Maimuțele își promovează vocal homosexualitatea

0

Femelele bonobo își promovează activitatea sexuală în fața unui public important, au observat cercetătorii americani, făcând cel mai mult zgomot în timpul actului sexual când “femela alfa” se află prin preajmă. Totodată, femelele cu statut social inferior care au fost invitate să facă sex cu femeile poziționate mai sus pe scara ierarhică au anunțat raportul sexual în gura mare altor membri ai grupului.

Observațiile aparțin unei echipe internaționale de cercetători, care au studiat maimuțele bonobo în sanctuarul Lola Ya Bonono din Republica Democrată Congo și care cred că femelele își vocalizează actele homosexuale pentru a se mândri cu statutul lor. Specia de maimuțe  Pan paniscus a fost etichetată ca “erotică” și “promiscuă” pentru că întrețin constant raporturi sexuale atât cu parteneri de același sex, cât și cu parteneri de sex opus. În această schemă, spun specialiștii, sexul este menit să diminueze stresul și competiția, să dezvolte afilieri, să exprime și să testeze relații sociale, să aplaneze conflicte și să consoleze victime suferinde.

Recent, cercetătorii au introdus o nouă componentă în schema sexual-socială a maimuțelor bonobo: femelele se folosesc de vocalizări pentru a-și promova raporturile sexuale cu membri importanți ai grupului și pentru a urca pe scara ierarhică feminină și a-și întări poziții sociale. Vocalizările vin, de regulă, de la femelele cu statut social inferior, mai ales atunci când sunt alese de o femelă poziționată mai sus pe scara ierarhică. Totodată, ele par să țină cont și de public, amplificându-și semnalizările vocale în prezența celui mai important membru al grupului, femela alfa. Spre deosebire de rudele lor cele mai apropiate, cimpanzeii, societățile de bonobo nu sunt dominate de masculi.

Sursa: BBC News

Foto: Flickr/nickjohnson


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger