Mai multe lucruri mici fac cât unul mare? Gesturile simbolice care salvează planeta

22

În această săptămână are loc, pentru al cincilea an consecutiv, Earth Hour, un eveniment mondial care îndeamnă la stingerea luminii timp de o oră pentru creșterea gradului de conștientizare asupra problemelor de mediu și asupra rolului important al fiecărui om de a salva lumea. Într-un timp atât de scurt, Earth Hour a luat o amploare impresionantă – de la an la an, numărul participanților a crescut, la fel și cel al companiilor și autorităților, iar luminile au început să se stingă într-unele dintre cele mai importante clădiri din toate colțurile lumii. Implicarea oamenilor în campanii simbolice este mare pentru că este la îndemână, dar schimbarea în bine se lasă așteptată.

de Roxana Bucată

Companiile își spală păcatul de a polua prin plantarea a câtorva puieți depășiți numeric de jurnaliștii prezenți, autoritățile îndeamnă la aruncarea gunoiului separat de dragul mediului, dar colectează laolaltă, ONG-urile conștientizează oamenii, dar uită de orice conștiință când fac responsabilizare socială cu firmele poluatoare, iar cetățenii sting lumina o oră pe an, dar uită apa curgând o oră pe zi. Cine mai salvează planeta? Schimbarea în “verde” pornește cu mici gesturi pe care le putem face cu toții. Cunoaștem refrenul. Și, sigur, nu e nimic rău în a îndemna și a participa la strânsul a câtorva saci de gunoi pe o plajă, la plantarea câtorva copaci la marginea orașului, la stinsul luminii o oră sau la marșuri pe două roți.

“Schimbați-vă viața prin lucruri minore! Conduceți un Prius! Cumpărați-vă dispozitive de economisire a energiei în case! E ok să faci toate astea, dar să nu ne păcălim că vom rezolva încălzirea globală așa”, spunea, de curând, Bjorn Lomborg, ecologistul sceptic, care consideră că investițiile inteligente și tehnologia vor aduce, cu adevărat, schimbarea. Toată lumea e plină de bune intenții, dar de 18 ani eșuăm în combaterea problemelor de mediu, spune el.

Românii nu vor să salveze balenele albastre sau roiurile de albine sălbatice, fiind preocupați de grija zilei de mâine, spune Dana Balan-Bâlu, jurnalist, care argumentează, în cadrul dezbaterii de astăzi, că moda eco demonetizează sensul ecologiei. Pe de altă parte, Ioana Betianu, Communications Specialist în cadrul WWF-România, spune că, deși Earth Hour este o acțiune simbolică, evenimentul poate fi interpretat drept un prilej de a lua hotărâri privind stilul de viață.

Cât de importante credeți că sunt acțiunile simbolice de mediu? În ce măsură credeți că își ating scopul de a crește gradul de conștientizare al oamenilor și chiar de a-i face pe unii să stingă lumina mai des? Cine are responsabilitatea de a salva planeta? Așteptăm comentariile dumneavoastră!

[coloana]

Românii nu vor să salveze balenele albastre

de Dana Balan-Bâlu, jurnalist

Tatăl meu, care a trăit cu vârf și îndesat ultimul deceniu al comunismului – mâncare pe cartelă, calorifere înghețate, curent electric “tăiat” seara și alte privațiuni protoecologiste care ar sta în gât ongiștilor veseli de astăzi – a dobândit, după căderea regimului, strania plăcere de a aprinde, uneori, toate becurile din casă. Probabil, doar ca s-o audă pe mama spunând: “Stinge, dragă, luminile! Nu suntem la Cotroceni!”.

În micro, acesta poate fi un exemplu care ilustrează atitudinea românilor față de ecologie. Vrem, de fapt, să facem economie, să strângem cureaua, să consumăm rațional și nu înțeleg de ce toate aceste eforturi trebuie să capete valențe ecologiste.

Românii nu vor să salveze balenele albastre sau roiurile de albine sălbatice, nici să astupe gaura din stratul de ozon, cu atât mai puțin să planteze puieți la marginea orașelor. Discursul ecologist, legitim, de altfel, nu poate fi asimilat cu sinceritate, pentru simplul fapt că nu resimțim, încă, vina consumerismului occidental. Două decenii de tranziție și câțiva munți de pet-uri nu înseamnă că am participat cu adevărat de festinul îmbuibării. Asistăm, în schimb, la o forțată și ridicolă eufemizare a sărăciei în care trăim: oamenii care scormonesc prin gunoaie “reciclează”, țăranii se bucură de o alimentație “bio”, compusă din delicioasa mămăligă cu răbdări prăjite, orășenii sunt “eco friendly” când înlocuiesc, din rațiuni de spațiu, cada din baie cu cabina de duș.

Am grijă să sting luminile prin casă nu pentru că există încă, în România, sate neelectrificate sau pentru că centralele energetice poluează, ci pentru că vreau să controlez, pe cât posibil, factura de la sfârșit de lună. La fel, închid robinetele pentru că vreau să previn o inundație, nu pentru că apa mea mustind de clor ar putea astâmpăra, măcar imaginar, setea unui trib african. Acțiunile mele sunt determinate de un banal pragmatism cotidian, căruia nu încerc să-i dau aerul nobil, superior, al vreunei atitudini ecologiste.

Politicile concrete de protecție a mediului, care cad în sarcina autorităților (colectarea, selectarea și reciclarea deșeurilor, susținerea agriculturii ecologice, dezvoltarea industriei energiei regenerabile, îngrijirea rezervațiilor naturale) nu au nimic de-a face cu moda “bio” & “eco” & “handmade”, forme debile de acțiune, care riscă să demonetizeze sensul cuvântului “ecologie”. A mânca magiun de la bunica și a bea apă din fântână cu o cană de lut e un fel de pașoptism steril. Episodic, această secvență poate avea frumusețea ei bucolică, însă o întoarcere la “rădăcini” nu mai este posibilă.

Ecologiști români, iertați-mă, dar astăzi am poftă să vă enervez: o să arunc un pet la pubela de carton, pentru că oricum se colectează alandala. O să aprind lumina, ziua în amiaza mare, pentru că oricum eu plătesc factura. Și, pentru că este inacceptabil ca cineva să îți interzică o plăcere, la urmă o să rup și o floare din parc. Doar ca s-o miros și s-o arunc.

[coloana]

De ce stingem lumina de  Earth Hour?

de Ioana Betieanu, Communications Specialist WWF-Romania

Deși se bazează pe un gest simbolic și aparent simplu, stingerea luminilor pentru o oră, Earth Hour, a devenit cea mai mare manifestare de mediu din istorie. De-a lungul celor patru ediții de până acum, acest gest a depășit însă stadiul de simbol și a scos la iveală o comunitate de oameni care își doresc să se implice în rezolvarea problemelor de mediu tot timpul anului, nu doar de Earth Hour.

Conceput astfel încât să se adreseze unui public larg și divers, Earth Hour este o platformă favorabilă construirii unei palete largi de mesaje legate de impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor sale.

La nivel individual, Earth Hour poate fi interpretat drept un prilej de a lua hotărâri privind stilul de viață – ne decidem să reciclăm, să folosim electricitatea atât cât avem nevoie, să circulăm mai mult cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte etc. La nivelul corporațiilor și al autorităților, Earth Hour poate constitui pretext foarte bun pentru inițierea unor dezbateri pe diverse teme ce reflectă problemele de mediu globale sau locale. De exemplu, în campania Earth Hour din 2010, WWF România și Ambasada Britanică la București, împreună cu WWF Bulgaria și Ambasada Britanică la Sofia, au organizat o videoconferință în care au invitat reprezentanți ai mai multor companii prezente în cele două țări, pentru a aduce în discuție oportunitățile pe care le poate crea o economie verde.

Anul acesta, Earth Hour a intrat într-o etapă nouă: Beyond the Hour. Practic, suntem provocați să nu ne mai limităm la o oră. Noua direcție ne îndeamnă la acțiune. Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina și de a ne alătura milioanelor de oameni care aleg astfel să onoreze planeta care ne susține viața, suntem provocați să schimbam ceva în modul în care trăim. Și să o facem începând de acum. Apa, energia, mâncarea, mașina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic și al caror impact îl putem modifica. Fiecare om, fiecare companie, fiecare oraș care participă la Earth Hour poate contribui la această schimbare.

Primarul orașului Sidney, Clever Moore, se numără printre cei care au înțeles faptul că Earth Hour înseamnă mai mult decât simplul stins al luminilor, fie ele și luminile Golden Bridge. Anul acesta, de Earth Hour, orașul Sidney va primi piste noi pentru biciclete, construite în jurul orașului, iluminat economic pentru toate străzile și parcurile și o centrală de trigenerare, care va crește producția de energie bazată pe un consum redus de carbon. Întrebat ce anume l-a determinat să facă un asemenea salt, de la stingerea simbolică a luminilor, la acțiuni atât de ambițioase, Clever Moore a mărturisit că a fost foarte inspirat de miile de oameni care au ieșit pe străzi, încă de la prima ediție Earth Hour, sărbătorind în diverse feluri: picnicuri la lumina lumânării, observații astronomice sau petreceri fără surse de electricitate. Cu alte cuvinte, Earth Hour, ca și alte evenimente simbolice de mediu, poate genera schimbări reale, dacă există o motivație puternică în acest sens.

Earth Hour s-a dovedit a fi, până acum, o sursă de inspirație pentru oamenii pregătiți să reflecteze la lucrurile pe care le pot face zilnic, pentru binele mediului înconjurător. În România, participarea din ce în ce mai mare la fiecare ediție, miile de mesaje de pe rețelele sociale și primite pe site-ul www.earth-hour.ro, acoperirea media a evenimentului, toate acestea ne-au dovedit că oamenii au nevoie de inspirație, de o motivație internă pentru a-și schimba viața. De aceea WWF organizează, an de an, Earth Hour și va continua să o facă, pentru a-i sprijini pe cât mai mulți dintre ei să fie pregătiți.

[coloana]

Foto: Reuters

Citiți și:

5 efecte ale încălzirii globale care dăunează sănătății

10 metode de economisire a apei

6 schimbări de comportament pentru a economisi bani și a fi mai ecologici

Tags:22 de comentarii

 1. Am vrut sa scriu un comentariu adresat doamnei/domnisoarei Dana Balan-Bâlu, insa m-am enervat atat de tare, ca trebuie sa ma mai linistesc putin.

  “forme de actiuni debile” – meeeeeh

 2. Moda eco e doar un curent, care nu responsabilizeaza omenii, dar in schimb ajuta tinerii sa socializeze, le ofera o cauza pentru care sa lupte. Ajuta si companiile sa isi faca programe ce CSR care nu costa mare lucru si al carar principal efect este promovarea initiatorului.

  Chiar si la ”marele” eveniment Let’s do it Romania au participat, majoritar, echipe de angajati din diverse companii, nu oamenii interesati de ecologie.

  Earth Hour e o miscare buna, dar adesea inteleasa prost. Daca stingi luminile o ora pe an, iar in restul timpului consumi mii de litri de apa si de kw de electricitate, nu rezolvi nimic. Daca nu arunci gunoiul la locurile special amenajate, nu rezolvi nimic. Daca nu te educi singur sa consumi mai putin, nu rezolvi nimic, oricate campanii ti-ar trece prin fata ochilor.

 3. Valentin Lungu on

  Recunosc ca mi-e greu sa adaug un comentariu fara a critica si sublinia toate lucrurile pe care eu le consider gresite in articolul doamnei/domnisoarei Dana Balan-Bâlu. Din punctul meu de vedere totul se rezuma la responsabilitatea actiunilor noastre. Sunt de acord cu ceea ce spune dansa, si eu as vrea daca se poate, sa tin lumina aprinsa cat vreau sau sa nu fiu nevoit sa reciclez, sa beau din orice fel de sticle fara sa existe munti de pet-uri. Vreau sa pot face orice fara sa am grija problemelor de mediu, insa ma contrazice realitatea.
  Daca toti ar rupe florile doar sa le miroasa, urmandu-i sfatul doamnei jurnalist, poate i-ar fi mai greu sa gaseasca o floare a doua zi.
  Sigur putem tine lumina aprinsa, ca doar noi platim factura, insa ne permitem cu adevarat?
  Dar poate eu nu sunt cu adevarat roman, pentru ca “Românii nu vor să salveze balenele albastre sau roiurile de albine sălbatice, nici să astupe gaura din stratul de ozon, cu atât mai puțin să planteze puieți la marginea orașelor” si eu chiar vreau. Voi?

  • Buna seara! Desi nu prea “se face” sa intri in dialog pe forum cu cititorii, imi asum pana la ultimul cuvant textul, cu tot cu titlu. Fac asta doar pentru a aduce o notificare, se pare, extrem, vital, urgent de importanta: singurele flori pe care imi permit sa le rup in parc sunt papadiile.

   • Valentin Lungu on

    Imi cer scuze, acum am vazut ca mi-ati raspuns la comentariu. Intr-adevar, un dialog este inoportun, ceea ce am scris nu vi se adreseaza. Am incercat doar sa prezint un contraargument celor cativa potentiali cititori pe care providenta i-ar putea pune in fata articolului Dumneavoastra. In plus ceea ce ati scris in acest “raspuns” nu cred ca face cinste niciunei dezbateri sau conversatii, o consider chiar o gluma de prost gust, repet, inoportuna.
    Dar asta e doar parerea mea, solutia civilizata este de a uita acest articol si autorul sau, nu are sens sa acordam importanta unui lucru care nu merita.
    Eventual o sa fac o asociere mentala cu imaginea unei doamne rupand o papadie in parc, cam atat.

   • Eu m-am regasit in acest articol, scris intr-o ironie fina, pe care se pare ca nu multi sunt capabili s-o inteleaga. Am participat la actiuni reale de ecologizare si n-am facut niciodata mare caz de asta, pentru ca asa mi se pare normal sa fie. La fiecare haita de inconstienti si needucati, trebuie sa existe si un mic grup care sa acopere/repare dezastrul facut de ei. Insa intotdeauna m-au enervat hipsterismele de fatada, ecologia care tine 5 minute, morala nepusa in practica, care nu trece de stadiul de cuvinte… Cu toate ca probabil n-ai cautat asta, Dana, ai cel putin un fan. 🙂

 4. M-am nascut in comunism si tin minte pana de curent zilnica dar tin minte si lipsa peturilor si pungilor de plastic care ma sufoca in fiecare minut si fara de care nu mai poate trai nimeni se pare.
  Tin minte si cum dadeam hartia sau borcanele tiganilor sa le “recicleze” si chiar daca o faceau pt bani, era un lucru bun.

  Draga Dana Balan-Bâlu eu sunt o persoana care stinge lumina si recicleaza ABSOLUT tot ce se poate recicla si asta nu pt a salva bani ci pentru ca este o adevarat problema in lume.
  Sunt probabil printe foarte putinii care ajuta si care se lupta cu o lume intreaga insa o fac pt mine si pt nefericita noastra planeta, nu pt acest “cool” look sau economy life style.

  Vreau sa salvez balenele, albinele si sa plantez cate un copac impotriva fiecarui ignorant egoist care ma inconjoara.

  Frumos ar fi draga Dana sa scrii un articol care sa inspire oamenii ci nu sa-i demoralizeze si dezguste.

  Decat sa rupi o floare in drum spre casa, mai bine ai cumpara un ghiveci si ai vedea cat este de greu sa intretii acea floar si cat de greu iti va fi sa o rupi.

  Trist….

 5. Nu m-am enervat citind articolul scris de jurnalista de la Iasi Dana Balan-Balu pentru ca experienta de mai bine de trei ani a proiectelor de eco educatie m-a adus de cateva ori in fata unor persoane cu atitudini mai mult sau mai putin similare. I-am trimis in schimb o cerere de prietenie pe facebook, pentru ca as vrea sa ne cunoastem mai bine, sa impartasim reciproc pareri, idei, framantari, enervari sau informatii.
  Ceva trebuie sa o fi suparat foarte tare, pe langa povestile cu reciclarea silita sau economia perversa de energie de pe vremea lui Ceausescu. Sigur are un motiv serios pentru care simte nevoia sa rupa o floare si apoi sa o arunce.
  In ceea ce ma priveste, recunosc cinstit ca si pe mine ma obosesc numeroasele campanii si apeluri eco, fie ca vin de Comisia Europeana, fie ca vin de la ONU, fie ca vin de la diverse companii multinationale care numai eco nu sunt.
  Insa cred ca Earth Hour e ceva diferit, nu doar pentru ca e propus de WWF care face o munca remarcabila in proiectele sale de mediu, ci si pentru ca acest gest aparent simplu si lipsit de sens de a stinge lumina pentru o ora este de multe ori urmat de cei care il fac de multe alte gesturi, mult mai consistente.
  In urma cu doi ani, am sprijinti actiunile WWF de a organiza in Piata Constitutiei un lant uman care sa fac cifrele 6 si 0 pe caldarimul Bucurestiului. Au fost atunci alaturi de noi inca aprox, 2-300 de elevi de la Colegiul Tehnic “Traian” din Bucuresti. Multi dintre ei inca mai intreaba si acum daca nu mai facem “ceva” de Earth Hour. Altii, implicati in alte proiecte Greenitiative, spun ca “Eu m-am schimbat” si incearca sa schimbe nepasarea si ideile altora. Asa cum spunea dna prof. Tiugan de la Colegiul Tehnic “Traian”, “ecologia e ca un microb”. Nu spunea ca e o moda – ce moda tine atatia ani ?! – spunea ca e un microb. Un microb bun insa, care te face sa te uiti mai atent la gesturile tale si sa iti amintesti ca populatia planetei s-a triplat in ultimii 50 de ani si ca nu ne mai putem permite sa fim indiferenti cu impactul pe care il avem asupra mediului in aceasta era denumita de oamenii de stiinta “antropocen”.

 6. Szabolcs Eörs on

  Articolul mi-a placut; i-am simtit pragmatismul si usoara doza de cinism, necesara oricarei actiuni pozitive; pentru a nu te lovi atat de absurd si de anevoios de inconstienta, in mod mandru exprimata si mascata de un “realism” patetic (in sensul engelzesc al cuvantului) de catre d-na (“jurnalist”) Dana Balan-Bâlu.
  Voi fi in continuare cat mai simplu, caci se pare ca un limbaj elevat si intortocheat in idei nu da dovada si de inteligenta practica.
  Nu platesti doar factura deoarece, totodata, in productia de curent, apa curenta sau orice serviciu/produs care sa ne ajute sa ne “scarpinam mai curat in fund” se folosesc fabrici si uzine care CONSUMA resurse in timp ce POLUEAZA! Am avut, deasemenea, mentalitatea IDIOATA a circuitului apei in natura, ca oricum nimic nu se pierde, pana mi-am deschis putin ochii. Devin tot mai indignat si mai trist de tot ceea ce facem pe acest pamant. Sunt constient ca nu voi schimba mersul omenirii, ca nu am influenta la nivelul deciziilor politice, insa mi-am dat seama ca cel putin la nivelul meu pot face o diferenta. Iar daca un singur om, la fiecare nivel, ar putea face o diferenta, ar fi de ajuns. Nu vei vedea niciodata o armata formata dintr-un soldat si 1oo ooo de regi. Daca iti pasa, oamenii doar au nevoie de exemple, in final resimtind presiunea dobitociei lor.
  Felicitari Doamna pentru toate florile rupte si moarte pe care le tineti in mana si va trezesc simturile olfactive! Oricum banuiesc ca nici patul nu il faceti de dimineata caci oricum va culcati la loc seara, vasele nu le spalati ca oricum se murdaresc din nou, presul doar il intoarceti ca mai are o parte curata, in plus, de ce ai reinventa mersul pe jos cand ne putem cu totii anchiloza in masini. Ahh, da! Noroc ca avem SPA-uri ca mentalitate de occidental IOC!!!
  Inca o data, limbajul nu va ajuta sa ganditi corect. S-a descoperit de curand ca autorii mai putin inteligenti au tendinta de a folosi un limbaj cat mai pompos. Mi-ar fi placut sa descopar eu asta insa v-o transmit cu cea mai mare placere.

 7. Codruta Ivanciuc on

  @ Dana Balan-Bâlu: ati reusit sa ii enervati :)) Desi nu ati facut decat – tocmai – un pic de TOTB…

  • think outside WHICH box? daca te-ai referit la cutia ecologistior, atunci fie… insa atunci n-ai inteles nimic din esenta acestui site.

   • Codruta Ivanciuc on

    Nu, m-am referit la cutiuta putin mai mica a ecologistilor-care-instituie-eco-drept-noua-religie si se erijeaza in preotii sau cel putin adeptii ei, ocupati sa desfiinteze orice opinie cat de putin diferita de dogma. Pe mine, ecologista ceva mai mult decat ar permite-o interesul autoritatilor pentru problema, precum si pe dna. Balan-Bâlu, cutiuta asta ne strange si preferam, se pare, sa fim apostati. Povestea e veche… dar nici macar Isus nu a avut nimic impotriva (auto)ironiei, a simtului umorului. Ba dimpotriva, as spune. Iar atacul la persoana nu a tinut niciodata loc de argumente. Decat in anumite cutiute.

    • Ancuta Bedeanu on

     Nu pot sa ma abtin sa nu comentez, a fost mult prea amuzant comentariul :))), absolut pe langa. Sunt convinsa ca acelasi “argument” il folositi in orice dezbatere, toti cei care nu sunt de acord cu ce spuneti au religia lor si au ceva cu cei care se abat de la “dogma” dumneavoastra, si evident, “Isus” este de acord intotdeauna cu ceea ce ziceti. 😀 Priceless…

     • Codruta Ivanciuc on

      Ati rastalmacit ca la carte, ceea ce a fost foarte amuzant, de data aceasta pe mine 🙂 Ati sesizat ironia, insa nu v-ati urmarit rationamentul pana la capat. Acesta ar fi fost `toti cei care nu sunt de acord cu ce spuneti au religia lor si SE ABAT de la dogma…` Ca sa pastram coerenta 🙂 In privinta lui Isus, daca este cumva prin zona, are cestiuni mai importante decat sa fie de acord cu tot ceea ce spun 🙂 Iar respectivul argument, va asigur, nu este universal, nici macar in dezbaterile mele. Sunt absolut pe langa – este posibil, pentru mine chestiunea de dezbatut era aceea ca respingem cu vehementa opinii doar usor diferite. In cazul de fata, diferite de ceea ce tinde sa se constituie drept `Biblia` eco. Apreciez insa replica dvs. 🙂

 8. Cunoscand-o pe Dana Balan Balu nu poti decat sa gusti ironia articolului. Pentru ca este, de fapt, o analiza a situatiei in care romanii, in marea lor majoritate, uita sa isi stranga gunoiul pe care l-au facut in inima padurii, dupa un festin cu mici si bere la pet.
  Daca dai 70 de lei pe kilogramul de sorici pe la targurile eco, nu inseamna ca iubesti natura. Daca iti cumperi crema de fata cu extract bio de floare de colt si n-ai habar ca floarea asta e protejata prin lege, alaturi de condurul doamnei, zada, bujorul romanesc si altele, posibil ca nu ai prea fost la scoala. Dar cui ii pasa de amanuntul asta nesemnificativ? 🙂 Da, stiu, probabil porti un tricou cu inscriptia I LOVE ECO, esti dispus/a sa dai 100 de lei pe o cutie de inghetata meschin de mica si porti bratari handmade din paie si alte materiale “eco friendly”.
  Sa nu mai umblam dupa cai verzi, or avea ei o culoare la moda, dar ne lipseste educatia civica elementara…
  Ca ziarist ai voie sa jonglezi cu moravurile indoielnice ale concetatenilor. E o problema, daca, in calitate de cititor, nu poti vedea printre randuri adevaratul sens al unui articol…
  Felicitari, Dana!

  • Ancuta Bedeanu on

   Subscriu, ” E o problema, daca, in calitate de cititor, nu poti vedea printre randuri adevaratul sens al unui articol” , insa asta spune multe despre calitatea articolului si talentul jurnalistului…

   • Ironia sortii este ca peste 99% dintre cei care lasa comentarii nu au avut niciodata imboldul de a scrie un articol, care sa mai si primeasca ok-ul pentru publicare! Calitatea unei scriituri, a talentului unui ziarist este ca o constructie. Se cladeste in timp, cu multa munca, nu poti da verdictul citind un singur articol. Pe cat de usor e sa critici, pe atat de greu sa scrii. In rest, doar ganduri bune pentru cei care renunta la stereotipiile jurnalistice, decupate din televizor!

 9. Ancuta Bedeanu on

  Nu pot sa-mi dau cu parerea despre prima afirmatie, in rest sunt de acord cu Dumneavoastra. Este foarte greu sa scrii ceva de calitate si la fel, felicit pe cei care renunta la stereotipuri, cata vreme au ceva bun de pus in loc si nu doar de dragul de a o face si a fi laudati numai pentru acest lucru.
  Din nou, sunt de acord ca este mult mai usor sa critici, dar oare nu acelasi lucru il face si doamna jurnalist in acest articol?
  Recunosc ca nu sunt familiarizata cu restul articolelor dansei si sper din tot sufletul ca sunt mult mai reusite, eu ii urez succes.
  De altfel, consider ca faptele spun mai mult decat milioane de cuvinte, e in regula sa critici atata timp cat tu insuti ai ceva cu care sa te poti mandri. Cu totii ne-am saturat de acei “tari in gura” pe care-i gasim la orice colt de scara.

 10. Michel Renault on

  Buna ziua !

  Brain-washing…prin oprirea consumatorilor pentru o ora si apoi pornirea lor instantanee, puterea consumata instantanee este foarte mare. Eu cred ca este un experiment periculos. Toata lumea vrea sa fie “green”, “bio”, “eco”. Eu nu… eu am ajuns la concluzia asta dupa ce am analizat gradul de poluare pe care il produc eu, cei de langa mine, societatea in ansamblu. Eco & Green este un procedeu prin care cei “inteligenti” stiu sa faca bani pe urma prostilor. Caz simplu – am cumparat becuri economice… s-au ars in 3 luni – am platit de 3 ori mai mult pe ele decat pe cele normale… rezultatul ? Am trecut din nou la cele cu filament care ma tin aproximativ 5 ani fata de 3 luni si de trei ori mai scumpe. Cine castiga ? Eu sigur nu… exemplele pot continua dar.. fiecare alege calea care i se pare lui mai buna.

  PS. .. de ce americanii nu schimba masinile lor care elibereaza in atmosfera peste 2000 mg ??? Se uita la un BMW cu 250 g ???

  Mai ganditi-va !

 11. Eu cred ca noi suferim de lipsa de responsabilitate
  (risipa este lipsa de responsabilitate).

  Acum Romanii nu au incredere in ei si asteptam sa li se….spuna, dea, faca…. ceea ce nu e ok.

  Eu cred ca daca ai informatia, rationezi, iti imaginezi rezultatul actiuni tale si pui in balanta impactul tau vs placere, rezultatul nu va fi risipa.

  Undeva, adanc, suntem vanatori/culegatori, risipa e ceva nou, practic de cand avem supraproductie (agricultura).

  Ce vreau sa spun ca Risipa nu ne sta in fire, e ceva dobandit.

  Acum ai libertatea de informare si decizie,
  Alege sa nu Risipesti!
  http://refuzaplasticrau.wordpress.com/

 12. Mai multe lucruri mici nu fac intotdeauna cat un lucru mare, dar stiti povestea cu pasarea colibri care ducea cate o picatura de apa in cioc sa stinga incendiul din padure? EU IMI FAC PARTEA MEA.
  Si eu am trait vremurile comuniste pline de lipsuri, dar nu imi face placere sa aprind toate luminile in casa, sa rup flori din parc sau de oriunde altundeva. Din pacate nu ne putem intoarce „la radacini”, dar eu prefer sa mananc magiun si sa beau apa de izvor cu o cana de lut decat sa beau Coca-Cola sau alte mizerii din plastic, la care le citesc etichetele si ma ingrozesc. Nu ma intereseaza „cool life style”, moda bio sau eco cu orice pret si nu ma voi imbraca in paie, toate prostiile astea nu au legatura cu faptul ca distrugem si murdarim totul in jurul nostru si ar trebui sa ne gandim sa incercam sa facem fiecare dintre noi ceva, macar sa stingem lumina cand nu avem nevoie, sa nu printam orice prostie ca sa avem ce arunca, sa colectam selectiv gunoiul chiar daca se strange deocamdata la un loc (poate ma vad si altii si iau exemplu si atunci va merita sa le stranga si sa se ocupe de el asa cum trebuie).
  Apropo, la crema de fata cu extract de floare de colt nu se folosesc florile culese din mediul natural, ci plante crescute special pentru asta, de obicei obtinute prin culturi de tesuturi, e bine sa fim informati.
  Poate ca nici eu nu sunt in viziunea unora, romanca (oricum tot mai des zilele astea mi-e rusine ca sunt…). As vrea sa salvez balenele albastre sau albinele salbatice sau orice fiinta care nu merita sa fie distrusa de pe acest pamant, suntem cu totii interconectati. Plantez copacei chiar daca nu sunt corporatista. Si semnez orice petitie legata de copii, animale, natura in general, pentru ca am vazut unele care si-au atins scopul si nu ma doare mana sa fac macar atat. Problemele de mediu sunt extrem de complicate si controversate, sa fii ecologist nu inseamna ceea ce cred unii neinformati.
  Totusi, actiunea cu Earth Hour nu ma intereseaza. Cred ca oamenii ar trebui invatati sa respecte natura, sa traiasca mai curat prin educatie, incepand din gradinita. Copiii din statele cu nivel de trai ridicat sunt educati de foarte mici sa fie responsabili, sa traiasca in armonie cu natura si in general cu orice fiinta vie, ca e om, animal sau planta. Numai asa vor educa si ei la randul lor generatiile viitoare, ca sa apuce sa mai aiba unde sa traiasca.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger