Lupta pentru Alaska: ecologiștii versus Shell

0

Planurile companiei Shell de a fora după petrol în Alaska așteaptă aprobările finale; operațiunile ar urma să înceapă în iulie 2012. Grupurile de ecologiști atrag atenția, însă, asupra impactului major negativ pe care această activitate îl va avea asupra balenelor și focilor, în special. Între ”riscuri neglijabile” și protejarea mediului, cele două tabere duc bătălia pentru Alaska.

 

Un raport al National Marine Fisheries Service a analizat riscurile la care ar putea fi expuse mamiferele marine odată cu demararea operațiunilor de forare în mai multe zone din apele nordice din Alaska. Raportul conchide că nu se anticipează răniri sau decese ca rezultat al programului de forare propus de Shell și că accidente ar putea apărea doar în cazul unei scurgeri masive de petrol, care este destul de ”improbabilă”, se arată în documentul citat. Impactul asupra speciilor din zonă va fi ”neglijabil”, spun autorii raportului, deși regiunea adăpostește mai multe specii protejate. Grupurile ecologiste critică raportul, spunând că acesta nu a luat în calcul efectele pe termen lung asupra vieții marine și că ignoră complet ”învățămintele” din cazul scurgerii de petrol din Golful Mexico.

Zona țintită de Shell este căminul mai multor specii protejate – balena albă, balena gri, foci de mare, foci pătate, focile cu barbă și multe altele. Grupuri de ecologiști și comunități locale (nativii din Alaska) se opun planului companiei de a fora și spun că această activitate va afecta nu doar viața animalelor, ci și viața comunităților care depind de un anumit ritual al vânătorii și un ciclu al naturii. De asemenea, mai spun ecologiștii, o scurgere de petrol în regiune va fi imposibil de curățat, din cauza condițiilor extreme de vreme și a ghețurilor. Pentru a-și începe proiectul, Shell are nevoie și de aprobări federale pentru planuri de salvare în cazul unei urgențe (cum ar fi o scurgere de petrol) și permise de la instituții de mediu și viață sălbatică, pentru care trebuie să dovedească faptul că forarea nu va dăuna urșilor polari și morselor. Compania a promis că va angaja nativi din Alaska pentru supravegherea mamiferelor, dar astfel de promisiuni nu oferă nicio garanție, la fel cum nu oferă nici planurile pe hârtie, spun opozanții proiectului. Mai multe organizații au chemat Shell în instanță în scopul de a opri planurile companiei de a fora în Alaska.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Discovery / Foca cu barbă, specie protejată, trăiește în zona unde Shell plănuiește să foreze după petrol

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger