Malaezienii protestează împotriva planurilor pentru o rafinărie de metale rare

0

Peste 2 000 de oameni din oraşul Kuantan, Malaezia, au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva unei rafinării de pământuri rare aflată în stadiu de proiect, pe motiv că ar exista un risc mare de radiaţii. Rafinăria cu pricina ar urma să proceseze metale preţioase folosite la producerea de telefoane mobile şi televizoare cu ecran plat.

 

 

Botezat “Adunarea Verde 2.0”, protestul a început în atmosferă de carnaval, cu oameni îmbrăcaţi în verde care băteau la tobe. Motivul revoltei: luna trecută, autorităţile malaeziene au acordat licenţă de operare a rafinăriei mai sus amintite companiei miniere Lynas. Odată finalizată, fabrica ar urma să fie una dintre cele mai mari surse de metale rare din afara Chinei (care deţine 95% din piaţa globală).

Oficialii asigură că fabrica nu va impune nici un risc asupra sănătăţii, însă puţini oameni cred că guvernul malaezian este în stare să facă faţă unui dezastru radioactiv, scrie BBC News. Pe de altă parte, creşterea globală de metale rare s-a triplat în ultimul deceniu, iar China a anunţat că va reduce din exporturile acestor materiale, fiind acuzată că vrea să manipuleze preţurile.

Foto: Flickr/avlxyz


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger