Aubrey de Grey face parte dintr-o categorie aparte de oameni de știință, deschis la minte și inventiv în tot ce ține de îmbătrânire și de reversibilitatea ei. Teoretician al medicinei regenerative, De Grey și-a început cariera în domeniul inteligenței artificiale, ajungând mai apoi să se intereseze de biologie într-atât de mult, încât astăzi susține că oamenii care vor depăși vârsta de 1000 de ani s-au născut deja. “Moartea nu este decât o boală”, spune cercetătorul.
de Miron Ghiu
Aceste afirmații l-au transformat rapid într-un personaj controversat, preferat al publicațiilor de specialitate în tot ceea ce ține de vârstele biologice ale omului. Provocând adevărurile medicinei tradiționale, premisele de la care pornesc cercetările sale pleacă de la ideea că îmbatrânirea e o boală a umanității care trebuie privită ca o simplă problemă tehnică, abordabilă printr-o rezolvare care ține mai mult de inginerie decât de medicație și tratamente. Chiar dacă mulți membri ai comunității știintifice îl consideră o ciudățenie și îi resping ideile ca fiind aberante, punctul de vedere al lui De Grey este demn de luat în seamă. TOTB a stat de vorba cu omul de știință, care a fost de acord din start că handicapul principal în felul în care privim îmbătrânirea stă în inabilitatea de a gândi “în afara cutiei”.
El vede lucrurile din punctul de vedere al inginerului care are de rezolvat o problemă, fiind mult mai deschis soluțiilor neconvenționale decât reprezentanții lumii medicale, susținând că toată cercetarea care are loc pe șoareci de laborator va avea, în timp, rezultatele scontate. Un exemplu perfect e tratarea degradării mitocondriilor, care duce la oxidarea lipoproteinelor, una dintre cauzele aterosclerozei, motivul principal al problemelor cardiovasculare.
De Grey este optimist și în ceea ce ține de corelarea dintre statutul financiar al oamenilor și acccesul acestora la tehnologiile “nemuririi”, susținând că privilegiile vieții veșnice nu vor fi rezervate bogaților, țările fiind direct interesate de noile tehnologii care ar putea salva și 100.000 de vieți pe zi, imediat ce vor fi disponibile. Urmându-i exemplul, care nu include o anumită dietă ci doar un stil de viață echilibrat, cel mai bine ne putem pregăti pentru cicluri de viață mai mari de 1000 de ani, învățând să trăim sănatos și să facem multe exerciții fizice. Chiar dacă militează pentru suprimarea morţii în termenii în care s-ar putea combate o boală, De Grey e împotriva termenului de “nemurire”: “N-ar trebui să-i spuneţi astfel – vor exista întotdeauna riscuri mortale care nu au legătură cu îmbătrânirea. Epoca post-îmbătrânire va fi, probabil, extrem de diferită în multe sensuri, în mare parte datorită faptului că nu prea vor mai exista bolnavi, iar toţi vor fi la fel de tineri,” ne spune De Grey.
Cercetătorul britanic crede că abordarea non-biologică a problemelor medicale e un alt secret al tehnicilor de întinerire, el punându-și speranța în posibilitatea, din ce în ce mai discutata și aplicabilă, de a printa organe. Ca să încurajeze cercetarea în tot ce ține de extinderea speranței de viață a oamenilor, Aubrey de Grey a înființat, în 2003, fundația Methuselah. Aceasta, întreținută financiar exclusiv din donații, acordă un premiu de patru milioane de dolari oricui demonstrează că a crescut speranța de viață a șoarecilor de laborator prin metode inovative.
Puteţi accesa şi:
2 comentarii
pot sa va recomand o povestire interesanta despre planul tinutului secuiesc din Romania ?
Pingback: V-ați închina unui sistem regenerabil ce răspândește pacea, bunătatea și râsul? | TOTB.ro - Think Outside the Box