Lupta continuă la Moşna – voluntarii sunt aşteptaţi din nou în acest weekend să îl susţină pe Willy Schuster

0

Willy Schuster, ţăranul din Moşna care a devenit simbolul rezistenţei în faţa abuzurilor comise de firma Prospecţiuni S.A. în satele transilvănene (şi nu numai), a fost chemat, ieri, la Sibiu, la Secţia de Cercetări Penale a Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Compania Prospecţiuni S.A. a depus o plângere penală împotriva lui, acuzându-l de furt calificat şi de distrugerea cablului pe care Willy Schuster l-a recoltat de pe terenurile aflate în proprietatea lui. Plângerile penale depuse de mai bine de jumătate de an de către Willy Schuster, însă, nu au primit nici până acum vreun răspuns.

 

 

Deşi, spun martori oculari, în procesul verbal de predare – primire a cablurilor s-a specificat că acestea au fost predate intacte şi în stare de funcţionare, Willy Schuster a fost nevoit să dea explicaţii Poliţiei încă o dată în legătură cu situaţia creată. Plângerea Prospecţiuni S.A. a intrat rapid în atenţia anchetatorilor, spre deosebire de plângerile formulate de Willy Schuster însuşi încă de acum jumătate de an (sursa iniţială). Willy Schuster a confirmat, pentru TOTB, că a fost chemat la poliţie, ca urmare a plângerii celor de la Prospecţiuni: „Poliţistul care mi-a adus citaţia a venit direct la mine, i-am spus că este unealta lui Tender (Ovidiu Tender, patronul Prospecţiuni S.A. – n.r.), este vorba de o plângere depusă săptămâna aceasta şi căreia deja i se dă curs, foarte rapid. Dar plângerilor penale pe care le-am depus eu în mai şi iunie, anul acesta, pentru tulburare de posesie şi altele, la fel de grave, nu li s-a dat curs nici până în ziua de astăzi! Autorităţile nu recunosc că le-au primit, le-au făcut pierdute… Eu am demonstrat, ieri, că niciun cablu nu a fost tăiat, că am predat totul în bună regulă. Nu vrem decât să ne apărăm proprietăţile, să ne luăm ţara înapoi, asta facem aici”, a spus el.

În timp ce Willy Schuster este cel anchetat de poliţie, la Moşna, cel puţin 21 de sonde nedetonate au fost lăsate fără pază, scrie Asociaţia Neuer Weg: „La ora actuală, la marginea satului Moşna o echipă de artificieri ai firmei se pregăteşte să detoneze – INVOLUNTAR (!) – câteva şarje de dinamită din găuri de sonde (=orificii de aprox. 7 cm diametru X 5-10m adâncime, pentru explorări) încă nedetonate”, informează site-ul asociaţiei, care face o cronologie a celor întâmplate în ultimele zile la Moşna. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 200 de voluntari din ţară au răspuns apelului de ajutor pentru Willy Schuster şi au cules mii de metri de cabluri telemetrice de pe terenuri aflate în proprietate privată, unde cablurile respective fuseseră puse fără acordul proprietarilor.

Duminică, Prospecţiuni S.A. a anunţat că se retrage din zonă şi a început activităţile aferente retragerii. Marţi, fostul artificier al firmei „a făcut o verificare ad-hoc a unor găuri de sondă detonate – aducând dovezi că lucrările au fost executate fără respectarea normelor tehnice (…) Miercuri, 20.11.2013, în imediata vecinătate a satului Moşna, pe câmpurile localnicilor, un specialist în detonări a descoperit, în decurs de doar 45 de minute, nu mai puţin de 22 de găuri de sondă, încărcate cu dinamită. (…) Alertată prin apel la 112, Poliţia din Mediaş s-a deplasat la faţa locului, a delimitat zona, a chemat serviciul de pază al firmei de prospecţiuni, a predat acestora locaţia, a încheiat apoi procesele verbale” şi a luat declaraţii. Ieri, echipe ale firmei de prospecţiuni au ajuns în teren, urmând să detoneze materialul exploziv, anunţa site-ul asociaţiei.

La acest sfârşit de săptămână, voluntari din toată ţara şi-au anunţat din nou prezenţa la Moşna, alături de Willy Schuster. Dacă doriţi să participaţi la acţiunile anunţate pentru sâmbătă şi duminică, puteţi urmări evenimentul de pe Facebook, cu ultimele noutăţi.

 

 

Surse: Neuer Weg, Adunare anti-frack la Moşna

Foto: Victorie la Alma Vii

 

Pe aceeaşi temă:

Explorările Prospecţiuni S.A. pentru Romgaz, o schemă de fraudare a banului public şi privat – Asociaţia Neuer Weg

 

Puteţi citi şi:

Rezistenţa de la Moşna vede primele rezultate: firma Prospecţiuni S.A. va părăsi zona Moşna – Mediaş

Ţăranii împotriva gazelor de şist – lupta continuă

Proprietatea privată, călcată în picioare în România pentru gazele de şist

“Ţăranii împotriva gazelor de şist” – Willy Schuster, ţăran din Moşna, vs. Prospecţiuni S.A.

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş în căutarea gazelor

Vei fi tu următoarea victimă a gazelor de şist?

Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles

Scrisoarea unui american din Ohio, „the fracking state”

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur (II): Riscuri? O poluare potenţială nu-i o dramă!


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger