Mâine, Internetul intră în grevă

12

Pe 18 ianuarie, foarte multe site-uri, printre care și Wikipedia, Reddit, Mozilla, WordPress sau Fail Blog vor intra în grevă, pentru a protesta față de SOPA (Stop Online Piracy Act). Asta înseamnă că, timp de 12 ore, site-urile participante vor ”stinge lumina” și vor activa doar în rețele sociale ca Twitter și Facebook. Așa că, internauți din toate colțurile, dacă vreți ca Internetul să mai arate așa cum îl știm, participați la grevă: cum se poate realiza, din punct de vedere tehnic, acest lucru, aflați mai jos.

 

Site-ul SOPA Strike oferă toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă alătura protestului față de controversatul proiect de lege SOPA, pe care guvernul american îl va repune în discuție pe 24 ianuarie. Dacă acest proiect de lege va fi aprobat, Internetul, așa cum îl cunoaștem, va trece printr-o dramatică schimbare la față, dat fiind că SOPA oferă companiilor ce dețin drepturile de autor asupra anumitor tipuri de conținut postate online dreptul de a bloca și sancționa direct persoanele care piratează orice bun digital, de la clipuri, la piese, cărți, filme și, pe scurt, cam tot ce mișcă în materie de conținut protejat de legile proprietății intelectuale.

Dacă aveți un site sau blog și vreți să participați la grevă, puteți folosi acest script HTML sau puteți insera un Javascript în tema site-ului vostru. Alte unelte pentru greva internaută sunt oferite de ProtestSopa.org, iar WordPress are la rândul său un plugin care ajută la sistarea temporară a activității unui site sau blog care funcționează pe platforma WordPress.

Una dintre cele mai importante forțe care s-a alăturat protestului, Wikipedia, își va stinge luminile timp de 24 de ore: varianta în engleză a enciclopediei nu va fi disponibilă timp de o zi, pentru a susține valorile libertății de expresie, privacy-ului și dreptului la liberă informare, puternic amenințate de proiectul legislativ american. Astfel, pagina de start a enciclopediei va posta mâine o scrisoare de protest, prin care le va atrage atenția utilizatorilor asupra pericolelor implicate de SOPA. Alături de Wikipedia, există o listă extrem de consistentă de site-uri care vor intra în grevă, pe care o puteți completa cu propriile site-uri sau bloguri.

 

Sursa: SOPAStrike.com

 

 


12 comentarii

 1. Foarte bine!

  Închid și eu blogul.

  Îmi pare că peste tot în lume clasa politică (împinsă desigur de corporații) își forțează mâna cu disperare, parcă, la a îngrădi libertățile oamenilor și mai mult, la a mai câștiga încă niște bani de pe urma lor. Problema (lor) e că oamenii s-au cam prins, și se unsesc în diverse proteste împotriva tuturor măsurilor luate împotriva lor. Și uite-așa, încet-încet, puterea ajunge în mâinile oamenilor.

 2. Întrebarea care se pune, însă, este următoarea: având infrastructurile Net și Web stabile, ca să pirateze toți… *de toate*, guvernele <– consorțiile transcontinentale DE CE nu și-au implementat SOPA-ul sau PIPA-ul mai devreme? Adică, n-ar fi avut CUM? Să fim serioși… Plus de asta, cum așa, consorțiu contra consorțiu?! Guvernul S.U.A. ultracorporatist vs Google, Ask, YouTube, DailyMotion etc?! :-O Nu mai zic de serverele de .torrent-uri!

  Straniu… Ei, oricum suntem *toți* călcători de lege. 😛

 3. alta basina data fara rost … SOPA nu poate face legea pe internet … ce-or putea sa faca ? sa inchida 100 de siteuri ? :)) in 24 de ore rasar altele 1000 … pirateria nu o sa moara niciodata …

 4. nu se inchide nimic si probabil ca doar webmasterii site-urilor cu “questionable content” ar putea fi afectati. In termeni simpli, DOMENIUL nu va mai fi accesibil. Asta inseamna ca in cateva ore vor aparea liste cu ip-ul sau ip-urile prin care poate fi accesat site-ul care a fost “blocat”, asta pentru cei care nu au fost precauti si nu au facut rost de acestea din timp.
  Si uite ce unealta “secsi” a creat deja lumea pt Firefox : http://lifehacker.com/5869665/desopa-for-firefox-bypasses-sopa-dns-blocking

  Oricum, nu are cum sa treaca o asemenea lege. E cam ca dublatu’ lui Socaciu, prea multa lume le-a sarit in cap. Wikipedia, Google… Asta nu inseamna ca nu vor mai incerca, dar nu pot sa inteleg de ce, doar au deja DMCA, de ce sa dezechilibreze situatia?

  @Irina, daca nu ai un blog cu cel putin 100+ vizitatori unici din SUA nu cred ca are rost. Parerea mea.

 5. Pingback: Azi avem închis pînă la 12 | Grupul "porcilor abjecti"

 6. Pingback: ”Copierea este calea cea dreaptă.” Interviu cu Isak Geson, fondatorul Kopimismului | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger