Despre Malala Yousafzai, bloggeriţa pakistaneză care, la 14 ani, a fost împuşcată în cap de talibani, în autobuzul şcolar, v-am tot povestit pe TOTB. Anul trecut, la vârsta de 17 ani, Malala a primit, alături de activistul indian Kailash Satyarthi, Premiul Nobel pentru Pace, devenind cea mai tânără laureată a acestui premiu. Fata a înființat The Malala Fund, o organizație care le ajută pe fete să meargă la școală și le promovează dreptul la educație și a scris o carte din care am publicat și noi un fragment. Ieri, când tânăra a împlinit 18 ani, Malala a sărbătorit deschizând o şcoală pentru refugiaţi sirieni în Liban, lansând lumii apelul de a investi “în cărţi, nu în gloanţe.”
Malala Yousafzai a devenit cunoscută iniţial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetiţă de 11 ani care îşi descria viaţa sub regimul taliban, într-un jurnal dictat unui corespondent BBC şi publicat de site-ul BBC în limba urdu. În 2011, a primit Premiul Naţional pentru Pace al Tineretului din Pakistan şi a fost nominalizată la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor. În octombrie 2012, a fost împuşcată în cap de talibani în autobuzul cu care venea de la şcoală. A supravieţuit în mod miraculos şi, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenţii chirurgicale, Malala şi-a continuat campania pusă în slujba educaţiei. “Ei pot împușca doar un corp, nu și visurile mele”, a spus bloggerița pakistaneză, referindu-se la talibani. La sfârşitul lunii aprilie 2015, un tribunal pakistanez a condamnat la închisoare pe viaţă 10 bărbaţi, pentru atacul asupra fetei.
Laureata Nobelului pentru Pace a deschis ieri în Valea Bekaa, aflată în apropierea graniţei dintre Liban şi Siria, o şcoală destinată refugiaţilor sirieni, din fondurile Malala Fund, organizaţia non-profit condusă de tânără, care susţine proiecte de educaţie locală. La această şcoală pot învăţa pînă la 200 de fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. “Astăzi, în prima mea zi de viaţă adultă, în numele tuturor copiilor lumii, le cer liderilor mondiali să investească în cărţi, nu în gloanţe,” a spus Malala în discursul de deschidere.
În Liban se află 1,2 milioane de refugiaţi sirieni, din cei 4 milioane de refugiaţi care au părăsit Siria după începerea violenţelor, îndreptându-se spre ţările învecinate. În această ţară trăiesc aproape 500.000 de copii sirieni, din care doar o cincime sunt înscrişi în sistemul de învăţământ. Una din patru persoane din Liban este refugiată. Naţiunile Unite estimează că, până la sfârşitul anului, numărul refugiaţilor sirieni din ţările vecine se va ridica la 4,27 milioane.
Sursa: Reuters
Foto: JAMAL SAIDI / Reuters
Puteţi citi şi:
“Eu sunt Malala.” Povestea bloggeriţei pakistaneze împuşcate în cap de talibani
România văzută prin ochii unui copil refugiat
Adolescentul care a oprit un atac terorist cu preţul propriei vieţi este eroul Pakistanului