“Mâncarea ar trebui reglementată asemenea tutunului”

2

Organizaţiile internaţionale din domeniul sănătăţii sunt de părere că industria alimentară ar trebui supusă unor reglementări similare celor din industria tutunului. Asta atâta vreme cât, în acest moment, obezitatea este o ameminţare mai mare decât fumatul la adresa sănătăţii. Potrivit BBC, Consumers International şi World Obesity Federation cer măsuri mai drastice pentru alimente, cum ar fi ambalaje imagini care să ilustreze riscurile obezităţii, asemănătoare imaginilor de pe pachetele de ţigări.

 

hamburger

 

Cele două mari organizaţii sus menţionate, care au dat tonul acestei revendicări susţin că guvernele ar trebui să supună industria alimentelor şi industria băuturilor unor reglementări mult mai stricte, în condiţiile în care numărul morţilor cauzate de obezitate a crescut de la 2,6 milioane (2005) la 3,4 milioane (2010).

Printre reglementările sugerate de organizaţiile internaţionale se numără reducerea cantităţii de sare şi zahăr folosite în alimente, reducerea cantităţii de grăsimi saturate, ameliorarea hranei servite în spitale şi şcoli, precum şi norme de control în publicitatea la alimente şi băuturi, pe fondul unei educaţii mai temeinice în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă. Astfel, Consumers International (CI) şi World Obesity Foundation (WOF) recomandă eliminarea grăsimilor trans din toate alimentele şi băuturile, în următorii cinci ani, dar şi interzicerea reclamelor la alimente destinate copiilor şi difuzate de televiziuni de profil.

Luke Upchurch, din partea CI, sugerează, de asemenea, impunerea unui “tratat la nivel global” care să reglementeze industria alimentară, pe modelul tratatului destinat industriei tutunului. “Vrem să evităm situaţia din anii 60, când industria tutunului susţinea că nu e nimic în neregulă cu ţigările, ba chiar că acestea sunt benefice sănătăţii, iar după 30 sau 40 de ani, am avut parte de milioane de morţi cauzate de fumat. Dacă nu luăm măsuri acum, vom avea parte de aceleaşi tergiversări şi în industria alimentară,” arată Upchurch, citat de BBC. În acelaşi timp, Tim Lobstein, medic şi membru al WOF, susţine că “dacă obezitatea ar fi o boală infecţioasă, miliarde de dolari s-ar investi în controlarea ei. Dar fiindcă obezitatea este, în mare parte, cauzată de supraconsumul de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, responsabilii pentru politici publice nu sunt dispuşi să atace interesele corporaţiilor care promovează aceste alimente.”

Sursa: BBC

Puteţi citi şi:

Obezitatea a crescut de patru ori în ţările în curs de dezvoltare

Cât de bine se mănâncă în România, comparativ cu restul ţărilor din lume

Ce se întâmplă dacă renunţi timp de un an la zahăr

VIDEO Ce spune preşedintele Coca Cola Europa despre cantitatea de zahăr dintr-un pahar de Cola

Opt tipuri de alimente care îţi strică inteligenţa


2 comentarii

  1. Asta e pe principiul hai sa mai crestem niste taxe. Crestem taxele la alimente ca sa puteam acoperi si costul aplicarii acestor etichete, imagini, etc.pe pachetele de mancare. Asta demonstreaza cat de retardati sunt oamenii, nu trebuie sa te duca prea mult mintea sa-ti dai seama ca mananci prost, si totusi… intram in fast-fooduri cat de des si bagam in noi cel putin cate un Activia sau Danone cu fructe zilnic, adica vreo 10 linguri de zahar per portie. Oare nu putem reglementa oamenii prosti ca fiind daunatori la fel ca mancarea si tutunul?

  2. Trebuie aplicata in toata lumea programul de alimentatie stintiifica al tovarasului Nicolae Ceausescu,in continuare asemenea tutunului trebuie interzisa mancarea in baruri si restaurante,iar cine mananca in spatii publice trebuie amendat cu 2000 -15000 euro,sau bagat in puscarie pe 5 ani

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger