M-am săturat de ortodocşii din scara blocului!

32

Fac recensământul; e vorba, în principiu, de nişte feţe în plus, doar, nişte ciocănit în uşă, nişte explicaţii, bifat, semnătură, plecat. Ar putea fi aşa frumos şi simplu; e aproape, e în cartier, sunt oameni cu care mă voi mai întalni la magazinele din zonă sau în staţia de tramvai. Şi totuşi, mereu e ceva care trebuie să nu meargă bine, ceva care să irite sau o parte sau alta. De data asta, măcar când e vorba de iritările mele, e vorba de felia cu religia. De ce naiba nu stau oamenii de vorbă cu ei înşişi, înainte de a ajunge să semneze hârtii?…

de Ramona Băluţescu (Oradeapress.ro)

Şi dacă tot au apetenţă pentru cele sfinte, de ce nu le e clar unde se dau cu capul de podele prin biserici, sinagogi, moschei sau locuri de adunare? De ce trebuie să se întâmple asta “de dragul” sau “de ruşinea” vecinilor? Cât de credincios/necrdincios eşti cu adevărat dacă barometrul trăirilor tale e scara de bloc?

La început nu credeam că o să mă enervez aşa tare. Ştiam că o să dau de o mulţime de ortodocşi, de câţiva neoprotestanţi, de câţiva catolici (în Timişoara fiind) şi, cu puţin noroc, şi de câţiva ce vor avea deschiderea de a se numi simplu, atei, aşa cum sunt şi eu.

Cei fără credinţă nu muşcă, nu vor să dea foc la biserici, în majoritatea lor, doar se ocupă cu alte treburi decât să creadă în vreun zeu. Sunt buni sau răi, verzi sau roşii – adică la fel ca şi credincioşii. Dar ceea ce îi uneşte, în ţara asta, cu ceilalţi, catolici, protestanţi, neoprotestanţi, musulmani sau rastafarieni este că nu vor să fie declaraţi ortodocşi doar pentru că trăiesc în România. Şi totuşi…

Să nu uităm că pentru acest recensământ s-au făcut şi instructaje. Şi că potenţialilor recenzori li se cerea măcar diplomă de liceu. Deci, în principiu, cretini nu ar trebui să avem ca recenzori. Şi nici candidul neinformat. Rămân lucrurile ce ţin de rea credinţă. La recenzori. Dar să vedem cum stă treaba şi cu materialul recenzat.

În prima zi, în primul bloc, printre primele cinci apartamente, un domn în vârstă mă primeşte precaut. E din Republica Moldova, când ajung la religie, şopteşte: “mozaică”. Spun “mazel tov”, fără să ridic ochii, scriind. Îl simt cum înfloreşte. Vobim puţin despre Comunitatea Evreilor din Timişoara, despre care am scris de mai multe ori.

Domnul zice că voia să-mi spună că am ceva evreiesc în chip, îi zic zâmbind că sunt “goi” (ne-evreu) dar că respect şi cunosc evreii şi obiceiurile lor. Primesc un suc de vişine dintr-o cutie de pe care silabisesc din chirilice, spre încântarea gazdei, numele fructului. Îmi pare rău de reticenţa lui de la început de a vorbi despre ce e, dar cine ştie prin câte a trecut…

La altă familie, el şi ea îmi eliberează un colţ de masă, mă pun să completez. El îmi spune cu mândrie că el mi-a scos foaia de anunţ de pe uşa blocului. Pentru că nu supotă chestiile lipite acolo. Nu mai spun “mazel tov”, îi spun că lipisem cu un material uşor de dezlipit şi care nu lasă urme, exact ca să nu creez probleme. Nu contează. Omul e fericit că mi-a îndepătat hârtia.

Ajungem la religie. “Otodocşi, ce altceva, că doară suntem botezaţi”. Fac un “grrrrrr” pe interior. Spun “Şi eu sunt botezată, nu e un criteriu”. Ei, curioşi, mă întreabă ce sunt, pariind, pobabil, că vor auzi ceva despre neoprotestanţi. Le spun că atee, ei se uită unul la altul, se crispează, le explic că nu muşc doar că nu cred în Dumnezeu. “A, păi nici noi nu prea, dar…”

Aha, deci lor cuvântul “ateu” le pute dar fariseismul de a se numi ortodocşi doar pentru că au fost botezaţi, nu. Nu le explic nimic, fiecare se declară ce vrea, ei par că ştiu ce vor, dacă se declarau floarea soarelui, ca religie, îi puneam floarea soarelui.

În acelaşi bloc, un militar ieşit repede la pensie e extrem de sociabil dar ţine şi să mă şocheze. Îmi spune “ortodox”, apoi spune că de fapt e ateu. Zic: bun, şi de ce nu va declaraţi aşa? Ţineţi morţiş să contribuiţi fără să fiţi întrebat la Catedrala Mântuirii Neamului?

Îmi explică viziunea proprie: “Nu cred în popii ăştia, în Dumnzeu cred, dar aşa au zis toţi vecinii .” Clar, îl las ortodox, până peste 10 ani poate se mai hotărăşte… E dreptul lui să se declare ce vrea, e dreptul meu să-l întreb dacă şi-a luat şi inima şi mintea în calcul, nu doar vecinii.

Nimeresc la nişte ingineri chimişti, o familie mai în vârstă, genul de oameni pe care ţi-ar plăcea să îi ai părinţi sau socri. Ea se declară catolică. E puţin incisivă. Întreb de care, spun că există şi romano-catolici, şi greco-catolici. Romano. E din Oradea, o întreb de ştie că actualul episcop romano-catolic din Oradea e de la noi, din Timişoara. Incisivitatea se topeşte brusc.

Am senzaţia că mulţi ne-ortodocşi erau pregătiţi, de exprienţele anterioare, să fie văzuţi ca “duşmani de clasă” dacă se declară altceva decât ortodocşi. Scriu materialul acesta pentru ei, ca să creadă în momentul în care nu va mai trebui să te uiţi în jos, în ţara asta, dacă nu eşti ortodox. E dreptul fiecăruia din noi să fie orice, altceva decât ortodox, sau nimic, daca vrea. Au murit oameni pentru asta.

O doamnă e catolică, romano-catolică, dar… aşa au vorbit toţi din bloc, la şedinţa despre încălzire la care s-a bârfit şi recensământul, că aşa “e bine” să se declare toţi din bloc: ortodocşi. Când ajung la o familie tânără şi plăcută de martori ai lui Iehova, aproape îmi vine să îi iau in braţe. O simt pe doamnă, în mod normal poate ar fi spus religia cu un sfert de gură, mi-a acordat creditul de a fi om normal, mi-a vorbit normal, i-am zâmbit larg la plecare.

La altă familie aud exprimat gândul pe care îl simt în tonul multora: “Ce să fim? Ortodocşi! Că doar v-am spus că suntem români!” I-aş bate. Dar nu e frumos să baţi oamenii în propria lor casă. Ce fras fac oamenii ăştia aici? Da, oameni simpli, 8 clase, 10 clase, vinituri faţă de Timişoara, cel mai degrabă, dar totuşi, ce înţeleg oamenii ştia din Timişoara, din Banat?

Mă gândesc că la 16 kilometri de noi e Parţa, cu întretăierea de străzi unde ai patru biserici: ortodoxă română, ortodoxă sârbă, romano-catolică şi greco-catolică. Păi oamenii ăia din Parţa sunt extratereştri? Sunt trădători de neam? Sunt răi români? Când se vor obişnui oamenii cu a îl vedea şi a îl accepta pe celălalt de lângă ei, pe cel care nu e la fel cu ei? Nu spun să se bucure că acela nu e la fel cu ei, şi că nu ne consangvinizăm, genetic şi cultural, spun doar să accepte diversitatea…

Prind bloc unde chiar are loc o discutie pe casa scărilor, între toţi locatarii, o şedinţă de bloc, oamenii mă roagă să trec pe la ei a doua zi, unul zice în glumă: lăsaţi foile şi vi le dăm noi completate. (Da, sigur, toţi români ca bradul, cu facultate, termopan şi ortodocşi – mă gândesc). “Dacă luaţi şi manualul explicativ şi îl citiţi până mâine, vi le las cu plăcere”, spun, şi închid uşa blocului după mine. Pariez că acum vor vorbi despre recensământ şi despre ce trebuie să fie unul sau altul sau… toţi.

Îmi fac calcule: dacă mai aud unul că îmi spune că e ortodox dat fiind că e român trebuie să respir adânc, să nu îl bag în mă-sa, să nu îi explic că… în fine, tot pomelnicul.

Un inginer zootehnist îmi spune că e ateu dar să-l trec ortodox să nu afle soţia de altceva, că se supără. E o namilă de om, în vârstă. Nu mă leg de credinţe, mă leg de confidenţialitate. Soţia nu e acasă, îi promit că nu o să îl pârăsc, îi spun că îl trec ce vrea doar să fie el sigur că e ce simte el cu adevărat. Acceptă: ateu. OK, zic, dacă apare soţia, ascund foaia. Of.

Ieri seară dau de o tipă deschisă, lejeră, cu care povestesc puţin mai mult, are prieten în Egipt, mai intră prin moschei, mai intră pe la ortodocşi dar nu are o credinţă anume. Are şcoală, e puţin mai în vârstă ca mine, uite ce oameni faini pot fi fără credinţă, oare ortodocşii de dinainte ar arde-o pe rug?… Nu vor afla, datele astea sunt confidenţiale, nici eu nu folosesc, aici, nume sau date ce ar putea duce la identificarea eroilor şi anti-eroilor mei.

Ultimul apartament pe ziua de ieri, e târziu, sunt obosită, sastisită, revoltată, auăleu, sunt patru persoane aici, uf, ce bine, doar una e a casei, am de completat doar trei fişe, nu vreau surprize, nu vreau idei tâmpite, nu vreau chestii pe care “partea adversă” şi-ar pune problema că ar trebui să le subînţeleg din etnii, numărul de termopane sau din arşicele de pe hol.

Dar băiatul spune simplu, când ajungm la religie: ateu. Dumnezeule mare! (Ca să spun aşa.) Îmi vine să îl iau în braţe. Nu pentru că e ateu ci pentru că nu se foieşte, nu pleacă ochii, nu roşeşte, nu întreabă pe altcineva şi nu a fost prelucrat la şedinţa de bloc. Spune ce e simplu… şi gata. Mă conduce până pe holul de la etajul lui, vorbeam ceva despre noianul de ortodocşi de conjunctură. Când ajungem în spaţiul comun şopteşte: nu-mi plac popii. Să zicem că o spune şoptit ca să nu jignească pe nimeni.

Cam aşa e la mine, la ai mei recenzaţi. Nu-mi place să văd oamenii minţind “ca să fie în rând cu lumea”. Nu am chef să aud după recensământ că suntem ţară 103% ortodoxă. Nu vreau să contribui la Hardughia Celestă care e Catedrala Mântuirii Neamului. Respect credincioşii şi le sprijin dreptul de a avea o biserică a lor, de oricare fel, cât mai curată, dacă de asta au nevoie.

Dar nu vreau să vină patriarhul ortodox Daniel, “şeful de grajd”, cum îl numesc de când l-am văzut, la Arad, pocnind din degete după episcopii săi, să-mi bag mâna în buzunar pentru prostiile lui megalomane. Cândva i-am oferit, la Primăria Timişoara, o coajă de pâine şi o hârtie de un leu, ca să-şi aducă aminte de sărmani. Astea sunt lucrurile de care e nevoie, nu furtul pe faţă din bugetul statului pentru piramida pe care vrea să şi-o ridice la cap.

Dar asta era recensământul meu. În care oamenii s-au declarat ce au vrut. Ce s-a întâmplat în alte locuri?

Primesc textul ăsta de la un cunoscut care e preot greco-catolic în Târgu Lăpuş: “Atentie! Cazuri de manipulare grosolană la recensământ: “cum să treci în formular drept ortodox o persoană de altă religie”, ghid practic. S-a întâmplat în Tg. Lăpuş, şi în nici un caz cu o persoană fără studii, aşa cum mă aşteptam, ci cu una cu multă experienţă profesională (caz fericit).

La finalul chestionarului, doamna întreabă voluntarul: Dar despre religie, nu m-aţi întrebat. Răspuns: cum să nu. V-am întrebat ce etnie aveţi. D-na: bine, dar ce legătură au între ele? Voluntar: păi, dacă aţi spus că sunteţi de cetăţenie română, nu sunteţi evident ortodoxă (trecuse în chestionar, la rubrica religie, ORTODOXĂ, cu cea mai mare nonşalanţă!!!).

Doamna în cauză a refuzat să semneze (deşi i s-a propus corectarea formularului), şi a cerut un formular nou! (ce bărbată!). Câţi dintre bieţii oameni de la ţară au avut curajul să ceară verificarea completării chestionarului (şi nu e vorba doar de cei de la ţară). VĂ ROG SĂ TRANSMITEŢI MAI DEPARTE INFORMAŢIA ŞI SĂ POSTAŢI CÂT MAI REPEDE DATE DESPRE SITUAŢII SIMILARE. Cred că trebuie intervenit cu presa, că altfel o să iasă că au emigrat toţi greco sau romano catolicii, protestanţii etc.”

Are dreptate. Statul dă bani cultelor. Sau le calcă pe cap, cum se întâmplă cu greco-catolicii, de exemplu. Recensământul influenţează daniile statului. Şi nu se face bine. Recenzorii mint, influenţează, ascund. De ce? Probabil ca “buni ortodocşi”. Au fost sfătuiţi la biserică? Aşa le dictează orto-conştiinţa? Nu ştiu. Ştiu doar că aici nu mai e tâmpenia celor din scara blocului, care se uită în gura vecinului. E o chestie penală şi trebuie pedepsită.

Din momentul în care am postat pe Facebook cazul de la Târgu Lăpuş am mai primit, public sau privat, multe alte relatări despre recenzori pentru care “român” egal “ortodox”. Oi fi eu în afara fenomenului dar una din poruncile acelea, după care se luau şi ortodocşii, era să nu minţi. Alta parcă era cu furtul. Cât despre ce păţeşte un recenzor ticălos… haideţi să facem noi una, împreună. Ca lucrurile astea să nu rămână aşa. De noi ţine, cei nemulţumiţi dar drepţi. Drepţi fără traducere (“orto”). De fiecare din noi ce va deschide gura să povestească ce i s-a ntâmplat şi ce religie “i s-a incredinţat”. Să vorbim despre asta! Şi să le dăm cu dosarul ăsta în cap celor care consideră povestea cu declararea “pe bune” a religiei ceva marginal.
PS.: România e o ţară aberantă dar nu trebuie să rămână aşa. La recensământul trecut, arhiepiscopul greco-catolic al Blajului, Prea Fericitul Lucian Mureşan (foto), cel care conduce chinuita şi încă nedreptăţita Biserică Greco-Catolică Română, Unită cu Roma, a fost scris ca şi ortodox! Din păcate nu este banc. Aşa cum un stat cu vânt din pupa din bojocii sovietici a declarat ilegală Biserica Greco-Catolică Română în 1 decembrie 1948, tot aşa un recenzor trecea, în plină democraţie, sub o semnătură anonimă, capul acestei biserici în tabăra ortodocşilor. Şcoala Ardeleană, episcopii martiri greco-catolici morţi în închisori pentru că nu au vrut să treacă la ortodocşi, anii grei de temniţă ai puţinilor ieşiţi, totul se poate rezolva aşa de simplu din condei… Cu ocazia asta poate înţelegeţi şi de ce un ateu a ales să spriijine o biserică nedreptăţită. Pentru că m-am săturat de ortodocşii din scara blocului, de ortodocşii care vor să se întindă peste toate şi peste tot în România. Pentru dreptate. Aia scrisă româneşte, nu cu “orto” în faţă.

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Oradeapress.ro. Postarea originală o puteți citi aici.

 

 

 


 


32 de comentarii

 1. Si mai e o difeenta – ortodocsi si aceia care cred in cele sfinte, dar nu in institutia lor pe pamantul romanesc.Caci, in definitiv, ce legatura are dumnezeu cu hardughia de catedrala? sincer, ma asteptam ca oamenii sa se teama sa se declare atei de frica lui dumnezeu. dar vaz ca presiunea scarii ori a nevestii e mai mare. Ei, god, beat this! in fine, chiar asa, ne meritam catedrala si toti banii publici bagati in ea!

  • Are. Dumnezeu a devenit un pretext pentru hardughia de catedrala. Si daca nu-i pedepseste crunt pe nemernici – cu fulgere, potop, cutremur si toate alea, la urmatorul recensamant am sa ma declar ateu.

 2. In principal sunt de acord cu ce ai zis prin postarea asta, dar… Nu inteleg de ce este necesar tonul asta asa de superior fata de cei care sunt (sau se declara) ortodocsi. Oamenii se declara ce vor, si nu sunt oblgati sa isi impartaseasca toate framantarile launtrice cu recenzorul. Cei care sunt de alta religie si se declara ortodocsi de asta se tem: de alte persoane care se uita la ei si ii descosnsidera doar pentru ca apartin unei alte religii.

  In rest, da, sunt de acord, religiile minoritare nu trebuie oprimate (sau pur si simplu “sterse” prin scrierea altei religii.

  BTW, m-am declarat ortodocsa, desi nu sunt. Asa am fost botezata, cum au zis unii. Dar nu stiu nice ce altceva sunt, inca. Probabil am o tendinta spre agnosticism decat spre ateism.

 3. Chiar voiam sa vina vreun smecher de recenzor care sa ma treaca ortodox din oficiu, ca sa-l pot ameninta ca-l dau afara si-l raportez. Dar a venit o fata draguta si prezentabila care a trecut exact ce i-am zis eu.

 4. Deci toți ortodocșii e răi, și toți neortodocșii e zuperfaini, deschiși și fără prejudecăți. Am citit, am tras concluzii. Acum îmi caut Kalașnikovul pe care l-am primit de la moșii și strămoșii mei ortodocși, care toți, fără excepție, au fost răi de tot

 5. Pingback: CNP-ul discordiei | VERZI ȘI USCATE

 6. Mai Ramona, am remarcat din prima ingimfarea si “superioritatea” ta. Sint multe de spus, incepind cu faptul ca esti “atee” (ateu este un nonsens, daca o sa participi la ceva cursuri de logica o sa vezi si de ce).

  Pentru informarea ta, foarte multe “vinituri” lucreaza in multinationale si platesc contributii directe sau indirecte grase catre “fruncea” tarii. Eu sint unul dintre ei.
  Si inca o informatie pentru tine: “viniturile” pot sa fie bune sau rele. Aici sint discutii multe si lungi.

  Apropo, incet incet, datorita administratiei locale extrem de proaste (incompetente) Timisoara a devenit un oras de mina a doua, cu toate investitiile enorme in industrie. Ai remarcat asta? Uita-te pe statistici. Pe locul doi in tara este Clujul iar pentru trei patru se bat Iasiul si Brasovul.
  Iti recomand calduros o excursie pina la Cluj, sa vezi cum ar trebui sa arate un oras (mergi si pina la Cluj Arena, chiar daca n uesti “microbista”).
  Clujul are 2 echipe in divizia A iar Timisoara nici una.
  etc, etc, etc

  Al tau
  o vinitua (ortodoxa), “muncitor” intr-o multinationala

  • Am citit articolul si partial comentariile. Citind comentariile userului Nikko si ale lui Catalin T. aproape ca nu mai am ce scrie… Au zis destul de bine aproape cam tot ce era de zis. Sper sa le fi citit cineva comentariile si cu mintea nu doar cu ochii. Cat despre tine, autoarea acestui articol… nici articolele de blog nu-ti sunt punctul forte si nici ocupatia aceea temporara de recenzor. Dai dovada de o teribila nesimtire sau hai sa o numim “buna crestere” cand scrii ca ai bate pe oamenii aceia, singurul lucru care te opreste fiind faptul ca tu esti oaspetele. Ma uit la tine si te vad: impulsiva, aroganta si puternic incredintata ca tu detii adevarul: ca a fi ateu sau a fi confuz din punct de vedere spiritual e cel mai bine. Pari open-minded dar esti extremista, vrei sa pari profunda dar esti superficiala. Zicea Catalin bine… ai inceput bine si aveai dreptate dar ai inceput sa calci in strachini si sa infestezi internetul cu ideile tale pro-ateism. Imi pare rau sa o spun dar esti un produs veritabil al actualei societati… si desi te crezi superioara nu esti decat firul de iarba ce s-a indoit sub presiunea actualelor curente din societate: relativism si confuzie. Sper ca intelegi ca din pacate tu esti cea manipulata si nu religiosii. Pari fericita cu alegerea ta de a nu crede in nimic si totusi esti frustrata… intra-atata incat iti vine sa ii bati pe oameni in propriile lor case. Pacat ca oamenii aceea nu aveau posibilitatea sa iti auda gandurile si sa iti asculte grrrr-urile. Ai fi meritat un sut in partea dorsala si scoasa afara. Sper pe viitor sa avem parte de recenzori mai bine educati si mai putin frustrati si/sau partinitori.
   E de prisos sa le amintesc “merituosilor” atei care “iubesc” religia si o condamna pt multe, ce au facut inaintasii lor in al doilea razboi mondial si dupa… pana in ’89.
   Si ca sa nu inchei comentariul intr-un mod urat… te sfatuiesc sa iti revizuiesti manierele, sa-ti dirijezi inteligenta, dorinta de lupta in scopuri mai nobile si nu in ultimul rand sa-ti faci o cercetare interioara sincera.
   Scris de un crestin neortodox… si nu o zic soptit.

 7. Nu am la ce da LIKE… poate DISLIKE… se vede ca 99% din populatia Romaniei nu a perticipat la vreun fel de cateheza… mi se rupe! Am avut treaba, printre ele, am si citit… am vrut sa citesc tot… sa vad ce trairi proprii si personale au unii… Este problema fiecaruia cu ce se identifica spiritual… biserica nu te poate obliga sa platesti cultul.. iar din buget sunt scurgeri mult mai mari in alte buzunare!

  Nici eu nu pot sa spun ca imi plac preotii, majoritatea au ceva ce nu pusca, dar sunt unii pe care merita sa-i cunosti! Este la fel cu doctorii. In tara asta avem probleme mult mai grave! As fi preferat sa-mi povesteasca DE CE se face recensamantul acum! As fi preferat sa gaseasca un punct de dicutie care sa uneasca oamenii indiferent de religie si culoare, nu sa-i categoriseasca frumos in diverse seturi, dupa propriul gust! Hai sa lasam problemele fiecaruia cu a se identifica spiritual!

  Ii recomand sa se lase de recensamant si sa scrie despre probleme, adevarate, probleme ale romanilor si societatii in care traim! Subiectul este fatis legat de propria-i persoana si de acceptarea proprie ca si “ATEU”. Cand tu te accepti, te vor accepta si altii! End of Story.

  Mi-e lehamite de oameni “bine intentionati” si “prost directionati”! Cum era?… Drumul catre iad este pavat cu bune intentii…. sau ceva de genul. Eu cred in Dumnezeu si accept orice alta orientare spirituala sau religioasa atata timp cat nu se chinuie careva sa-mi schimbe credinta! Cat despre religie, m-am nascut ORTOdox si imi place, dar spre deosebire de multi altii, eu am fost dusa la biserica si nu am avut crize de identitate spirituala!

  Astept cu nerabdare ca asemenea oameni sa scrie despre multe alte lucruri IMPORTANTE pentru societatea in care traim si sa UNEASCA oamenii pentru a da sens lucrurilor din tara noastra! Daca am sa aplaud articolul asta, ar insemna ca trebuie sa aplaud si alte drepturi la replica! Este un subiect ce ma lasa rece si care duce la un razboi inutil! Vad doar ca a dat painea si leul cui nu trebuie si ca se …. ceva pe noi crestini… sa fie ea un ATEU sanatos ca nu-mi deranjez atentia catre asa ceva!

  • > In tara asta avem probleme mult mai grave!

   Adevarat. Motiv pentru care banii care merg la culte si subventioneaza biserici si catedrale ale mantuirii neamului prost ar trebui sa mearga la sanatate si la educatie. Pentru ca de-alea n-avem. Biserici avem destule. Amin!

   Cum vine aia sa te nasti ortodox? Se transmite genetic optiunea pentru o religie sau alta? E codificata in cromozomi?

   N-am nicio problema cu aia ce sunt ortodocsi pe bune, tin posturi si toate alea. Majoritatea romanilor doar simuleaza ortodoxia facandu-si cate trei cruci cand trec pe langa o biserica, pentru ca asa au fost invatati.

   • Ca… cam asa… da! Se transmite! E vreo problema? Este mostenire de familie si de neam! Cine are probleme sa-si schimbe religia si sa se vindece! Traim intr-o lume libera! Religia si credinta a supravietuit anilor de comunism! A fost singura care a dat sepranta oamenilor ce au avut intr-adevar de suferit in vremuri grele! Cutumele nu au de-a face cu probleme personale ale semnatarului articolului sau ale altora care se regasesc aici. Eu nu ma regasesc si nu vad in articol un subiect de discutat. Avem multe subiecte pe marginea carora ar fi de dezbatut si de gasit un punct comun. Ca tot se vorbea despre “rug” sau despre marginalizarea oamenilor de diferite credinte… cred ca intr-o lume de atei, noi am fi, chiar si in ziua de astazi, pusi la “prajit”. Multumesc mult pentru lectia de “echitabilitate” intre rase, sexe sau orientari de orice fel. Am vazut clar pe cine “strangea in brate” sau cui ii “grrrrr”-ia interior! Despre ce vorbim?
    Ar fi mai bine si recomandabil sa nu mai foloseasca procente “justificative” atata vreme cat nu stie cu ce se papa! Mai bine ar lua o unitate de masura pe care o stapaneste si prin care se poate explica!
    Aveti cifre concrete despre banii care se duc la biserici? Daca DA si daca sunt marea gaura in buget, iesiti in strada si luptati pentru asta! Daramati bisericile, nu ma intereseaza! Credinta si religia mea nu o veti putea clinti! Sunt multi ca si mine! Ce veti face? Daca NU aveti date concrete si cifre despre scurgeri de bani sau finantari nejustificate ori gresite…. mda… luati o pauza de informare inainte de a pune mana pe bolovan si a ne arata cu degetul!

    • De neam, as in Cartedrala Mantuirii Neamului?

     Au supravietuit pentru ca BOR a colaborat cu regimul comunist, ceea ce nu se poate spune despre Biserica Greco-Catolica. De fapt au mai fost si alte lucruri care au dat speranta oamenilor: bancurile cu Ceausescu, cartile interzise, muzica de la Radio Europa Libera, etc. Dar da, daca traiai intr-un sat fara apa curenta si electricitate, probabil ca religia era singura.

     Ortodocsi care se simt discriminati, asta e o noutate pentru mine.

     Cifre? Conteaza? Chiar si daca eu n leu, e mai bine investit in sanatate si educatie.

     • Am impresia? Sau iti place sa-mparti cuvinte nefolosite de altii?! Cine a scris articolul? Un ortodox nemultumit si frustrat de existenta celorlati? Sau?!

      Ai auzit de Radio Europa Libera doar… se vede! Nu stii nici ce se difuza, nici cum se asculta, nici care erau riscurile!

      Atata vreme cat invoci cifre, DA, conteaza! Daca nu conteaza pentru voi, nu le aduceti in discutie, in ceea ce priveste statul… ca eu, cu leul meu, il dau cui vreau! Despre spitale sau invatamant sunteti la fel de straini subiectului. Daca era un subiect interesant pentru voi, i-ati fi aratat importanta intr-un articol bine documentat. Ati iesi in strada pentru asta! In caz de spital, doar credinta si pretorul te mai mantuiesc in Romania! Eu stiu ce spun. Voi veti invata pe pielea voastra! Toti cei ramasi aici imbatranim intr-un sistem defectuos si ne vom drege bolnavii in acelasi sistem, fara sa fi miscat un pai in ceea ce priveste acest lucru! Restul este BLA BLA BLA….

     • > Ai auzit de Radio Europa Libera doar… se vede! Nu stii nici ce se difuza, nici cum se asculta, nici care erau riscurile!

      Ai stat langa mine cand ascultam Radio Europa Libera sau de unde stii? Se difuzau emisiuni subversive, muzica buna, asezonate cu paraziti. Se asculta la radioul VEF al unchiului meu. Se vede, se crede.

      Da, o sa va dregeti bolnavii ca si popa de la Tanacu – legandu-i de cruce si udandu-i cu apa rece ca gheata, ca sa se mantuiasca mai repede – de tot.

 8. Gigel… urmat de comentariile aferente numelui sunt mai mult decat culturalizante! Nu reusesti sa porti o conversatie fara a incerca vreun fel de “atacuri” – asta denota cat echilibru interior ai dobandit in viata.
  Nu vad care este sensul discutiei. Nu am sa aplaud niciodata un asemenea articol. Oricat te “vei infoia in pene” nu faci decat sa calci in strachini.
  Iar intre tine si exemplul preotului pe care l-ai dat nu vad diferenta! Cat despre radiouri, las-o balta. Ai pierdut trenul. Poate ai norocul sa incerci altceva!

  Am fost cat se poate de civilizata. Incearca alta persoana care te poate intelege si crede. Eu sunt persoana gresita pentru asemenea injosiri ale sufletului omenesc. Consider ca fiecare are dreptul sa-si aleaga religia si credinta care-l va tine sane. La o adica, toti au o firmitura de adevar. Cel mai important este confortul sufletesc. Asta reiese din articol, mai mult decat exemplele date (care pot fi simple fantezii) totul se raporteaza exagerat de subiectivist la persoana care scrie articolul si scoate in evidenta LIPSA acestui confort spiritual…neaga existenta sufletului! Persoana care s-a saturat de ortodocsi, dar nu i-au placut nici restul religiilor, in schimb le-a dedicat o mare bucata de timp din propria-i viata! Pai? Si ce faceti cu milioanele de oameni care cred in felul lor ca exista un Dumnezeu? Hmmmm…

  Doza de nervi si probleme pe care o aveti vis a-vis de majoritatea oamenilor se rezolva in cabinete de specialitate. Asemenea discutii sau articole va fac mai mult rau!

  O seara buna!

 9. Imi confirmi teoria ca ateii nu sunt altceva decat niste extremisti.. nu din aia religiosi, doar extremisti.
  Sunt exact de cealalta parte a habotniciei religioase.. daca ei nu cred in ceva anume, “cine nu e cu noi e un idiot”…cam asa ar suna concluzia articolului tau.
  Eu sunt doar religios sa spunem…am o teorie personala(inspirata din diverse religii si teorii stiintifice) asupra originii neintamplatoare a speciilor. E o chestiune personala, nu ti-am scris aici pt a vorbi despre ea.
  Initial am zambit la inceputul articolului…aveai dreptate.
  Apoi ai inceput sa degenerezi, asa cum o fac toti cei ce isi apara cu tarie convingerile, fie ele religioase sau nu.
  Sunt o gramada de cretini pe lumea asta.. sau cum spunea un ciudat numit Brucan :”oamenii se impart in prosti si destepti”.
  Faptul ca o alta habotnica religioasa de data asta, a fost numita sa faca acest recensamanat si a dat-o in gropi, nu stiu daca ar trebui generalizat la nivel national.
  In fine, vor fi cazuri si cazuri, e bine ca se scrie despre asta, dar bine ar fi ca blogarii astia care nu se mai satura de dat din taste, ar ramane echidistanti si ar scrie asta fara sa otraveasca cu veninul propriu orice text.

  PS. Catedrala neamului sau cu o sa se mai cheme, ar trebui blamata daca se face cu banii statului= impozite platite de noi in mod fortat.

  Daca se face din donatii private, ar fi bine ca toti carcotasii sa-si bage nasul in alte subiecte mai importante cum ar fi faptul ca tara asta ajunge o ruina si va fi vanduta strainilor pe nimic.
  Sau ca multi dintre noi au luat drumul strainatatii pt ca se doreste o depopulare a Romaniei, pt a nu mai ramane cine sa se opuna unor marlani care o vor face un nou leagan pt alte natii gen evrei, italieni , nemti…etc.
  Investigatoareo, fa un sondaj pe la toate primariile si vezi cat la suta din teren mai apartine populatiei bastinase si cat a fost cumparat de diverse societati mixte sau proprietari cu nume sau cetatenie straina.
  Verifica la fortele de munca, numarul romanilor care mai lucreaza anul asta fata de numarul celor care lucrau in 2000.
  Nu faceti altceva decat sa loviti in valorile unora pt a le lua ochii de la adevaratele mizerii politico economice care se intampla in tara asta!
  Cineva din istorie spunea unora ca voi” neam de naparci si tradatori de tara”.
  Ce e mai iomportant, ca suntem fortati sa parasim tara asta in cautarea unui loc de munca sau ca unul ne-a scris din prostie pe o hartie, ca avem o anumita credinta.
  Schimba asta cu ceva valoarea credintelor tale?..
  Hai pa ca ti-am acordat prea mult din minutele vietii mele.

  • Onest si echilibrat punctat! Felicitari Catalin T. Acest subiect ramane o tema folozifica, nu una de prioritate nationala! Zbaterile interne ale fiintei si spiritului oamenilor nu pot face subiect de disputa. Iar rolul recenzorului nu este acela de “judecator” si “calau” pentru cei ce i-au deschis usa in alte scopuri!

   Sa schimbam tonul si sa nu uitam esenta frumoasa a vietii. Nu cred ca trebuie sa ne impunem convingerile interne ale sufletelor noastre. Este dreptul fiecaruia sa aibe ce crez doreste si simte ca i se potriveste. Macar atat ne-a ramas neatins si neclintit. Nu o sa faca nimeni ce nu au facut secole de zbateri si manipulare.

   Sa ne amintim:

   Lucian Blaga
   ——————————————————————————–
   Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

   Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
   şi nu ucid
   cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
   în calea mea
   în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
   Lumina altora
   sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
   în adâncimi de întuneric,
   dar eu,
   eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
   şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
   nu micşorează, ci tremurătoare
   măreşte şi mai tare taina nopţii,
   aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
   cu largi fiori de sfânt mister
   şi tot ce-i neînţeles
   se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
   sub ochii mei-
   căci eu iubesc
   şi flori şi ochi şi buze şi morminte.

   (1919)

  • CMN se face din fonduri private + bani sifonati din fondurile de stat. De exemplu: teren primit cadou de la stat, “donatii” via primarii de sector, etc.

   Da, da, se doreste o depopulare a Romaniei! De fapt e o conspiratie sionista secreta la mijloc! Buni ortodocsi pleca la cules capsuni in Spania, se stabilesc definitiv acolo si devin buni catolici, facand loc in tara evreilor sionisti (care oricum au parasit Romania demult, thanx to Antonescu), italinilor (alti buni catolici, fosti fascisti), nemtilor (alti buni catolici care s-au dat cu Hitler ca nu cumva sa li se depopuleze tara germana pursange, acum populata de turci).

   Ce naiba de legatura are declararea religiei la recensamant cu “tara asta ajunge o ruina si va fi vanduta strainilor pe nimic”?

 10. Ma intreb daca nu cumva militantismul pentru diversitate, ascunde o problema de etica. Daca un fapt pe care eu il practic in mod constant este considerat ca “rau” de societate, solutia cea mai simpla este sa nu mai conteze ce este bine si ce este rau.
  Pentru mine poate fi rau sa fur, dar daca pentru tine nu, atunci eu trebuie sa accept diversitatea ta. 🙂
  Niste termeni sablon – “accept”, “diversitatea” – prin care se incearca manipularea opiniei publice, in scopul promovarii unor aberatii. Daca as fi citit DOAR acest articol, as trage concluzia ca romanii care s-au declarat ortodocsi au facut-o din spirit de turma, de forma fara fond, pe cand cei care s-au declarat ca apartinand unei alte religii sau atei pur si simplu au creier si gandesc.
  De fapt, o astfel de concluzie este tipica pentru o gandire “inside the box”. Pe cutie putem lipi eticgete precum “accept” si “diversitate”, iar in interior putem depozita orice mizerii, pentru ca nimeni nu are dreptul sa ne judece pentru faptul ca suntem diferiti! 🙂

 11. Sunt greco-catolica si nu am intampinat probleme la recensamant. La scoala, in schimb, am parte de priviri piezise din partea directorului, fost mare comunist,actualmente mare ortodox.

 12. Ramona Balutescu avea antecedente legate de BOR. Nu mă miră atitudinea ei. Deşi are petele lui negre, Daniel e prea intelignet să afirme că nu-i pasă de săracii României. Evident, cuvintele lui au fost răstălmăcite, n-am niciun dubiu. Dar tu, Ramona, Sfânta Atee Milostivă, doar o coajă de pâine şi 10 RONi ţi-ai permis pentru muritorii de foame ? Sunt convins că tu-ţi iubeşti nespus semenii, se vede foarte clar din articolul tău. Dar, deh, asta e doar o datorie a proştilor de ortodocşi, nu şi a celor ce se declară atei…

  http://www.agenda.ro/news/news/20677/jurnalista-ramona-balutescu-se-explica-pe-larg.html

 13. Pingback: Scrapeboard

 14. muta-te, cat mai departe. am auzit ca in alfa centauri ar fi niste locuri pentru oameni care nu stiu pe ce lume se afla

 15. Articolul nu este unul antiortodocs sau anticredinta, ci unul antiprostie sau antifariseism. Instinctul de turma care te face sa te declari ceva ce habar nu ai ce inseamna, trebuie condamnat cu tarie. Daca s-ar scrie in recensaminte adevarata “credinta” a fiecario roman, BOR nu ar mai avea asi in maneca pt extorcarea fondurilor unui stat si asa vandalizat de politicieni. Cum te poti declara ortodocs, catolic sau orice altceva daca nu ai idee ce inseamna a fi crestin in primul rand? Daca nici macar nu crezi “Crezul”? Daca la toate capitolele din recensamant s-ar abera ca in cazul “religiei” ar iesi scandal mare… Sa te fereasca D-zeu sa te declari ceva ce nu esti, dar la religie putem bate campii pe criterii de doi lei. Religia nu este ceva cu care te nasti, ci ceva legat de “crezuri”, de “credinte”. Ceea ce crezi cu adevarat in adancul tau este adevarata ta religie. Daca tu crezi cu adevarat dogmele crestinismului ortodocs si pe practici atunci esti cu adevarat crestin-ortodocs, si la fel pt orice alta confesiune religioasa. Dar daca nu numai ca nu le crezi si practici, dar nici macar nu le cunosti, cum poti sa te declari cu nonsalanta in primul rand crestin si apoi ortodocs, catolic, protestant, neoprotestant, etc.??? Repet… ideea articolului este antiprostie si antisuperficialitate. Sunt perfect de acord cu autoarea… prostia si fariseismul trebuiesc condamnate, iar sinceritatea avizata sa fie incurajata. Daca cineva ti-ar vinde apa chioara intr-o sticla cu eticheta de vodca la pret de vodca l-ai numi hot si mincinos… dar daca un ateu isi pune eticheta de crestin ortodocs, catolic, etc. la recensamant… se cheama de buna credinta. Asta este prostie oameni buni…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger