu există nimic mai nociv pentru cultură decât împărţirea în “frumos” şi “urât”, altfel decât printr-o alegere pur personală şi numai pentru tine însuşi. Poate-mi explixaţi şi mie, dacă Monet e frumos sau urât faţă de Michelangelo, dacă Picasso sau Dali au pictat frumos sau urât, dacă miscarea Dada reprezintă artă sau anti-artă, dacă Punkul e frumos, de ce-s urâte manelele, dacă fotograful Terry Richardson e vulgar (http://www.terryrichardson.com/; http://www.richardsonmag.com/), sau dacă Rammstein promovează valori false?
  Gândire în afara cutii înseamnă că poţi accepta totuşi o scândură în faţa capului?

  Cu stimă, mânca-v-aş!
  Christi

  • Christi,
   lasa-l pe fiecare sa decida ce e frumos si ce e urat, iar daca totusi vedem ca e complet pe dinafara, sa-l ajutam… filosofia cu estetica uratului, cu binele si raul sunt stravechi, de la Platon citire, dar hai s-o pornim incet si mai ales sa folosim un limbaj academic, ca sa incepem totusi cu ceva “concret”… deci, nu raspund la “oferta” din finalul mesajului tau….

  • Superb comentariu. Este atat de deprimant sa vezi ca inca sunt oameni care considera ca doar parerea lor este cea buna sau in acest context “frumoasa”. Diversitatea si flexibilitatea sunt valori ale lumii moderne contemporane, nu defecte!

  • Au, intr-adevar minunat comentariul! Biblioteca cu o mie de Eneide ramane inferioara bibliotecilor cu mii de carti.
   De ce intotdeauna cruciatii astia neoplatonici scriu “frumos” si “memorabil” cu litere mari?

   “Cruciada Culturii trebuie sa produca si sa reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a caror existenta sa aiba rostul de a-i inspira pe participanti caci marile intalniri dau nastere marilor idei.”

  • Citisem ‘manifestul’ si simteam cum ma cuprinde depresia, dar acest comentariu m-a salvat. Mai exista oameni cu ceva intre urechi. Le multumesc.

 9. frumoasa dar sortita esecului in romania. de ce? sintem prea multi care ne credem destepti si dam in cap alora care fac ceva. asa a fost din totdeauna. in plus…scoala…acolo trebuie sa cautam vina si solutia in viitor.
  bafta….
  pina nu stim cine e in spatele afacerii…..

  • A porni cu neîncredere înseamnă a nu porni de loc… să punem binele înaintea răului şi să avem încredere în măcar câţiva oameni pe lumea aceasta… altfel nu se poate trăi…

 10. termenul asta de “cruciada” imi aminteste de ideea ca unii sunt pedepsiti pentru ca nu adera la un anume set de valori. bleah!

  …….imi pare deranjanta ideea de “a lupta pentru frumos”! de ce sa ma lupt? cred ca e mai simplu, mai normal si mai eficient sa cultiv frumosul …si asta in conditiile in care uratul chiar terorizaza!

  ……imi amintesc o definitie a ideii de elita in care un tip spunea ca “elita este un grup care decide ca are ceva, si tu poti sa faci orice ai vrea, ca nu vei fi primti intre randurile lor”. ma rog, tastez in graba, dar cred ca integeti sensul. ( ideea era parca in cartea “pierdut in ghermania”)

  • Poate că termenul “cruciadă” nu e cel mai fericit, dar cred că fiecare om pe care îl deranjează murdăria, limbajul vulgar, violenţa de orice fel, minciuna, poate deveni un “agent” al frumosului, în primul rând prin exemplul personal, prin alegerea unor anumite cercuri de oameni, a unor anturaje… Nu e tot una dacă sunt toată ziua la crâşmă sau la fotbal sau mă interesează muzeele, concertele, expoziţiile, librăriile… asta nu are nimic de a face cu elita sau cu elitismul, e opţiunea mea pentru frumos, înconjurat cum sunt de multe lucruri urâte… dar fără un mic efort personal, degeaba aşteptăm să ne pice totul mură în gură, să devenim melomani după primul concert simfonic, amatori de artă după prima expoziţie… trebuie citit, întrebat, scormonit, slavă Domnului, informaţii rapide şi cvasi-gratuite ne oferă Internetul… dacă ştim să întrebăm…. deci, răbdare….

   • Dan, ai dreptate, avem nevoie de multa rabdare. …. de asta ma gandeam ca o mobilizare pentru cultivarea frumosului/cultivarea artei ar fi o definitie mai potrivita.

    comentariul legat de elite voia sa sublinieze de fapt ca deranjant pentru mine este excesul indiferent de directie ( si asta e alegerea mea, care evident nu obliga pe nimeni sa fie de acord)

 11. Subscriu intrutotul la actiune. Ideea plutea in aer si este meritul Dvs ca ati pus-o(pe hartie ,pagina online!) intr-o forma articulata(poate cam entuziast si prea patetic uneori !)
  Si eu sant satul de mimetism , vulgaritate,prost gust, de avalansa non valorilor. Ma deranjeaza lipsa de reactie a celor indreptatiti sa aiba o reactie.
  Si pentru m-am saturat de vorbe si comentarii fara sa actionam am deschis la inceputul lunii ianuarie un blog care militeaza pentru valoare contra nonvaloare ,pentru autencitate contra mimetism pentru frumos contra vulgar. Prin ce scrie acolo si prin ce NU scrie !
  Il gasiti la adresa :http://ioanavram.wordpress.com/

 12. Culmea, sintagma ‘Cruciada Culturii’ mi se pare de prost gust ! Nu sunt adeptul ‘politically correct-ness’, dar cruciadele au fost niste razboaie nedrepte pe temei religios. Tocmai Cultura sa se asocieze cu ideea unei violente nedrepte… La fel de bine puteati spune de Mineriada Culturii.
  Altfel, cu fondul problemei votez cu ambele maini.

  • Să considerăm sensul iniţial, pozitiv al termenului de Cruciadă, de cucerire sau recucerire a unui tărâm încăput pe mâinile “răului” de către altceva, mai bun, pozitiv … că aceste cruciade au degenerat şi avut foarte multe părţi rele se datorează şi armelor folosite… dacă noi vom folosi numai cuvinte “neinterzise” de bunul simţ şi de bunele maniere, nu riscăm mari vărsări de sânge, ci un duel sportiv cu săbii de lemn….

 13. Ati pornit cu stingul, cind ati alest titlul “Cruciada culturii”.
  Cruciada duce cu gindul la crestinism si elimina deci din start alte religii.
  Cruciada e un termen belicos, si voi habar nu aveti cum sa va bateti.
  Cruciada se desfasoara departe de tara natala, si voi vreti sa va “luptati” in Romania, la caldurica.
  Cind vom intelege cit de periferica si minora este “Culturica” romana, abia atunci vom putea construi una de valoare.
  Nu faceti decit sa va plingeti ca nu aveti fonduri, si in fapt asta si cereti cand “combateti” sub un nou si prost ales stindard.

 14. da…haide sa haidem. nu s-a mai scris text mai gaunos ca asta de pe vremea
  lui Vadim si Paunescu in apogeul pupincurismului prezedential.
  Ma intreb care o sa fie urmatoarea miscare…eliberarea sexului de sub tirania chilotului ??

 15. Pingback: Cum începi să urăşti cultura şi arta? Cu ajutorul “îndrăgostiţilor de frumos” « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 16. Cei care se leagă atât de agresiv şi de insistent de niste detalii ar trebui să recunoască pur şi simplu că nu îi interesează de loc arta şi cultura, ci intră pe blogul acesta ca să facă “puţin” scandal, să se certe cu oricine, să găsească un contraargument la orice…. în loc să vorbească fiecare de pasiunile şi preferinţele lui din acest domeniu, să vorbească de nişte experienţe plăcute, etc., să caute persoane cu interese similare, a început disecarea firului de păr în patru şi cearta… nu aveţi interes, staţi acasă şi lăsaţi-i pe alţii… la obiect, Domnilor!

 17. Toate initiativele de acest gen pleaca de la premisa ca “asa nu se mai poate” totul e urat, subcultura e la toti pasii, etc, etc. Am cam obosit la mesajul asta. As vrea sa vad o statistica pentru Romania legata tocmai de acest subiect. Dar, atentie, un studiu ce reflecta nivelul de cultura al populatiei nu cantitatea de asa zisa cultura “injectata” populatiei pe diverse canale. Punem pariu ca nivelul de cultura a crescut constant in ultima, sa zicem, suta de ani? Si totusi, vaiete pe toata linia – vaiete pentru ce, in fond? Asa… ca un vaiet promoveaza mai bine subiectul? Ii face pe cei ce il receptioneaza sa viziteze mai des site-ul, sa se duca mai des la teatru, etc? Uff

 18. Faceti o mare confuzie. De când subcultura este mediocra, urata, vulgara, superficiala sau mai stiu eu cum? Termenul de subcultură reprezinta un grup de oameni cu o cultură care îi deosebeşte faţă de cultura mai mare, dominantă, denumită şi mainstream, de care aparţin. Deci cruciada pornita de voi impotriva subculturii este neintemeiata. Am inceput sa citesc acest articol cu o speranta, titlul a fost unul bine ales dar nu am putut trece mai departe de primele propozitii. Pacat, ar fi putut fi un proiect interesant.

  • pai daca o sa va uitati cu atentie, e doar un ambalaj de marketing, sub care se vind evenimente culturale (concerte, spectacole). despre calitatea lor sa se convinga fiecare. ar merita poate spus doar ca le vor considera “cultura” doar cei care pun botul la tipul asta de limbaj sforaitor si fara substanta.

   pe acest articol, domnilor de la TOTB, ar fi trebuit sa scrie advertorial. o bila neagra! (din pacate)

 19. Folosesti concepte inalte cu o superficialitate care te face un pic hilar si in orice caz mult prea idealist. In relativismul contemporan in care nici macar conceptul de individ ca entitate separata, ca diferenta, nu mai are valoare, tu vorbesti cu afectare despre Frumos si Urat. vrei o “cruciada a culturii” in conditiile in care granita dintre cultural si non-cultural este din ce in ce mai fragila. iar arta a incetat sa mai fie un soi de spatiu ideal asa cum aparea ea in modernism si a devenit ceea ce a fost dintotdeauna, in ciuda diverselor teorii care au negat acest lucru in trecut, un produs care produce sau nu placere si este valorizat de fiecare in parte doar in functie de asta. dar un produs are intotdeauna o functie comerciala, o valoare materiala.
  in fine, cand parasesti sfera tentativelor de kantianism lipsite de profunzime si revii in actualitate, poate iti vei da seama si tu cat de donquijotesc este demersul acestei postari.

 20. Entuziasm juvenil, articol de gazeta de perete? La nivelul comunitatii, ca la nivelul individului accesul la frumos este conditionat de educatie si amandoua de bani. La noi, o problema in plus este faptul ca nu exista cultura spatiului public. Putinele resurse sunt irosite de functionari imbecili si hoti. Nu exista nici o reactie civica! La nivelul individului gasesti case, masini, obiecte, tinute frumoase! Spectacole, localuri, lucrari de arta onorabile , etc. Putine pentru a crea masa critica! Populatia nu este interesata de spatiul public! Cred ca ar trebui sa incepem a ne propune excelenta in actele noastre cotidiene, eficienta in indelednicirile personale, iar la nivelul comunitatii ideea unui stat puternic si prosper! Cand esti bogat si educat vei avea parte de frumos!

 21. Voi prelua Manifestul pe blog (evident, cu indicarea sursei). La ce fel de sprijin vă asteptati? Eu cum pot contribui la acest demers?

 22. Pingback: Cruciada Culturala de pe Hotnews « Giafar Stories

 23. “Recitalul susţinut de către Sarah Chang alături de pianistul Andrew von Oeyen se desfăşoară în cadrul Cruciadei Culturii, o luptă pentru eliberarea oraşului asuprit de urât, iniţiată de Agenţia de Vise. „Bătălia Viorii” este doar prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii. De-a lungul timpului, prin diverse manifestări culturale din cadrul proiectului, tot mai mulţi cruciaţi se vor alătura cavalerilor frumosului. ”

  http://www.artline.ro/Sarah_Chang_____Rom__nia_este_incredibil_____-22468-1-n.html

 24. Pentru mine mesajul, invitatia, indemnul suna cam asa… tinere, batrane, omule care nu esti oligofren si ai macar un liceu, fa-ti viata mai frumoasa mergand mai des la teatru, la muzeu, la concert… citeste eminescu, rilke, thomas mann, dostoievski… asculta chopin, bach, enescu… nu stii pe langa ce lucruri minunate treci, ai o singura viata, acestea sunt cele mai inalte creatii ale spiritului… trebuie sa-ti permiti din cand in cand si caviar, nu numai cel mai ieftin parizer… exista muzica mai buna decat maneaua… cultiva-te, citeste, intreaba, cauta informatii, fii curios… mai bine inveti o poezie decat sa stii toate scorurile etapei de fotbal pe de rost… dar trebuie sa ai putintica rabdare, lenea intelectuala te va trage inapoi,
  porcul din tine te va atrage din nou spre troaca… nu te lasa, lupta cu tentatia neantului, a nimicului, a surogatului, a manelei… nu-i injura pe cei pe care nu-i intelegi… ASA SE TRADUCE ACEST MANIFEST AL CRUCIADEI::::

 25. Felicitări pentru această inițiativă ! De ce ea nu își continuă impunerea public ? Împreună cu regizorul Alexandru Tocilescu și alți prieteni intenționăm să lansăm chiar cu un statut juridic “ACȚIUNE ÎMPOTRIVA GENOCIDULUI CULTURAL”. În societatea noastră, cultura alarmant este ignorată de mass media și se cultivă subcultura, valorile nu mai sunt prețuite. Publicul dă însă semnale că știe să aleagă valorile de neghină. Sălile la spectacole teatrale și concerte de calitate sunt arhipline, târgurile de carte sunt invadate de tineri, dar valorile nu au prețuire în mediile de informare care continuă să popularizeze anafalbetismul. Multor tineri de valoare li se frânge astfel calea impunerii și mulți receptori de manifestări culturale sunt induși în eroare de această “propagandă” susținută cu scop manipulatoriu de mass media. Felicitări încă odată pentru inițiativa dvs. căreia mă alătur și o voi populariza pe blogul meu ileanalucaciu blogspot.

 26. Pingback: Lupta pentru frumos ’ cu capra la raze…

 27. bun venit la think inside the box! cum adica domnisoara, cand in romania cultura merge pe un drum destul de ingust in comparatie cu restul europei, este subfinantata si dominata in continuare in multe domenii de dinozauri, hai sa oferim si o platforma puristilor de a da in cei care experimenteaza? chiar daca nu le iese de fiecare data? europa de vest a trecut prin 20 de ani dupa 1960 printr-o perioada de libertinaj in cultura a formelor si experimentului si nu i-a prins deloc rau. manifestul e gresit din start. hai sa-l canonizam pe eminescu… shakespeare a fost canonizat?

 28. Pingback: » un ultim racnet inainte sau dupa recitalului pe care Sarah Chang l-a sustinut aici, in Bucuresti…ah….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger