Satul Blue Dragon din China nu există. Totuși, locuitorii lui strâng, sârguincioși, recoltele de toamnă, răspândiți în grupuri cuminți de-a lungul câmpurilor. Administrativ, însă, localitatea aceasta nu figurează nicăieri. Nu este pe hartă, nu are cabluri pentru curent, iar locuitorii săi nu au acte de identitate.
Problema non-existenței oficiale a satului a început acum mai bine de zece ani, când autoritățile au construit, pe pământurile de aici, un bazin colector, care aprovizionează cu apă potabilă orașul în extindere Harbin (renumit pentru uriașele sale sculpturi în gheață, admirate de localnici și turiști iarna). Ca bazinul să fie construit, mai mult de 200 de case au fost sacrificate și inundate. Localnicii spun că au primit compensații foarte mici pentru pierderea caselor sau chiar deloc. Planul era să fie strămutați în zone învecinate. Povestea nu este singulară – în China, oriunde de duci, auzi astfel de cazuri de fermieri sau țărani strămutați de pe pământurile lor de către autoritățile care au alte planuri cu zona.
Însă cazul acesta este diferit. Pentru că, în loc să plece, un grup de localnici a reconstruit satul la gura bazinului, deși nu avea aprobare oficială. A fost, în toate sensurile, un act de sfidare – localnici împotriva autorităților. Iar primii nu cred nici acum că ar fi făcut ceva rău. Însă autoritățile i-au pedepsit pentru îndrăzneala arătată. I-au acuzat că au primit bani pentru căminele pierdute și că, în ciuda acestui fapt, s-au întors ilegal la pământurile deja preluate de stat. Astfel că nu le-au mai eliberat actele necesare care să le permită să fie înscriși în sistemul de sănătate ori să călătorească prin țară, nici acte de proprietate, absolut nimic scris, oficial, nu există să ateste existența acestor oameni sau dreptul lor la o proprietate, la un cămin.
Copiii se nasc în sat și nu primesc certificate de naștere. Alți oameni care nu există, în ochii autorităților. Dacă se îmbolnăvesc, nu pot fi primiți în unități medicale. În viitor, nu vor putea merge la școală ori să se angajeze. Lupta pentru acte le va marca toată existența, se tem tinerele mame. Cu toate acestea, majoritatea familiilor de aici nici nu vrea să audă de plecare. Nu vor să-și părăsească locurile. ”Încearcă să ne forțeze, dar noi nu am făcut nimic rău. Guvernul nu ne poate spune că trebuie să renunțăm la pământul nostru și să plecăm. Nu vom face asta”, spun oamenii. Străini pe propriul pământ, ei se pregătesc pentru nopțile tot mai reci, încălzindu-se la focuri greu întreținute. Dar mâine vor fi tot acolo, pentru că acolo e casa lor.
Sursa și foto: BBC
Un comentariu
Asta este viata din China , urmele comunismului se vad in viata oamenilor, acolo conteaza doar cifrele nu si oamenii. Chiar daca acum comunismul chinez spune ca sa mai luminat problemele raman, dovada este cu acesti oameni, la fel era si la noi cand se hotara ca se demoleaza o casa