Mâine seară, un reportaj despre delta din mijlocul Bucureștiului la Digi TV

0

Groapa Văcăreşti  era până nu demult raiul gunoaielor, al aurolacilor şi al oamenilor fără adăpostt. De curând însă zoologii, fotografii şi observatorii amatori au constatat că în obscura vale abandonată s-a dezvoltat un ecosistem uimitor. Raiul are aproape 200 de hectare şi se află la 15 minute de centrul capitalei.

 

Groapa Văcăreşti, aşa cum arată acum, este rezultatul unui plan de amenajări început de Ceauşescu în anii 70.

În 1986 mănăstirea Văcăreşti şi puşcăria au fost demolate, iar groapa care se află în spatele lor a fost îndiguită. La scurt timp, lucrările au fost abandonate, iar de mai bine de 30 de ani nimeni nu a mai intervenit în zonă. Rana pământului s-a vindecat încet-încet. Natura, cu forţa şi frumuseţea ei, a pus stăpânire pe mizeria făcută de mâna omului.

Stârci, egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, rate sălbatice, şerpi de apă, tritoni, vulpi şi bizami sunt doar câteva dintre speciile care trăiesc şi prosperă în groapa Văcăreștilor.

Specii rare, vulnerabile sau specii comune de animale şi-au făcut casă aici. Groapa Văcăreşti a devenit o oază de linişte şi sălbăticie în care foarte puţini muritori au loc. Doi-trei oameni fără adăpost  şi-au încropit barăci şi îşi duc zilele în sălbăticie. Câţiva pescari îşi omoară timpul între pâlcurile de stuf. Vacarmul oraşului și betoanele nu au puterea să contamineze viaţa sălbatică.

Alimentată de izvoare nesecate de apă, cu o vegetaţie diversă şi specii care supravieţuiesc într-un ecosistem stabil, Groapa Văcăreşti a fost botezată Delta Bucureştilor.

Vedeţi în exclusivitate la televiziune, un material semnat de Monica Tanase pentru Digi TV. Duminică, de la 18.30, la Din|Interior.

 

Foto: Exploratorurban.wordpress.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger