Lupta Thailandei cu braconajul dă rezultate

0

Eforturile de stopare a braconajului în Thailanda încep să îşi arate roadele, spun reprezentanţii Wildlife Conservation Society. Pentru a urmări şi a analiza activitatea patrulelor anti-braconaj, dar şi situaţia animalelor, camere foto şi video ascunse au fost instalate în pădurile thailandeze. Dincolo de rolul lor principal, ele înregistrează diverse scene din viaţa animalelor, care uimesc şi încântă.

 

Imaginea de mai sus a fost surprinsă de o astfel de cameră-capcană în pădurile vestice ale Thailandei. Tigrii filmaţi sunt o raritate pentru ochii celor care încearcă să protejeze viaţa sălbatică din acele zone. Înregistrările au arătat şi elefanţi asiatici în plimbare sau în timpul ritualurilor de împerechere, urşi, leoparzi marcându-şi teritoriul, porci mistreţi în plin proces de „dădăcire” a puilor, păuni cu penaj super şi multe alte animale rar observate. „Aceste dovezi de viaţă sălbatică nestingherită sunt o recompensă uriaşă pentru guvernul thailandez, care a investit resurse considerabile în protejarea mediului, faunei, florei de aici şi în a preveni şi a stopa activităţile ilegale precum braconajul, care ameninţau moştenirea naturală a ţării”, a afirmat Joe Walston, directorul programului pentru Asia din cadrul Wildlife Conservation Society (WCS).

Din înregistrări, specialiştii au estimat că populaţia de tigri (alături de speciile necesare pentru hrană acestei feline) s-a stabilizat în mijlocul zonei Western Forest Complex (pădurile de vest), pe o arie de aproximativ 18.000 de kilometri pătraţi. Regiunea a devenit căminul a 125 – 175 de tigri, spun estimările recente şi mai este habitat şi pentru una dintre cele mai mari populaţii de elefanţi din sud-estul Asiei. Filmările au surprins şi activitatea constantă a patrulelor din păduri, care au drept scop împiedicarea braconajului. WCS şi guvernul thailandez antrenează în fiecare an sute de poliţişti de pădure (rangers) pentru a proteja viaţa sălbatică şi a aresta braconierii. Camerele ascunse instalate în păduri ajută şi aceste patrule să identifice zonele de braconaj şi să îi prindă pe cei implicaţi în vânători ilegale. Modelul thailandez, în acest sens, este preluat şi de alte ţări, în programe similare, derulate tot cu sprijinul WCS – China, Nepal, India, Myanmar, Bhutan, Cambodgia, Laos, Malaezia şi Indonezia.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: DNP-Government of Thailand/WCS Thailand Program


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger