Mafia italiană câştigă milioane de euro de pe urma crizei refugiaţilor

0

Mafia siciliană câştigă milioane de euro de pe urma migranţilor şi refugiaţilor, scrie Time, care a vorbit cu poliţişti şi procurori italieni. Mafioţii participă la aranjarea călătoriilor refugiaţilor din Africa de Nord spre Europa, delapidează fondurile oferite de guvernul italian taberelor de migranţi şi se folosesc de persoane aflate la anaghie pentru prostituţie şi trafic de droguri.

Potrivit ultimelor date disponibile, 140.000 de migranţi au ajuns în 2014 în sudul Italiei, inclusiv în Sicilia. Ei s-au alăturat altor mii de migranţi din cele şase tabere siciliene pentru refugiaţi, care sunt finanţate de guvernul italian. Una dintre ele, din comuna Mineo, găzduieşte 4.000 de persoane. Guvernul oferă o finanţare de 40 de euro pe zi pentru fiecare adult şi de 80 de euro pentru fiecare copil, pentru ca aceste tabere să le asigure migranţilor adăpost, mâncare, educaţie şi alte servicii.

Bugetul pentru tabăra din Mineo este estimat undeva la 98 de milioane de euro pe an. Carmelo Zuccaro, procuror-şef în Catania, al doilea cel mai mare oraş din Sicilia, care conduce o investigaţie pe marginea corupţiei din Mineo, crede că asigurarea serviciilor din interiorul taberelor a fost direcţionată spre companii controlate de mafie şi de oficiali corupţi. O astfel de companie, ce oferă servicii mult mai ieftine decât una curată, îşi bagă diferenţa de bani în buzunar.

Potrivit documentelor obţinute de poliţie, mafia a intrat în legătură cu contrabandişti nord-africani şi a aranjat călătorii cu barca pentru refugiaţi din Egipt spre Europa, “oferind adăpost, mâncare şi transport până în nordul Europei în schimbul unor sume mari de bani pe care refugiaţii le-au plătit contrabandiştilor egipteni”. Investigaţia a început acum cinci ani, când un refugiat proaspăt sosit în Italia le-a spus poliţiştilor sicilieni că l-a auzit pe unul dintre oamenii care cârmuiau bărcile vorbind despre un anume Greco şi despre cum acesta organiza călătorii ilegale pentru migranţi din Egipt.

Poliţia a descoperit că Salvatore Greco, de 61 de ani, capul clanului mafiot Brunetto din comuna siciliană Riposto, intrase în contact cu contrabandistul egiptean Mohamed Arafa Badawi, de 51 de ani. Badawi şi fiul său, Said, aranjau călătorii cu vaporul pentru refugiaţi până în Europa, iar Greco furniza bărci cu motor care să-i ia preia din vapoare şi să-i ducă la mal, să-i ascundă şi să le asigure transportul spre nordul Europei. În februarie 2011, Greco s-a dus în Milano pentru a ridica un avans de 15.000 de euro “pentru costurile operaţionale” de la Nabil Sorour, poreclit “Il Cassiere”, care servea drept casier pentru reţeaua de contrabandă italiano-egipteană. Potrivit poliţiei, Badawi percepea între 3.000 şi 6.000 de dolari de persoană pentru un drum Africa de Nord-Sicilia, un vas cu 200 de migranţi asigurând venituri de cel puţin 600.000 de euro.

În martie 2011, poliţia a interceptat un vapor cu 190 de refugiaţi şi două bărci de pescuit, asigurate de Greco, care urma să-i ducă pe uscat, arestând echipajul de 19 membri şi preluându-i pe migranţi. Greco şi Said Badawi au reuşit să fugă cu una din cele două bărci. Capul mafiot şi fiul său au fost arestaţi după trei zile, în Riposto, şi condamnaţi la cinci ani de închisoare pentru facilitarea imigraţiei ilegale şi conspiraţie. Said Badawi a fost arestat în aprilie, în Bergamo, iar “Il Cassiere” a fost prins aproape de Milano. Mohamed Arafa Badawi a fost ucis în Egipt în 2012, poliţiştii suspectându-i pe colaboratorii săi.

Operaţiunea a continuat însă şi după aceste arestări. Poliţiştii italieni vorbesc de răpiri ale copiilor refugiaţilor care nu au reuşit să plătească pentru serviciile asigurate de Cosa Nostra, de tinere refugiate forţate adesea să se prostitueze pentru a-şi plăti călătoriile spre Europa şi de migranţi ilegali obligaţi să lucreze pentru mafie. Citiţi mai mult pe Time.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger