Mai puțină sare, mai mic riscul de cancer

1

Impactul excesului de sare asupra sănătății este deja o sperietoare, însă un nou raport al World Cancer Research Fund (WCRF) adaugă noi motive de îngrijorare pentru cei care consumă foarte multe mâncăruri sărate, cum ar fi baconul, pâinea sau cerealele din comerț. Potrivit acestuia, dacă am consuma mai puține astfel de alimente, riscul de a ne îmbolnăvi de cancer la stomac ar scădea considerabil.

Pentru Marea Britanie, de pildă, WCRF susține că unu din șapte cazuri de cancer stomacal ar putea fi prevenit dacă oamenii ar respecta indicațiile rapoartelor de sănătate. Acestea din urmă nu recomandă doar reducerea consumului de sare, ci și o mai mare responsabilitate din partea producătorilor, care ar trebui să specifice clar pe ambalaj compoziția produselor. Limita zilnică recomandată este de 6 grame, aproximativ o lingură de sare, însă media consumului – cel puțin în lumea occidentală – este de 8,6 grame.

Cancerul la stomac este foarte greu de tratat, mai ales din cauza faptului că majoritatea cazurilor nu sunt depistate la timp, arată studiul WCRF. Prevenirea îmbolnăvirilor presupune, de altfel, și o mai mare implicare a oamenilor în alegerile lor alimentare și o mai bună cunoaștere a aporturilor nutritive. Raportul arată, de altfel, că excesul de sare nu este cauzat atât de folosirea ei la gătit, cât de marea majoritate a produselor din comerț, care ajung deja sărate din rafturi. Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, organizația de cercetare solicită instituirea unui sistem de semnalizare asemenea semafoarelor: indicatorul roșu pentru conținut ridicat, galben pentru mediu și verde pentru conținut de sare scăzut. Această propunere a fost, desigur, primită cu valuri de reacții adverse din partea producătorilor de alimente și a supermarketurilor

 

Sursa: BBC News

 


Un comentariu

  1. Mi se pare un pic cam mare, m-am documentat si eu acum vreo 4 ani despre sarea din mancare, facand la facultate cercetare pe asa ceva si majoritatea articolelor pe care le-am citit nu recomandau sa treci de 5g pe zi de sare, asta in cazul in care esti un adult sanatos care face sport de 3 ori pe saptamana, daca suntem sedentari preferabil ar fi sa reducem cantitatea de sare la fel este si in cazul copiilor si a hipertensivilor. Iar cantitatea minima de sare este de 1.5g dar asta nu este o problema tinand cont ca nu ne gatim toata mancarea incepand de la paine pana la inghetata, ca tot e vara 🙂 Sper ca am ajutat sa vreti sa va documentati mai mult! Multa sanatate

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger