Măcelul elefanţilor din Camerun. Fotografii dureroase

3

Organizaţia IFAW (International Fund for Animal Welfare) şi-a trimis reprezentanţii în parcul naţional Bouba Ndjida din nordul statului Camerun, unde au fost raportate ucideri în masă ale elefanţilor – mai precis, cel puţin 400 de asemenea exemplare au fost măcelărite de la jumătatea lunii ianuarie încoace.

 

 

IFAW este singura organizaţie care s-a deplasat în regiune pentru a constata gravitatea situaţiei, anunţă site-ul Mongabay News. Potrivit organizației, violenţele asupra elefanţilor au fost extreme. Probele de la faţa locului indică faptul că aceştia au fost hăituiţi înainte de a fi împuşcaţi de braconieri, iar odată puşi la pământ, le-au fost tăiate trompele cu totul şi apoi scoşi colţii de fildeş cu macetele. Veterinarul care a însoţit echipa IFAW susţine că elefanţii erau cel mai probabil încă în viaţă la momentul tăierii trompelor şi colţilor. Masacrul nu a ţinut cont de vârstă: unii dintre elefanţi aveau abia câteva luni. Directoarea IFAW Franţa, Celine Sissler-Bienvenu, participantă la acţiunea organizaţiei, susţine că braconierii au lucrat după o metodă bine pusă la punct, mai exact au aşteptat ca elefanţii în viaţă să se strângă la locul uciderii celorlalţi, pentru a-i jeli (un obicei al elefanţilor) şi i-au atacat în momentul respectiv.

 

 

Ruta braconierilor spre parcul camerunez este prin Ciad, călare, susţin reprezentanţii IFAW şi se pare că sunt cu precădere de origine sudaneză. Dincolo de faptul că le iau colţii, unii din aceşti braconieri le taie elefanţilor răpuşi şi urechile, ca trofeu – potrivit unor practici obişnuite în Sudan, fragmente de ureche se poartă ca şi coliere la gât. Abia în această lună au fost mobilizate trupe armate ale Camerunului pentru a încerca să oprească activitatea braconierilor, dar IFAW spune că acţiunea vine prea târziu, iar că militarii trimişi să ţină piept braconierilor nici măcar nu îi sperie pe aceştia, mai ales pentru că nu au aproape deloc experienţa terenului sălbatic şi nicio strategie de intervenţie.

 

 

Şi WWF (World Wildlife Fund) a precizat recent că autorităţile cameruneze nu ar fi trebuit să fie atât de „surprinse” de masacrul elefanţilor din parcul naţional, în condiţiile în care încă din 2010 WWF a avertizat guvernul camerunez de creşterea activităţilor de braconaj în regiune, cu ţintă directă elefanţii. Şi în 2011, un grup de ambasadori prezenţi în Camerun a atras atenţia premierului camerunez asupra nivelului ridicat de insecuritate din multe dintre parcurile naţionale ale statului. „Noi am alertat în mod constant guvernul, am prevăzut că asta se va întâmpla şi am atras mereu atenţia autorităţilor. Ce s-a întâmplat acum este dureroasa lor trezire la realitate”, consideră Basile Yapo Monssan, director WWF pentru Camerun. Nordul statului, incluzând parcul naţional Bouba Ndjida, are 95% din populaţia de elefanţi de savană din Camerun, dar în prezent nu se ştie sigur câţi elefanţi au mai rămas în viaţă după acest măcel. Potrivit unor informaţii din teren, braconierii îşi vor continua vânătorile până la sfârşitul lunii martie, iar fildeşul îl vând pe piaţa asiatică, unde se înregistrează cea mai mare cerere din lume pentru acesta.

 

 

 

 

Sursa şi foto: Mongabay News

 


3 comentarii

  1. Pingback: Măcelul elefanţilor din Camerun IMAGINI ŞOCANTE | Lucreaza De Acasa – Arhiva de Stiri

  2. Pingback: Măcelul elefanţilor din Camerun IMAGINI ŞOCANTE | Site Online

  3. Pingback: Măcelul elefanţilor din Camerun IMAGINI ŞOCANTE

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger