Este analogia un atribut specific gândirii umane? Asta s-au întrebat câțiva oameni de știință, care au cercetat comportamentul maimuțelor pentru a descoperi dacă întrebarea lor are răspuns pozitiv sau negativ. Descoperirea lor este că și maimuțele sunt capabile să facă analogii, ba mai mult, chiar țin minte procedura dacă sunt supuse testelor după o perioadă de pauză.
Cercetătorii Joël Fagot (Laboratorul de Psihologie Cognitivă, Universitatea Provence) și Roger Thompson (Colegiul Franklin & Marshall, SUA) au realizat acest studiu, recent publicat în revista Psychological Science. Până acum, se credea că gândirea analogică este strâns corelată de capacitatea de a vorbi, de limbaj. Dar cei doi oameni de știință au demonstrat că maimuțele pot face analogii și în absența limbajului. Experimentele lor s-au derulat pe 29 de babuini de vârste diferite și s-au bazat pe identificarea, de către animale, a analogiei dintre anumite perechi de forme geometrice (spre exemplu, li se arătau perechi, cum ar fi două pătrate, pe un ecran digital; după ce atingeau una din forme, acestea dispăreau și alte forme le luau locul. Exercițiul însemna ca maimuțele să identifice, în noile imagini, perechea ce se afla într-o relație similară celei inițiale – adică două ovale sau două dreptunghiuri etc).
Concret spus, babuinii trebuiau să identifice relaționări între relaționări, să identifice analogia. După câteva mii de teste, șase babuini au dus misiunea la bun sfârșit cu succes, demonstrând abilitatea de a rezolva analogic o problemă. Pentru a fi siguri de reușita studiului lor, cei doi au suspendat un an testele și le-au reluat ulterior. Babuinii au reînvățat cerințele experimentului mult mai repede decât prima dată, ceea ce le-a demonstrat oamenilor de știință că animalele își aminteau procedura și cerințele acesteia.
Sursa și foto: Science Daily