Made in India. Casca de bicicleta cu energie solara

4

Cand doi studenti indieni au auzit ca facultatea lor pregatea un „festival verde”, s-au gandit sa nascoceasca ceva cu acea ocazie. Trei zile mai tarziu, finisau o casca de bicicleta cu panouri solare si un mic ventilator, capabila sa incarce un telefon mobil in timp ce oamenii pedaleaza pana la serviciu.

Pragnesh Dudhaiya si Aalok Bhatt studiaza ingineria la Universitatea Nirma din Ahmedabad, India, si au lipit pe prototipul lor eco un abtibild pe care au desenat doi copaci si au inscriptionat un slogan cu un mesaj simplu: „Salvati mediul”, scrie Tree Hugger. Energia eoliana si solara generata de casca lor in timpul unei calatorii cu bicicleta de 40 de minute este suficienta pentru a incarca un celular, insa tinerii inventatori se gandesc ca ar putea spori si siguranta ciclistilor.

„Numarul accidentelor din oras este in crestere”, spune Pragnesh. „Biciclistii care nu poarta echipament de protectie sunt expusi unui mare risc”. In cazul calatoriilor din timpul zilei, panourile solare montate pe casca pot incarca telefonul mobil sau, daca se activeaza un intrerupator, pot inmagazina energie pentru mai tarziu. In plus, daca este lasat intr-un loc in care bate soarele, dispozitivul va genera  electricitate chiar si dupa ce biciclistii ajung la destinatie.

La apusul soarelui, intra in actiune un mic ventilator ce capteaza energia eoliana cand ciclistii sunt in miscare sau daca lasa casca afara intr-o noapte cu rafale de vant. Cei doi studenti spera sa obtina in curand un brevet pentru inventia lor, care ar urma sa coste in jur de 22 de dolari americani bucata.

Foto: Flickr/left-hand

Tags:4 comentarii

  1. nu e o idee rea, ar putea ajuta si la incarcarea bicicletelor cvasi-electrice. cool-i indienii astia. In plus, in India cred ca sunt multi care nu au curent acasa, dar au telefon mobil … energie electrica la purtator 🙂

  2. pe vreamea raposatului mioriticii foloseau dinam… ca daca tot dai la pedale… precis daca ar fi fost mobile p-atunci mestereau oltenii un docking pe volan 😀

    • adica de ce sa ai o casca de bicicleta de vreo 3 kile pe cap compusa din panouri si ventilator cand poti sa conectezi firele de la dinam la mobil?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger