Lupii italieni sunt pretenţioşi la mâncare

2

Dacă Italia este recunoscută pentru bucătăria ei specifică şi nivelul ridicat al pretenţiilor culinare, de ce nu ar fi şi lupii italieni mai pretenţioşi decât cei de prin alte părţi ale Europei? Căci se pare că aceştia nu se dedau la căprioare, ci numai la porci mistreţi, arată un studiu recent despre dieta lupilor italieni, care a fost publicat de revista Plos One.

 

lup

 

 

În ultimii nouă ani, biologii au colectat materii fecale şi urme lăsate de lupii italieni din regiunea Toscana (o zonă de unde aceste animale dispăruseră, dar regiunea a fost recolonizată cu lupi). Ceea ce au descoperit cercetătorii, analizând probele colectate, a fost că două treimi din dieta lupilor constau în carne de porc mistreţ şi abia o treime consta în carne de căprioară. Chiar şi în anii în care populaţia de căprioare era numeroasă, lupii au preferat şunca de la porcii sălbatici. Această preferinţă interesantă a lupilor italieni s-ar putea datora dimensiunilor reduse a porcului mistreţ specific regiunii mediteraneene, care îl fac uşor de vânat.

Lupii ignoră cu totul alte animale domesticite din regiune când vine vorba de hrana lor, iar acest lucru îi determină pe autorii studiului să susţină că lupii ar putea fi reintroduşi în diverse ecosisteme din Europa, de unde au dispărut, fără ca prezenţa (mai concret, foamea) lor să afecteze turmele de vite sau oi în mod semnificativ. În ciuda preferinţei clare pentru carnea de mistreţ demonstrată de acest studiu, oamenii de ştiinţă au recunoscut că nu există nicio dovadă că lupii ar putea alege şi vinul potrivit pentru acest tip de carne – poate din cauza abundenţei de vinuri de soi rafinat din regiunea Toscana!

 

Sursa şi foto: Discovery


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger