Mai mulți oameni ca niciodată vor fi considerați ”bolnavi psihic” în 2013

11

Anul care tocmai a început va aduce cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu boli psihice, în condițiile în care sunt prevăzute schimbări importante în politicile de diagnosticare, care atrag după sine prescripții masive pentru medicamente pishoactive.

 

În luna mai 2013, Societatea Americană de Psihiatrie va publica cea mai nouă ediție a manualului său de diagnosticare, cunoscut sub numele de DSM – 5 Printre multiplele schimbări anunțate și aprobate deja din decembrie 2012 se numără diagnosticarea cu depresie a persoanelor îndurerate după moartea unei persoane apropiate. De asemenea, sindromul Asperger urmează să fie inclus în spectrul autist.

În ansamblu, aceste schimbări pot determina o creștere fără precedent a persoanelor considerate ”bolnave psihic”. Acest fenomen e numit deFrank Farley, unul dintre inițiatorii unei petiții care a încercat să propună o mai atentă analiză științifică a DSM- 5, ”îmbolnăvirea societății.” Numai anul trecut, 20% din populația americană a fost diagnosticată cu o boală mintală, iar estimările pentru acest an indică o creștere semnificativă. Mulți dintre criticii acestei actualizări a manualului de diagnosticare susțin că aceste măsuri sunt dăunătoare oamenilor, dar profitabile pentru companiile producătoare de medicamente. ”Antipsihoticele vor fi date ca acadelele,” e de părere Allen Frances, care a coordonat modificările ediției DSM din 1994, dar care se opune puternic noii ediții a manualului.

Sursa: New Scientist

 

 


11 comentarii

 1. Intr-adevar, se pare ca daca trec doua luni de la pierdere si tu inca prezinti simptome specifice doliului, ai “dreptul” sa primesti tratament pentru depresie…. Studiile ultimilor ani arata insa ca din 10 persoane care iau pastile “antidepresive”, doar 1 avea cu adevarat nevoie, 3 au reactii placebo, iar 6 nu simt nicio imbunatatire (chiar unele agravari ale starilor) … impactul acestor “concluzii sociale” va fi major asupra celor care simt ca au nevoie chiar de 2-3 ani pentru a observa o schimbare in bine ….

  Mihaela Vlad
  Presedinte Asociatia non-profit “Exista viata dupa doliu”

 2. Intr-adevar, se pare ca daca trec doua luni de la pierdere si tu inca prezinti simptome specifice doliului, ai “dreptul” sa primesti tratament pentru depresie…. Studiile ultimilor ani arata insa ca din 10 persoane care iau pastile “antidepresive”, doar 1 avea cu adevarat nevoie, 3 au reactii placebo, iar 6 nu simt nicio imbunatatire (chiar unele agravari ale starilor) … impactul acestor “concluzii sociale” va fi major asupra celor care simt ca au nevoie chiar de 2-3 ani pentru a observa o schimbare in bine ….

 3. Nu e chiar aşa — ca să înţelegeţi schimbările din DSM5 trebuie să înţelegeţi societatea în care aceasta se aplică, SUA. Ori acolo ca să poţi fi tratat de doctor (tratament ale cărui costuri sunt suportate de compania de asigurări) trebuie să stabilească un diagnostic existent în literatura de specialitate pentru a putea fi plătit de companiile de asigurări (hence, DSM5).

  Deci DSM5 nu duce la „o lume pe pastile”, ci la mai mulţi oameni trataţi pentru problemele de care suferă (fie că e cu pastile, CBT sau orice altă metodă). Realitatea e ceva mai nuanţată. 🙂

 4. De acord că realitatea e ceva mai nuanțată, însă nu putem contesta o ”medicalizare” accelerată. Dependența de sex, dependența de internet, dependențe de tot felul, plus nenumărate alte suferințe considerate, mai nou, boli, își găsesc cu predilecție remedii medicamentoase, când ar putea fi tratate (și) prin alte metode.

 5. Luiza Vasiliu via Facebook on

  Marius Comper, da, discuţia e mult mai nuanţată, în sensul în care noii papi ai tulburărilor care apar în DSM se dovedesc adesea a fi plătiţi masiv de companii farmaceutice (vezi cazul joseph biederman şi jonson&johnson). de fapt, e vorba de o toleraţă din ce în ce mai mică faţă de diferenţă, de îndoparea copiilor cu pastile ca să se potolească şi să-şi lase părinţii în pace (sub pretextul că suferă de tulburare bipolară sau deficit de atenţie – vezi cazul rebecca riley). iar DSM-urile se fac aşa: timp de cîţiva ani, se întîlnesc nişte psihologi şi psihiatri care fac liste, după cum îi taie pe ei capul. dup-aia le publică în biblia asta, oamenii o iau razna pentru că îşi descoperă cel puţin cinci afecţiuni de care nu ştiau, iar companiile farmaceutice servesc remediile pe tavă. cam astea-s nuanţele 🙂

 6. Răzvan Cîtu via Facebook on

  Urmeaza diagnosticarea persoanelor indurerate de pierderea animalului de companiei, de moartea plantelor din sufragerie si lista poate continua. Nu mai e firesc sa simti durerea pentru persoanele apropiate pe care le pierzi, insa homosexualitatea este deja in zilele noastre, foarte fireasca. “Sa ne tratam” cu medicamente dar, pentru orice “nu ne place” sau ne produce disconfort. Parca ii si vad pe consumatorii de telenovele cu pumnul de hapuri langa ei, urmarind inlacrimati “tragedia” parsonajelor. Sunt pe reteta de-acum.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger