Mai putine animale utilizate in experimente stiintifice

1

Utilizarea animalelor in experimente stiintifice urmeaza sa fie redusa in curand, odata cu adoptarea de catre Parlamentul European a unei noi legislatii in domeniu. Aceasta incearca sa stabileasca o balanta intre imbunatatirea bunastarii animalelor si cercetarea stiintifica privind diferitele maladii.

Noua legislatie vizeaza reducerea, din motive etice, a numarului de animale utilizate in scopuri stiintifice, fara a pune insa obstacole cercetarii. Ea cere totodata autoritatilor nationale competente sa evalueze implicatiile asupra bunastarii animalelor pentru fiecare experiment, in scopul promovarii metodelor alternative si pentru reducerea nivelului de durere indus animalelor.

Prevederile noii legislatii  vizeaza de asemenea consolidarea regulilor privind utilizarea primatelor in experimentele stiintifice,  prin clasificarea, printre altele, a procedurilor in functie de severitate si precizeaza tipul de inspectii necesare pentru a asigura respectarea acestor prevederi. 

In plus, trebuie aprobate numai testele care folosesc metode de ucidere care reduc la minim durerea si care garanteaza in acelasi timp rezultate stiintifice satisfacatoare.

Utilizarea animalelor pentru experimente stiintifice este permisa pentru cercetarea de baza si pentru cercetarea, de exemplu, a bolilor la oameni, animale sau plante, pentru testarea medicamentelor sau pentru cercetare in scopul conservarii speciilor.

Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a lua masurile necesare pentru indeplinirea cerintelor noilor reglementari.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Crudul comert cu maimute prinse in salbaticia din Mauritius. SUA este cel mai mare importator, arata un nou raport » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger