Maimuţe stresate de ecoturism

0

Din ce în ce mai multe specii au de suferit în urma invaziilor turistice din sălbăticie, iar maimuţele se pare că se numără printre cele mai sensibile când vine vorba de stres. După macacii tibetani, cărora valurile de vizitatori le-au generat o aşa tensiune, încât infanticidul a atins cote uriaşe, a venit rândul macacilor dintr-un parc naţional marocan.

Doi cercetători de la Universitatea londoneză Roehampton s-au prins că maimuţele din Parcul Naţional Ifrane, aflat în munţii Atlas, au de suferit de pe urma ecoturismului, care aduce în zonă foarte mulţi oameni. Aşa se face că au început să monitorizeze nivelurile de hormoni asociaţi stresului în rândul populaţiei locale de macaci (Macaca sylvanus), precum şi alte obieciuri ale primatelor, cum ar fi scărpinatul, interpterat ca semn al anxientăţii.

Concluziile au fost, în fond, destul de previzibile: cu cât turiştii interacţionau mai mult cu maimuţele, fie că le fotografiau sau le dădeau de mâncare, cu atât maimuţele deveneau mai stresate, şi orice formă de agresiune din partea oamenilor echivala cu un nivel de anxietate extrem de ridicat. Potrivit cercetătorilor, nu doar efectele psihologice asupra macacilor sunt importante, ci şi riscul ca oamenii să le transmită boli pe care organismul animalelor să nu le poată combate.

Raportul universităţii va fi folosit pentru elaborarea unor reguli mai stricte pentru turismul în zonă şi mai prietenoase cu psihicul maimuţelor. “Ar trebui ca oamenilor să li se interzică hrănirea macacilor şi să li se impună o distanţă anume pe care s-o păstreze faţă de ei,” arată Laëtitia Maréchal de la Roehampton, precizând totodată că “turismul orientat spre primate este o afacere prosperă, care poate aduce mari beneficii de conservare şi care generază venituri locale substanţiale.”

 

Sursa: Whogivesamonkeys.com

Foto: Animalworld.com.au

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger