Lupta ţăranului Willy Schuster cu Prospecţiuni S.A. continuă la Moşna (Sibiu)

8

Despre lupta ţăranului Willy Schuster cu abuzurile companiei Prospecţiuni SA am scris aici, nu cu multă vreme în urmă, dar lucrurile sunt departe de a se fi calmat. În ultimele zile, Willy Schuster a fost pus din nou în faţa unei serii de abuzuri, a “recoltat” din nou cabluri amplasate abuziv pe terenurile sale (foto jos) şi a fost nevoit să dea explicaţii reprezentanţilor poliţiei pentru că are curajul să îşi apere proprietatea.

 

 

Pe Facebook a fost creat un grup de sprijin pentru Willy Schuster şi situaţia din Moşna, iar unul dintre membrii grupului a relatat cele petrecute ieri în localitate şi acasă la Willy:

 

Azi (ieri, 10 nov. – n.r.), la familia Schuster: Dimineaţa Willy a sunat la 112 pentru că a găsit iar cabluri instalate pe terenul lui. Nu a venit nimeni. Willy a adus cablurile în curte la el. Au venit maşini de securitate la poarta lui, soţia şi copiii au auzit ce vorbeau cei de la ISP Security şi anume: „Lasă că în curte la el nu putem să îi facem nimic, dar iese el şi îl batem afară. Ăsta tot timpul ne-a făcut probleme”. Au venit atunci 2 maşini de la Sibiu, plus o maşină a unui prieten cu numere germane şi masinile de la Security au plecat. În timp ce pregăteam masa, Willy ne-a arătat că maşina cu explozibil iară urca în sus pe drum spre terenurile din afara satului. Atunci prietenii din Sibiu s-au urcat în maşină şi au mers după ei. Au fotografiat şi, în plus, sunt martori. Apoi au plecat, dar în capul satului au văzut 2 maşini de poliţie şi o duba de poliţie care opriseră şi discutau cu cei de la Prospecţiuni şi Security.

L-au anunţat pe Willy telefonic, dar au şi avut buna inspiraţie să se întoarcă din drum, din nou la Willy. Noi eram în casă când am auzit strigăte la poartă – un poliţist o chema pe Lavinia Schuster afară. Lavinia s-a dus şi era singură în poartă cu poliţistul, cu cel de la Security care m-a blocat pe mine în faţa bisericii şi a urlat la mine că nu am voie să fac poze pe stradă, plus alţi vreo 3-4 agenţi în uniformă neagră. Când am auzit cearta, am ieşit şi noi la poartă – acolo erau băieţii din Sibiu şi au filmat totul – aşteptaţi să vedeti înregistrările lor. Sunt incredibile. Cum se poate ca poliţia să nu vină când Willy reclamă o ilegalitate crasă, de tulburare de posesie, de transport ilegal de explozibil pe terenul lui şi al vecinului, iar când Prospecţiuni şi Security sună pentru că Willy a cules cablul de pe terenul lui, pus fără acordul lui, atunci vine? Suntem cu toţii nişte proşti sau ăştia nu mai au niciun pic de respect pentru noi? Poliţistul a cerut ca Willy să predea imediat cablurile, iar Willy a spus că le predă mâine (astăzi – n.r.) poliţistului din sat, pe semnătură. Ce credeţi că se poate face, tensiunea e extraordinară acolo! Am trăit câteva ore sub o tensiune ingrozitoare, sub ameninţări, cu maşinile Security la poartă. Copiilor lui Willy le e frică să mai iasă pe stradă. Am fost însoţită de 2 persoane plus un câine lup până la casa parohială, să mă conving de faptul că muncitorii de la Prospecţiuni şi Security sunt cazaţi acolo. SUNT! Cine le-a dat voie să se cazeze în casa parohiala??? Biserica Evanghelică, prin protopop Guib, s-a declarat împotriva prospecţiunilor. (Sursa: Monica Popovici)

 

Unul dintre cei prezenţi ieri acasă la Willy a postat pe YouTube filmarea pe care o puteţi urmări mai jos, în care Willy Schuster discută cu reprezentanţii poliţiei – iată ce spune autorul filmării: „Poliţia îşi făcea planul de bătaie alături de Prospecţiuni S.A. la intrarea în Moşna dinspre Agnita. Mergând spre Alma Vii i-am sesizat şi am oprit să-i întrebăm ce se întâmplă. Ne-au salutat şi au plecat în Moşna. Până ne-am hotărât noi dacă să ne întoarcem în Moşna sau să mergem mai departe spre Alma Vii, au trecut câteva minute. Ne-am dat seama că e mai bine să ne întoarcem să vedem dacă totul e în regulă la dl. Willy Schuster acasă. Acolo am găsit acest „spectacol”:

 

 

La rândul său, Willy Schuster a lansat un apel şi pe reţeaua de socializare Facebook pentru a avea martori care să asiste la „ceremonia de predare – primire a cablurilor, recolta de azi. Vom avea nevoie de doi martori pe procesul verbal. Voi face asta direct din curtea mea. Mulţumesc tuturor pentru sprijin! Solidaritate! Uniţi salvăm toată România!”. (Willy Schuster).

 

Iată şi o a doua filmare a momentelor tensionate de la poarta locuinţei lui Willy Schuster:

 

 

Vom reveni cu detalii.

 

Surse şi foto: Adunare Anti-Frack la Mosna/Alma Vii – Help Willy!, Willy Schuster

 

Puteţi citi şi:

Ţăranii împotriva gazelor de şist: Willy Schuster, ţăran din Moşna, vs. compania Prospecţiuni S.A.

Proprietatea privată, călcată în picioare în România pentru gazele de şist

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş în căutarea gazelor

Vei fi tu următoarea victimă a gazelor de şist?


8 comentarii

 1. Am o nedumerire, totuşi. Unde e lumea din satul acela?!
  La mine, aici, şi când întreabă un străin de cineva la o poartă, în două minute se adună patruzeci de oameni.
  Dacă se iscă vreo ceartă iese un circ de nu-i mai arde nimănui să mai vină fără mascaţi!

 2. mie mi se pare ca e prea mult circ degeaba… ii lasa lejereanu sa verifice, se intelegea cu ei si in final nu gaseau gaz si totul era ok… suntem un popor de panicarzi care se repede inainte sa asculte si sa bage de seama. PS: Sunt prea marunti ca sa conteze… chiar prea marunti.

  • @goldy: este impropriu sa spui ca vor cauta gaz. Radiografiaza subsolul si cauta sisturile. Prospectiuni SA nu au cum sa stie daca este gaz si cat in acele sisturi.
   RomGaz vor folosi datele si pe baza lor vor cauta gazul in aceste sisturi.
   Willy Schuster este indreptatit sa refuze orice prospectiune la el pe teren deoarece produsele bio se obtin de pe un teren perfect curat. Nici cu masina nu ai ce cauta pe acel teren, sa nu mai vorbim ca explozibilul folosit contamineaza acel sol.
   Eu unul nu sunt impotriva prospectiunilor ci doar a modului in care se fac. Fara respectarea proprietatii, fara un acord prealabil intre prospector si proprietar, fara o informare clare si obiectiva, fara o transpaenta totala in ce priveste intreaga operatiune si cum se executa, fara respectarea obiectivelor de patrimoniu.

 3. nu cred aceste minciuni si am sa va spun de ce:
  1. acest willy sustine ca e roman, numele sau nu pare a fi
  2. spune ca face bioagricultura are curtea plina de utilaje agricole, de spropit cu pesticide si de aruncat ingrasaminte
  3. e un mare manipular de prostime face comert dupa urma acestui scandal a scos oferte cu mancare cu produse BIO deci un adevarat om de afaceri
  4. e un bun cetateam dar nimeni din sat nu il doreste acolo e certat cu toata lumea are procese se da vinovat si agresat dar el face amenintari cu grupul sau bio

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger