Mangrovele, aşa-numiţii „copaci mergători”, sunt campioni ai supravieţuirii. Observaţii recente ne arată că sunt de mare ajutor şi pentru supravieţuirea noastră.
Mangrovele taie arşiţa, hrănesc solul deficient în oxigen şi filtrează apele sărate din Florida şi Asia de Sud. În pădurile dese pe care le formează, îşi găsesc adăpost şi alte specii, maimuţe, canguri, tigri, corali. Oamenii din zonele cu mangrove le folosesc pentru hrană, lemn şi leacuri. Despăduririle şi furtunile tropicale au distrus pădurile de mangrove cu 35%, ceea ce i-a determinat pe ecologişti să investigheze cu mai multă atenţie aceste habitate.
După tsunamiul din Oceanul Indian din 2004, un studiu condus de ecologistul danez Finn Danielsen a raportat că zonele de coastă împădurite cu mangrove au fost mai puţin lovite decît celelalte. Un alt specialist în mediu, Gail Chmura, a descoperit că mangrovele absorb carbonul mai rapid decît alte tipuri de copaci. În fiecare an, mangrovele absorb 42 de milioane de tone, cam cît emit 25 de milioane de maşini.