Mai multe ecrane utilizate simultan, mai mari şanse de depresie

0

Faceţi mai multe lucruri deodată, cum ar fi să daţi mesaje ori să navigaţi pe internet în timp ce vă uitaţi la televizor? Şi cum vă simţiţi când faceţi toate lucrurile astea deodată? Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Michigan, cu cât facem mai multe lucruri deodată care implică diverse tipuri de ecrane (telefon mobil, televizor, calculator etc.), cu atât ne simţim mai deprimaţi sau mai tensionaţi, mai neliniştiţi.

 

 

Psihologul Mark Becker spune că această stare asociată faptului că facem mai multe lucruri deodată, pe ecrane diferite, poate fi interpretată în două moduri, în opinia lui: fie această cascadă de ecrane cu care interacţionăm ne cauzează stres psihic, fie oamenii care sunt depresivi şi tensionaţi au tendinţa de a lucra pe mai multe ecrane în acelaşi timp. Care este realitatea? Psihologul a căutat răspunsul la această întrebare, prin studiul său, coroborând datele cu cele de la alte studii, realizate de colegi ai săi. „Se pare că, în zilele noastre, copiii se deprimă şi devin tensionaţi din cauza acestei stări de permanentă conectare tehnologică”, a declarat el, citat de TechNewsDaily.

Becker a realizat studiul folosind 319 studenţi, pe care i-a monitorizat cu ajutorul echipei sale de cercetători; ei au descoperit că acei tineri care foloseau mai multe tipuri de tehnologii în acelaşi timp erau de două ori mai înclinaţi spre simptome depresive decât cei care foloseau maxim două tipuri de tehnologie (interacţionau cu maxim două ecrane diferite). Studiul lui Becker a fost făcut public în acelaşi timp cu o altă cercetare, care a relevat faptul că este în creştere folosirea simultană a mai multor tipuri de tehnologii (de aparate). Raportul, care se referea la SUA, a arătat că 40% dintre americani se folosesc de smartphone-uri sau tablete în timp ce se uită la televizor, cel puţin o dată pe zi şi 85% dintre americani fac asta cel puţin o dată pe lună. „Încercaţi să luaţi o vacanţă de la tehnologie, dacă vă simţiţi mai deprimaţi sau mai neliniştiţi. Opriţi aparatele pentru o vreme şi vedeţi cum vă veţi simţi”, sfătuieşte el.

 

Sursa: Live Science

Foto: Internet Retailing


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger