Mâncarea”stricată”mai esteîncă bună

7

Mucegaiul a început să înflorească pe brânză sau pe roşii. Mai sunt ele bune de mâncat? Cum ne dăm seama dacă puiul din tigaie e făcut? Ne luăm după culoare? Ce facem cu alimentele din frigider dacă electricitatea s-a oprit peste noapte? Iată câteva întrebări şi răspunsuri despre siguranţa alimentelor pentru sănătatea noastră.

Este în regulă să îndepărtăm partea mucegăită a brânzeturilor, fructelor şi iaurturilor şi să mâncăm restul?
Brânzeturile tari, cum sunt brânza cheddar sau parmezanul, sunt bune de mâncat dacă îndepărtăm porţiunea mucegăită si puţin mai mult în jurul ei. Sunt îngrijorătoare petele colorate pe brânza moale, precum şi în iaurt. Mucegaiul se răspândeşte uşor pe aceste alimente pentru că sunt umede, deci e mai bine să le aruncăm. Mucegaiul de pe brânza Camembert sau Brie se mănâncă, până la termenul de expirare. E posibil să mâncăm mucegai “rău” din greşeală? Nutriţioniştii spun că gustul ne va împiedica să facem această greşeală.

Puiul e gata când se albeşte?
Nu e aşa de uşor de spus. De fapt, puiul şi carnea de porc cu tentă roz sunt, probabil, făcute, iar carnea de vită maronie şi puiul alb nu sunt gătite suficient. Culoarea şi textuta nu sunt, însă, modalităţi relevante de a determina dacă E. coli sau salmonela au fost distruse, spun nutriţioniştii. Sigurul mod în care putem şti cu siguranţă că microbii au fost distruşi este cu termometrul. Puiul trebuie gătit la 165 de grade Celsius, carnea de porc la 160 de grade Celsius şi carnea pe grătar la 145 de grade Celsius.

Resturile din frigider vechi de câteva zile, dar care miros bine. Mai sunt bune?
Bacteriile se înmulţesc la temperaturi de peste 4,44 de grade Celsius. Asigură-te că frigiderul nu este mai cald de atât cu ajutorul unui terometru pe raftul de sus. Dar chiar şi ţinută la frigider, mâncarea păstrată prea mult timp se poate strica. Resturile de mâncare gătită au petrecut deja timp la peste 4,44 de grade Celsius. Daca acestea arată şi miros îndoielnic, chiar şi după o zi, este recomandabil să le arunci. Dar, unii microbi nu produc urme vizibile, nici miros, deci resturile nu trebuie păstrate mai mult de câteva zile, chiar dacă arată în regulă.

De câte ori putem dezgheţa şi congela hamburgerii?
Scoatem punga de hamburgeri din congelator, îi dezgheţăm, gătim o parte, iar pe ceilalţi îi punem înapoi. E corect? Mâncarea mai poate fi recongelată dacă mai are cristale de gheaţă pe ea sau nu a stat la temperaturi mai mari de 4,44 de grade Celsius. Poţi dezgheţa carnea punând-o în frigider, chiar dacă durează mai mult, aşa poţi pune înapoi la congelator carnea nefolosită. Dacă uiţi să o pui la congelator, rezistă în frigider o zi sau două.

Cafeaua şi laptele
Cafeaua nu e aceeaşi fără lapte, dar abia după ce ai turnat cafeaua în cană observi că laptele a expirat cu o zi în urmă. Mai este bun pentru cafea? Dacă a fost depozitat corect, laptele mai poate fi consumat încă cinci sau şapte zile după termenul de expirare. Din fericire, laptele este unul dintre alimentele care “anunţă” prin textură şi miros dacă mai este valabil sau nu.

Întreruperea curentului
Dacă energia electrică s-a întrerupt, cât de mult rezistă alimentele în cutia congelatorului? Acestea sunt valabile încă 48 de ore, mâncărurile într-un congelator pe jumătate plin vor rămâne reci timp de 24 de ore. Frigiderul va ajunge la peste 4,44 de grade Celsius în patru ore fără curent electric, astfel că alimentele perisabile trebuie aruncate după acest timp.

Foto: Flickr / Stepheye

Citiţi şi:

Remedii la îndemână pentru durerile de cap

Lactatele nu afectează prea mult longevitatea

O a doua viaţă pentru pâine, mai eficientă decât prima

Tags:7 comentarii

  1. “Frigiderul va ajunge la peste 40 de grade Celsius în patru ore fără curent electric” – Romani, am scapat de grija incalzirii pe timp iarna! scoateti frigiderul din priza si avem 40 de grade in casa!

  2. Mai mult ca probabi,l articolul a fost preluat de pe ceva sait strain, si cele 40 grade or fi fost Fahrenheit nu Celsius. Ar putea schimba autorul articolului acest minuscul amanunt… ca sa nu ne incalzim in frigider 🙂

  3. Eram foarte suparata, demoralizata, dar am ras de articol si mai ales de primul comentariu si mi-am revenit. Multumesc!

  4. Temperaturile de prepare sunt in Fahrenheit. Daca ar fi Celsius, cel mai probabil, friptura trebuie data la cosul de gunoi, daca nu vin pompierii intre timp…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger