Lupul cu coamă – primul animal sălbatic salvat de la moarte cu celule stem

2

Lângă o porțiune de șosea din centrul Braziliei, o femelă lup a fost lovită de un camion și lăsată să moară la marginea drumului. Animalul nu mai avea mult de trăit când a fost găsită de un trecător care l-a dus degrabă la veterinar. Cum lupoaica aproape că intrase în comă și avea o fractura gravă la unul din membre, medicii au optat pentru o metodă netestată până acum – au tratat pentru prima oară un animal sălbatic cu celule stem.

La câteva ore după intervenția chirurgicală, care a avut loc la Grădina Zoologică Națională, lupoiaca era din nou pe picioare și, după opt zile, a reușit să scape din țarcul cu gard metalic în care fusese plasată pentru recuperare și să fugă înapoi în sălbăticie, scrie Tree Hugger. Îngrijorați că animalul ar putea avea nevoie de asistență medicală suplimentară, personalul grădinii zoologice au prins animalul la câțiva kilometri distanță și l-au adus înapoi.

Trei săptămâni mai târziu, radiografiile înfățișau un membru de lup cu coamă complet vindecat după o fractură aproape fatală, iar după alte câteva luni de tratament cu celule stem și supraveghere medicală – timpul de recuperare a fost de două ori mai scurt decât în cazul tratamentului tradițional – , medicii veterinari ai grădinii zoologice i-au semnat animalului fișa de externare. Înainte să ia drumul sălbăticiei, lupoaica s-a codit câteva clipe pe lângă oamenii care i-au salvat viața, apoi le-a întors spatele și a dispărut în habitatul ei natural.

Lupii cu coamă sunt animale solitare întâlnite doar în pajiștile centrale din America de Sud și au avut o relație zbuciumată cu oamenii de-a lungul vremii. Mai întâi au fost vânați pentru anumite părți ale corpului, în special pentru ochi, despre care se credea că au puteri mistice, apoi au ajuns să fie amenințați de mașinile care le străbat habitatul. Lupoaica a căror oase au fost tratate în premieră cu celule stem este un caz fericit.

Foto: Lup cu coamă/Flickr – Pascal Vuylsteker

Citiți și:

Mister elucidat: Păsările căzute din cer în Italia au murit de indigestie

Păsările moarte, căzute din cer sunt cazuri rare, dar nu apocaliptice

Misterul continuă: Încă o mie de păsări şi 40.000 de crabi morţi, de data asta în Italia şi Anglia

Păsări moarte cad din cer în Suedia, iar milioane de cadavre de peşti sunt raportate în SUA, Brazilia şi Noua Zeelandă

VIDEO. O vacă georgiană a adus pe lume un vițel cu două capete

VIDEO. Ciudățeniile naturii: Aligator portocaliu?

VIDEO. Un bizon domesticit circulă cu mașina decapotabilă și bea bere

LIVE STREAMING. Un bărbat american s-a mutat în cușca leilor pentru o lună

VIDEO. Bradul de Crăciun iluminat cu un ţipar electric

VIDEO. Un pui de cangur bâjbâie în afara marsupiului mamei sale

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Un sat din Elveția amenință să omoare câinii proprietarilor care nu plătesc taxa canină » Think Outside the Box

  2. Pingback: VIDEO. Un oposum chior face furori pe internet » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger