Mandat de arestare pentru președintele ucrainean

0

Guvernul interimar al Ucrainei a înaintat astăzi un mandat pentru arestarea președintelui Viktor Ianukovici, care a încercat să fugă în Rusia și despre care se spune că a fost văzut ultima oară în peninsula pro-rusă Crimeea. Ianukovici a fost acuzat de crime în masă împotriva protestatarilor care i-au cerut demisia în stradă timp de mai multe luni, scrie Washington Post. Tot mai mulți oameni cer judecarea președintelui după un mandat în care și-a sporit tot mai mult puterea, și-a îmbogățit aliații și i-a înăbușit pe protestatari. Furia împotriva lui a dat în clocot după joia trecută, când lunetiștii i-au atacat pe demonstranți într-una dintre cele mai sângeroase confruntări de după destrămarea URSS-ului.

 

Ilustrație de Ionuț Dulămiță

 

Oleksandr Turcinov și-a asumat funcția de președinte interimar în locul lui Viktor Ianukovici, în fruntea unei țări care, potrivit noului ministru al finanțelor, are nevoie anul acesta de 25,5 miliarde de euro pentru satisfacerea nevoilor guvernamentale și care speră că va primi ajutor european și american la anul. Astăzi, ministrul de interne interimar Arsen Avakov a anunțat pe pagina sa de Facebook că au fost emise mandate de arestare pe numele lui Ianukovici și al altor oficiali pentru “uciderea în masă a civililor.” Cel puțin 82 de oameni, în mare parte protestatari, au fost omorâți în timpul confruntărilor din Kiev de săptămâna trecută.

Potrivit lui Avakov, Ianukivici ar fi ajuns în Crimeea duminică și apoi ar fi pornit spre o destinație necunoscută, unde a renunțat la toate formele de comunicare. Înainte de asta, vineri, după ce a semnat cu opoziția un acord de încheiere a conflictului, președintele ucrainean a fugit în estul Ucrainei. Ministrul de interne interimar spune că Ianukovici a încercat să zboare la Donețk, dar a fost oprit și a luat calea Crimeei. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, a devenit președinte interimar duminică. Cu toate acestea, unul din consilierii prezidențiali ai lui Ianukovici a spus pentru Associated Press că acesta nu vrea să renunțe la putere. Între timp, principalul rival al președintelui ucrainean hulit de protestatari, Iulia Timoșenko, eroina Revoluției Portocalii din 2004, a fost eliberată din închisoare și a revenit pe scena politică a Ucrainei. Mai multe, pe Washington Post.

 

Puteți accesa și:

Ucraina anunță semnarea unui acord pentru încheierea crizei

VIRAL Sunt ucrainean

Protestatarii ucraineni au înlocuit statuia lui Lenin cu un WC aurit

Fără compromis: protestatarii din Ucraina nu acceptă amnistia în schimbul încetării ocupaţiei

Victorii pentru protestatarii din Kiev: demisia guvernului şi abrogarea legilor anti-proteste

Momente din pace din timpul protestelor

Protestele din Ucraina continuă: baricadele din Piaţa Independenţei au fost ridicate din nou

Kiev: Poliţia a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei. Ciocniri violente cu protestatarii

Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger