Magazinul care le oferă femeilor 24% reducere pentru a acoperi diferențele de gen

0

Într-un magazin deschis recent în Pittsburgh, bărbații plătesc prețul întreg al produselor, în timp ce femeile plătesc 76%, scrie FastCoExist. Magazinul, care se numește 76<100 și are deviza “Plătește în funcție de cât ești plătit”, vrea să atragă atenția asupra diferenței de salarii din statul Pennsylvania, unde femeile câștigă 76 de cenți la fiecare dolar câștigat de bărbați, ceea ce se apropie de media națională.

 

 

În ultimul deceniu, scrie publicația americană, diferența în materie de câștiguri dintre femei și bărbați nu s-a schimbat în SUA. În 2013, anul cu cele mai recente date, femeile care lucrat cu normă întreagă câștigau tot 78% din salariile bărbaților, în unele state diferența fiind și mai mare. Fondatoarea magazinului “76<100”, designerul grafic Elana Schlenker, a tot văzut știri pe acest subiect și a vrut să-l abordeze într-o manieră diferită. După ce a citit întâmplător despre o scriitoare feministă din anii ’60 care le cerea bărbaților mai mulți bani pe cărți decât femeilor, a fost inspirată să deschidă un magazin care să facă ceva similar.

“M-am gândit că într-o lume în care femeile încă câștigă mai puțin decât bărbații, ar fi normal să le facem femeilor o reducere”, spune ea. “76<100” oferă spre vânzare lucrări ale unor artiste cu care Schlenker a colaborat în timpul carierei sale de designer, toate câștigurile mergând direct la artistele cu pricina. Magazinul în sine nu face profit. Iar dacă unii clienți îl vizitează pentru a vedea lucrările la fața locului, alții o fac pentru a discuta despre diferența de câștiguri dintre bărbați și femei. “Primul meu client a fost o femeie care și-a adus nepoata pentru a vorbi cu ea pe marginea acestui subiect”, spune proprietara. Și deși majoritatea clienților sunt femei, adaugă ea, în magazin intră și un număr surprinzător de mare de bărbați.

Pe lângă lucrări de artă, magazinul mai găzduiește și evenimente, un exemplu fiind un workshop pe strategii de negociere. “Chiar dacă premisa acestui magazin o reprezintă această structură nedreptă”, spune Schlenker, “nu vreau doar să spun că există o problemă, vreau să și fac ceva în legătură cu asta, chiar dacă e ceva minor”. Magazinul va vi deschis până pe 30 aprilie, iar din toamnă, o nouă versiune a lui se va redeschide în New Orleans. Statul Louisiana are cea mai mare prăpastie în materie de salarii între femei și bărbați, femeile câștingând doar 66 de cenți la fiecare dolar câștigat de bărbați. Unele dintre ele vor avea însă șansa să vândă niște artă.

 

Puteți citi și:

O femeie, fost soldat în armata americană, vânează braconieri în Africa

Imaginile degradanta cu corpuri feminine, interzise pe panourile publicitare din Roma

Cele mai absurde legi împotriva femeilor

Ţara unde e cel mai greu să fii femeie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger