Mâncarea de la fast-food-uri scade rezultatele şcolare ale copiilor

0

Potrivit unui nou studiu publicat în Clinical Pediatrics, copiii cu vârste între 10 şi 12 ani care consumă frecvent alimente de la fast-food, înregistrează rezultate mai slabe la învăţătură. Consumul de burgeri, chifteluţe şi cartofi prăjiţi, responsabil pentru rata puternic ascendentă a obezităţii în rândul copiilor, este astfel asociat cu scăderea performanţelor intelectuale, manifestate la orele de citire, matematică şi ştiinţe.

 

burger-boy-512

 

“O alimentaţie bazată prea mult pe fast-food poate afecta performanţele şcolare ale copiilor,” arată Kelly Purtell, la de la Ohio State University, coordonatoare a cercetării. Echipa de specialişti a analizat obiceiurile alimentare a mai multor copii de clasa a cincea, cărora le-a urmărit totodată şi rezultatele şcolare înregistrare de-a lungul câtorva ani. Mai bine de două treimi dintre copiii participanţi consumau cel puţin o dată pe săptămână produse fast-food, în vreme ce unu din cinci copii mânca de cel puţin patru ori pe săptămâna astfel de alimente.

În urma cercetărilor, s-a observat că acei copii care consumau cele mai multe alimente fast-food în jurul acestei vârste au avut rezultate şcolare semnificativ mai slabe decât colegii lor cu alimentaţie mai sănătoasă, pe tot parcursul ciclului gimnazial. Copiii care mâncau produse fast-food de 4-6 ori pe săptămână, au obţinut cu 20% mai puţine puncte la testele de citire, matematică şi ştiinţe decât copiii cu diete obişnuite. Copiii care mâncau la fast food de 1-3 ori pe săptămână au avut rezultate comparabile cu cei care nu consumă astfel de alimente, singura diferenţă fiind rezultate mai slabe la matematică.

Studiul nu a intrat în detaliile cauzale ale acestei relaţii, însă între cele două aspecte există, fără îndoială, o corelaţie, care rămâne în picioare şi după analiza impactului altor factori, cum ar fi statutul socio-economic al familiilor sau timpul alocat televizorului. Cel mai probabil, rezultatele cercetării completează multe alte studii care arată, de pildă, că alimentele bogate în zahăr şi grăsime au un efect negativ asupra memoriei şi a abilităţii de învăţare.

Sursa: CBSNews

Puteţi citi şi:

Consecinţele dietei de tip american pot fi tragice pentru omenire

După fumat şi război, obezitatea are cele mai mari costuri pentru omenire

O treime din populaţia lumii este obeză

Mâncarea să vă fie tratamentul!


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger