Mâncarea irosită la nunţile din Mumbai dintr-o zi ar hrăni toată populaţia oraşului

2

La nunta recentă a fiicei omului de afaceri indian Mohammed Sultan, invitaţii au fost serviţi cu 30 de feluri de mâncare în farfurii mari de argint. Festinul, pregătit de o armată de bucătari, a inclus 20 de feluri de mâncare cu carne condimentate pentru a se potrivi cu orezul cu şofan şi pâinea naan.

Ore mai târziu, după ce cei peste 500 de nuntaşi au plecat spre case, resturile de mâncare au fost aruncate la o groapă de gunoi din apropiere.

Pe măsură ce bogaţii din India se îmbogăţesc tot mai mult ca urmare a creşterii economice rapide, familiile afişează averea la nunţile extravagante ale copiilor. Mâncarea rămasă care ajunge la groapa de gunoi i-a scandalizat pe mulţi indieni în contextul în care preţurile hranei sunt în urcare şi zeci de milioane de copii din India sunt malnutriţi.

La nunta recentă a fiului unui lider al partidului la conducere, peste 100 de feluri de mâncare thailandeză, chinezească, mediteraneană şi indiană au fost servite celor peste 30.000 de invitaţi. Aproximativ 20% din toată mâncarea ajunge la gunoi.

Ministrul indian pentru alimentaţie, K.V. Thomas, vrea să ia măsuri cu privire la “Big Fat Indian Weddings”. El spune că aproximativ o cincime din mâncarea servită la nunţi şi adunări sociale este aruncată. “Esto risipă criminală”, spune ministrul.

Tonele de mâncare aruncată contrastează puternic cu criza de hrană cu care se confruntă milioane de indieni săraci. Ca peste tot în Asia, preţurie la mâncare cresc, cu 8,4% numai în iunie, iar povara cade pe umerii săracilor.

Aproximativ 100.000 de nunţi au loc zilnic în India. Ministrul spune că mâncarea irosită în fiecare zi la nunţile din Mumbai ar fi de ajuns să hrănească populaţia oraşului.

Thomas a intenţionat să înfiinţeze un comitet care se va ocupa de limitarea numărului de invitaţi şi a numărului de feluri de mâncare, dar ideea a fost respinsă de criticii care au spus că astfel va exista un motiv în plus de mituire a inspectorilor. Îm schimb, rispa este combătută cu o campanie de conştientizare în presă asupra importanţei economiei la nuntă. Dacă aceasta nu va funcţiona, ministul vrea să revină la ideea de limitare a invitaţilor.

Foto: Flickr / Nono Fara

Sursa: AP


2 comentarii

  1. De acord ca maneaua lor e mai tare ca maneaua noastra, cu toate implicatiile si asocierile de rigoare, ca doar de acolo ne vine si noua “lumina” si poate pieirea. (pricepe cine vrea si poate) Totusi, cred ca domnul ministru al alimentatiei nu poate percepe adevarata dimensiune a populatiei din Bombay. (ii spun asa ca-i mai lamuritor pentru romanul de rand ca mine).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger