Mamele se ocupă cu îngrijirea fizică, taţii cu educaţia şi distracţia copilului

1

Mamele sunt responsabile de îngrijirea fizică a copilului, ele petrecându-şi 60% din timp cu hrănirea, îmbrăcarea, schimbarea, îngrijirea medicală şi supravegherea lui. Taţii, în schimb, se ocupă de educaţie şi recreare, petrecându-şi 40% din timpul cu copiii cu aceste activităţi, în timp ce mama îşi ocupă 27% din timpul petrecut cu copiii cu educaţia şi recreerea. Datele sunt concluzia unui studiu al Organisation for Economic Co-operation and Development.

Dintre cele 21 de ţări monitorizate, mamele care lucrează din Marea Britanie petrec doar 81 de minute pe zi cu copiii lor, incusiv timpul la masă, arată studiul citat de Telegraph, mamele din Irlanda petrec 150 de minute pe zi, cele din Australia – 137 de minute, şi chiar şi cele din Statele Unite, Canada, Italia, Suedia şi Spania petrec mai mult de 81 de minute.

Mamele casnice, în schimb, petrec de două ori mai mult timp având grijă în mod direct de copiii lor. Acestea petrec 2 ore şi 35 de minute cu hrănirea şi spălarea copiilor, precum şi cu activităţi precum jocurile video, potrivit cercetării Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Dintre toţi, taţii cu joburi petrec cel mai puţin timp cu copiii – doar 43 de minute pe zi. Chiar şi dacă nu lucrează, taţii petrec mai puţin timp cu copiii decât mamele, în medie 63 de minute pe zi, cu 18 minute mai puţin decât o mamă care lucrează.

Psihologii susţin, însă, că nu numerele contează, ci calitatea timpului petrec împreună. “Dacă o mamă ajunge acasă de la serviciu şi petrece 45 de minute cu copilul său făcând pe dansatoarea din buric sau improvizând tobe din cutii de iaurt poate fi suficient. Este important ca o parte din activităţi să fie conduse de copil”, spune dr. Sandra Wheatley, psiholog de familii.

Foto: Flickr / AZAdam

Citiţi şi:

Alăptatul, hrană şi legătură unică între mamă şi copil. Se poate înlocui?

Fraţii mai mici sunt mai sănătoşi

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger