Maimuțele au o formă de conștiință de sine

0

Nu le-a fost atribuită sau recunoscută până acum, dar ultimele studii arată că maimuțele rhesus (rude ale macacului) ar avea o formă de conștiință de sine, care le face să înțeleagă, în anumite cazuri, că sunt cauza unor acțiuni.

Specialistul în psihologie cognitivă Justin Couchman de la Universitatea din Buffalo a realizat studiul pe maimuțe rhesus (din familia macac) și a demonstrat că acestea ar avea o conștiință de sine despre care niciun alt studiu nu a vorbit vreodată; mai exact, ele înțeleg că sunt cauza anumitor evenimente. Aceste maimuțe sunt printre cele mai cunoscute specii de către cercetători, dat fiind că au însoțit, de-a lungul timpului, studii medicale și biologice extinse (de la crearea vreunui vaccin până la analiza celulelor stem sau clonare).

Couchman a declarat că aceste maimuțe, la fel ca și delfinii, posedă metacogniție, adică abilitatea de a-și monitoriza propriile stări mentale. Cu toate acestea, ele au picat testul de autorecunoaștere în oglindă (test care este folosit pentru a confirma lipsa conștiinței de sine la animale, care nu se pot identifica drept ele însele când își văd imaginea reflectată). Chiar și așa, spune psihologul care a realizat cercetarea, maimuțele rhesus au o altă formă de conștiință de sine, mai ales că studiul chiar asta a urmărit, să descopere dacă ele pot înțelege că anumite acțiuni sunt consecințe ale intențiilor lor directe. Studiul a fost publicat recent în Biology Letters și este posibil ca rezultatele sale să ajute cercetarea autismului, a schizofreniei și chiar a bolii Alzheimer.

 

Sursa: ScienceDaily

Foto: Justin Couchman și Murph, una din maimuțele rhesus care au participat la test (în total au fost patru) / ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger