Maimuţa-păianjen, surprinsă într-un parc natural din Columbia

0

 

O specie de maimuţă aflată în top 25 al primatelor considerate în pericol foarte mare de dispariţie a fost identificată într-un parc natural din Columbia. Descoperirea este importantă, spun oamenii de ştiinţă, pentru că exemplarele surprinse sunt singurele din această sub-specie despre care se ştie, acum, că trăiesc într-o zonă protejată.

 

Maimuţa-păianjen, de culoare maro (Ateles hybridus brunneus, pe numele său ştiinţific), este una dintre primatele considerate în foarte mare pericol de dispariţie şi trăieşte numai în Columbia şi Venezuela. Distrugerea pădurilor şi pierderea habitatului sunt cauzele principale ale declinului acestei sub-specii, dar şi vânătoarea a avut (şi are, încă) un impact puternic negativ asupra sa. Cercetătorii de la Wildlife Conservation Society (WCS) şi cei ai Departamentului pentru Parcuri Naţionale din Columbia au fost încântaţi să descopere două exemplare de maimuţă-păianjen în parcul natural Selva de Florencia, o regiune protejată, în care agricultura intensivă, industria forestieră şi presiunea umană nu le pot atinge.

 

Membrele sale foarte lungi i-au adus numele de maimuţa-păianjen

 

„Descoperirea este foarte importantă şi subliniază importanţa creării unor zone protejate pentru a salva viaţa sălbatică, pentru a conserva un habitat, chiar şi pentru specii necunoscute anterior zonei declarate protejate. Faptul că am descoperit această specie într-o astfel de zonă protejată aduce speranţe tuturor celor care doresc să apere natura, mai ales speranţa că populaţia acestei sub-specii, fiind departe de pericole, va creşte ca număr”, a subliniat dr. Julie Kunen, director WCS – Programul pentru America Latină şi Caraibe.

 

Sursa: Mongabay

Foto: Maimuţa-păianjen / WCS – Parcul Naţional Selva de Florencia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger