Pădurile tropicale din Western Ghats (India) sunt căminul unor specii încântătoare, unele dintre ele unice, nemaiîntâlnite în alte părţi ale lumii. Simbolul acestei uimitoare biodiversităţie este macacul coadă-de-leu, o specie aflată în pericol de dispariţie: doar 2.500 de exemplare mai supravieţuiesc în prezent.
Un eseu fotografic al fotografului Kalyan Varma, preluat de site-ul Mongabay, arată, în imagini, viaţa şi activităţile macacului renumit pentru coada şi coama sa. Hrana macacului constă în fructe, seminţe şi insecte, astfel că pădurile tropicale sunt habitatul potrivit pentru el. Lupta pentru hrană, între grupuri, este decisă adeseori de confruntarea masculilor alfa, care se folosesc de caninii puternici pentru intimidarea adversarilor. Uneori, vânează pui de veveriţe zburătoare, tot pentru hrană. Dar drumurile comunităţilor umane taie pădurile tropicale, le fragmentează, astfel că macacul este nevoit să traverseze şosele pentru a ajunge la hrană sau a descoperi noi teritorii care să asigure mâncarea zilnică necesară.
Nu de puţine ori, această nevoie de a găsi hrană îi ucide, pentru că sunt călcaţi de diverse vehicule sau vânaţi în câmp deschis. Ciclul lor de reproducere este foarte lent, o femelă dând naştere puilor doar o dată la trei ani, astfel că şansele de refacere a populaţiei sunt foarte mici. Totuşi, în ciuda obstacolelor, un nou grup de astfel de primate a fost descoperit în 2008 într-o zonă din pădurile Indiei unde specia nu fusese întâlnită până atunci. Acest fapt a dat speranţe oamenilor de ştiinţă că simpaticul macac va găsi resurse de adaptare şi înmulţire în ciuda obstacolelor ridicate de dezvoltarea urbană. Specia rămâne, însă, pe lista primatelor aflate în pericol de dispariţie.
Sursa: Mongabay News
Foto: Kalyan Varma / Bangalore, India