Pentru toți cei care și-au petrecut copilăria visând la intrigi ascunse, în costum cu cagulă neagră, pentru care Țestoasele Ninja sau filmele pe bandă rulantă cu luptători mascați au un loc privilegiat în memorie, aceasta este o veste cât se poate de proastă. Astăzi, în Japonia nu mai sunt decât unu, doi luptători Ninja.
Chiar dacă filmele comerciale îi prezentau pe acești luptători ca pe niște personaje cu puteri supranaturale – mergând pe apă sau sărind lejer dintr-un copac în altul -, adevărații Ninja erau, totuși, oameni cu puteri obișnuite. E drept, cu abilități ieșite din comun: angajați de samurai pentru a spiona sau ucide, cu arme specifice sau săbii de temut, luptătorii Ninja erau și sunt învăluiți în mister. Metodele de luptă s-au transmis întotdeauna din tată-n fiu sau de la maestru la novice, fără să existe o cultură scrisă de învățare a acestor tehnici.
Astăzi, în Japonia mai există un singur maestru Ninja, pe nume Jinichi Kawakami (foto dreapta, sursa Getty Images). Al 21-lea cap al familiei Ban, una dintre cele 53 de familii care alcătuiau odată clanul de Ninja Koka, Jinichi a învățat Ninjutsu încă de la vârsta de șase ani, de la maestrul Masazo Ishida. ”Pe atunci, credeam că ne jucăm și nici prin cap nu-mi trecea că învăț Ninjutsu,” spune Kawakami, citat într-un amplu material publicat de BBC. De la maestrul său, a învățat să mânuiască armele, să intre pe nesimțite într-o casă, dar și să facă explozibili sau amestecuri de medicamente. ”Încă mai știu să fac amestecuri de ierburi pentru a crea o otravă care nu îl omoară neapărat pe cel care o bea, dar îl face să creadă că are o boală gravă, contagioasă,” explică ultimul maestru.
Contrar imaginii create de filmele ”cu bătăi”, luptătorii Ninja nu erau niște simpli ucigași, mulți dintre ei având slujbe obișnuite. După cum spune, amuzat, Kawakami, ”nu poți să îți câștigi traiul ca Ninja”. Unii lucrau ca fermieri, alții ca negustori ambulanți, având astfel ocazii multiple de a spiona. De altfel, și Kawakami are o specializare ”lumească”, fiind inginer.
Deși este considerat ”ultimul Ninja al Japoniei,” pe lângă acest maestru-inginer, mai există un supraviețuitor al unui clan de Ninja: Masaaki Hatsumi, în vârstă de 80 de ani (foto stânga, sursa: AP). Hatsumi este, de altfel, și fondatorul unei organizații internaționale de arte marțiale, care are în acest moment mai bine de 300.000 de cursanți din toată lumea. Liderul clanului Togakure continuă să practice Ninjutsu și a contribuit la numeroase producții cinematografice în care sunt folosite aceste tehnici, printre cele mai cunoscute numărându-se You Only Live Twice, unul dintre lungmetrajele cu James Bond. În ciuda numărului mare de cursanți, Hatsumi a decis să nu își aleagă un urmaș: ”În epoca războaielor civile din perioada Edp, abilitățile unui Ninja de a spiona și a ucide sau de a amesteca poțiuni ar fi fost utile. Azi, însă, avem arme, internet și medicamente mult mai eficiente, astfel că arta Ninjutsu nu-și mai găsește locul în epoca modernă,” spune Hatsumi.
Sursa: BBC News
Un comentariu
Ce mult îmi mai plăceau filmele cu ninja!… ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Acum, doar de amuzament. Mai ales cele olandeze și filipineze! :-))) În rest, sunt mai serioase. 8-|