Ni se spune mereu să mâncăm mai sănătos, să reducem sarea, grăsimile, zahărul, dar restaurantele, lanțurile de fast-food și producătorii de alimente nu ne fac treaba mai ușoară.
Marile lanțuri de restaurante au început să își listeze caloriile, iar fast-food-urile au salate alături de burgeri și cartofi prăjiți. Dar cel mai recent studiu despre cele mai populare mâncăruri arată că nu sunt cu mult mai sănătoase decât acum opt ani, iar îmbunătățirile nu sunt destul de semnificative pentru a avea un impact asupra sănătății publice.
Un studiu de 14 ani care a analizat meniurile a opt lanțuri populare de fast-food arată că, nutrițional, calitatea mâncării s-a îmbunătățit cu doar trei puncte, de la 45 la 48 pe o scară de până la 100, între 1997 și 2010.
Alte două studii adiționale confirmă acest lucru, arătând că nivelul de sodiu din 402 de mâncăruri procesate și produse fast-food a scăzut foarte puțin. Pe baza etichetelor nutriționale ale mâncărurilor ambalate, cercetătorii au măsurat cât sodiu era în aceleași produse în 2005, 2008 și 2011. Între 2005 și 2011, sodiul din 402 de produse a scăzut cu între 3 și 5%. Sodiul din mâncarea fast-food a crescut cu 2,6%.
O altă echipă de cercetători din Canada a analizat 3.507 de variații ale 685 de mâncăruri și 156 deserturi. În medie, fiecare mâncare ajungea la 1.128 de calorii, aproape de recomandarea zilnică de 2.000 de calorii. De asemenea, fiecare mâncare conținea 151% din sodiul recomandat unui adult să îl consume într-o zi și 89% din grăsimile pe care le poți mânca într-o zi.
Sursa: Time