Mai mulţi oameni mor decât se nasc în Europa

0

În Europa, numărul deceselor a ajuns să-l întreacă pe cel al naşterilor, fiind vorba de o scădere naturală a populaţiei, arată un studiu realizat de doi cercetători americani – profesorul de sociologie Dudley Poston, de la Universitatea Texas A&M, şi profesorul Kenneth Johnson, de la Universitatea din New Hampshire. Acestă situaţie este pregnantă în 17 state europene, printre care se numără şi trei dintre cele mai populate ţări ale Europei: Rusia, Germania şi Italia. În contrast, la nivelul SUA, numărul naşterilor îl depăşeşte semnificativ pe cel al deceselor.

“În 2013, în Texas, de exemplu, s-au înregistrat mai mult de 387.000 de naşteri şi doar peste 179.000 de decese”, spune Poston, citat de Phys.org. “Singurele două state din SUA cu mai multe morţi decât naşteri sunte statul minier West Virginia, care exploatează cărbune, şi statul Main, care exploatarea pădurilor”. De cealaltă parte, cercetarea arată că 58% dintre cele 1.391 de judeţe/districte ale Europei au înregistrat mai multe deceste decât naşteri. În SUA, procentul este de 28% din 3.141.

În Europa, mortalitatea întrece natalitatea în mare parte din districtele Germaniei, Ungariei, Croaţiei, României, Bulgariei şi Republicii Cehe, precum şi ale Suediei şi statelor baltice. Mai la sud, o scădere naturală a populaţiei paote fi observată în majoritatea districtelor din Grecia, Portugalia şi Italia. O creştere naturală s-a înregistrat însă în Irlanda, Cipru, Islanda, Lichtenstein şi Luxemburg, ea fiind vizibilă şi în regiuni vaste ale Franţei, Belgiei, Olandei, Elveţiei, Marei Britanii şi Norvegiei.

“Scăderea naturală a populaţiei este mai răspândită în Europa decât în SUA pentru că populaţia ei este mai în vârstă, nivelul de fertilitate este mai scăzut şi există mai puţine femei cu vârste potrivite pentru naştere”, explică echipa de cercetare. “Scăderea naturală a populaţiei reprezintă o mare preocupare în materie de politici publice, pentru că afectează gradul de rezilienţă demografică dintr-o regiune şi viabilitatea şi competitivitatea economică”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger