Maidanezii pot fi eutanasiaţi. Camera Deputaţilor a adoptat Legea câinilor comunitari

4

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi “pentru”, 111 voturi “împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari, după mai multe săptămâni de amânări. Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus şi de această dată retrimiterea proiectului la comisie, însă propunerea a fost respinsă prin vot de către plen; mai multe persoane care au asistat la votul final din Camera Deputaţilor au izbucnit în plâns în momentul în care legea a fost adoptată şi au strigat: “Ucigaşilor!” sau “Ruşine să vă fie!”.

Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi “cipaţi”.

Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.
În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizeză în proiect.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.

În cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Adoptarea câinilor din adăposturi trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc.

Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.

Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Sursa: Mediafax

Foto: Ana Poenariu / Mediafax


4 comentarii

 1. nu mi se pare atat de “criminala” legea. sunt acordate posibilitati de pastrare a cainilor, cu implicarea comunitatilor si a organizatiilor, plus implicarea stapanilor de asemenea caini fosti comunitari. am exemple de acum 3 ani (cand veneau cei de la ecarisaj prin cartiere), cand o vecina din bloc, s-a dus si a recuperat catei de la primarie, pe care i-a lasat liberi fara alta obligatie. mi se pare normal daca vrei sa scapi un caine de eutanasiere, sa ai grija de el in mod responsabil. acum este momentul ca organizatiile de protectie a maidanezilor sa se implice cu adevarat: adaposturi, responsabilizare, si SA AIBA GRIJA DE CAINI. pana acum am vazut actiuni de vaccinare, castrare, etc, dar cainii erau lasati tot pe strazi.
  pe cuvantul meu ca daca vin aceste organizatii cu solutii de salvare de eutanasiere, dar cu indepartarea de pe strazi a cainilor, cotizez si eu lunar!

 2. Pingback: Organizațiile de protecție a animalelor pregătesc mișcări de protest față de aprobarea eutanasiei | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. Cum in diverse tari, oamenii au invatat sa convietuiasca cu animalele salbatice care ii pot omorî sau rani, in tari din africa, oameni au invatat sa convietuiasca cu lei si crocodili. Oamenilor din Romania le este frica de cativa catei, cainii care sunt cel mai bun prieten al omului. Cainii ataca pentru ca se simt amenintati de cei care sunt ulterior atacati. Daca fiecare ar primi o mica educatie cu privire la comportamentul fata de animale, nu ar mai fi niciun caz de muscaturi.

  Sunteti niste salbatici, cei care ati votat pentru aceasta lege! Voi ar trebui sa fiti eutanasiati! Si pe langa asta ne faceti si tara de rugine cu decizia voastra de mizerie in fata tuturor tarilor care urmaresc acest eveniment!

  • Probabil ca tu vrei ca noi sa ne intoarcem la origine si sa traim ca in Africa. 🙂
   Prietene nu stiu cat de mult ai calatorit tu prin Africa si cat de multi lei, tigri sau crocodili ai vazut tu prin capitalele tarilor africane, dar cert este ca in nici un oras din SUA, Canada sau Europa occidentala nu vei gasi nici macar un singur maidanez pe strada.
   Intr-o tara civilizata toti cei care vor sa se bucure de cel mai bun prieten al omului trebuie sa invete sa-l tina in lesa, sa-i puna botnita si sa adune mizeria pe care acesta o lasa in urma.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger