Mai putin de 6 ore de somn pe noapte ne pot baga mai devreme in mormant

11

Cercetatorii britanici si italieni avertizeaza ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore in fiecare noapte prezinta un risc de a muri inainte de varsta de 65 de ani cu 12% mai ridicat decat cei care isi fac timp pentru un somn optim de 6-8 ore. Concluziile au fost trase dupa analizarea a 16 studii care au adunat 1,3 milioane de oameni si 100.000 de decese.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, si de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, aflata in spatele studiului, a descoperit si o asociere intre un somn prea lung si decesul prematur, scrie The Telegraph. Subiectii care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au cu 30% mai multe sanse sa moara de timpuriu, au observat ei. Aceasta observatie este in contrast cu concluzia unui studiu de saptamana trecuta care spune ca cei care dorm peste 10 ore au sanse mari sa traiasca pana la 100 de ani.

Astfel, cauzele mortilor premature au fost legate atat de lipsa, cat si de excesul de somn peste noapte, durata ideala fiind de 6-8 ore pe noapte. Echipa de cercetatori a completat astfel studiile anterioare potrivit carora lipsa somnului este asociata cu afectiuni cardiace, hipertensiune, obezitate, diabet si colesterol ridicat.

„Societatea moderna prezinta o diminuare graduala privind durata medie a somnului, iar acest tipar se observa cel mai adesea in randul angajatilor full-time, ceea ce sugereaza ca ar fi cauzata de presiunile sociale privind mai multe ore de lucru”, spune Francesco Cappuccio, de la Universitatea din Warwick. „Pe de alta parte, deteriorarea sanatatii noastre este adesea acompaniata de prelungirea duratei somnului. Un somn constant de 6 pana la 8 ore pe noapte poate fi optim pentru sanatate”.

Foto: Flickr/B*2

Tags:11 comentarii

 1. Asta e din seria cum sa traiesti sanatos, da nu poti! Ai fi putut pune un link catre “mancati legume la fiecare masa” si “faceti sport de minim 3 ori pe saptamana”! Bun de stiut!

 2. heh, zeltera, mai bine un link spre “mi-e lene sa ajung la sala sau sa fac flotari si genuflexiuni acasa” si “nu am bani sa iau o portocala sau un mar in fiecare seara?”

  hai sa mai lasam naibii munca si sa avem grija de noi si de cei iubiti !

 3. In acelasi timp, daca dormi 2 ore in plus, timp de 65 ani, iti petreci vreo in plus 5 ani jumate dormind.

 4. Interesant aceasta stire am citit-o azi pe Yahoo News.Este tradusa identic.Foarte serios acest ziar.Cred ca am sa-mi fac si eu unul :))

 5. Imi place la nebunie pisica! Am avut si eu o un mirtan asa mare, cand torcea ziceai ca are motor 😀

 6. Think Outside Your Box, adica ati gandit in cutia Yahoo-ului care a publicat acest articol dimineata in prima pagina a site-ului http://www.yahoo.com. Poate scrieri si voi un articol original, candva….

 7. In mormant ne baga inconstienta oamenilor, care nu au priceput ca daca am avea suficienta cercetare am sti cum sa manimpulam organismul sa traiasca mult, f. mult, rechinii nu au boli, testoasele traiesc mult, exista arbori care au trait mii de ani, corpul uman este un sistem complex, nu-i ceva de neexplicat.

 8. Pingback: Tweets that mention Mai putin de 6 ore de somn pe noapte ne pot baga mai devreme in mormant » Think Outside The Box -- Topsy.com

 9. E tare studiul asta!lucrez la tura de 24 de ani,6-8 nopti pe luna sunt efectiv albe,iar ziua dorm 3-4 ore,cel mult…am ajuns la 45 de ani! sint un norocos?

 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PE URMELE ARGENTINEI? Umbrele lui CEAUSESCU si STALIN. Spectrul UNUI RAZBOI MONDIAL – recunoscut de Medvedev / De ce suntem mai bolnavi? / Papa, posibil invitat in Romania (STIRI 7-10 MAI 2010)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger