Pentru a analiza cum se adaptează animalele schimbărilor climatice, un grup de oameni de știință a apelat la ”ajutorul” lupilor din parcul american Yellowstone. Astfel, populația de lupi de aici a fost atent monitorizată, activitatea lor fiind urmărită inclusiv cu ajutorul gulerelor radio puse la gâtul unora dintre animale.
Schimbările climatice au un impact profund atât asupra populațiilor de animale, cât și asupra trăsăturilor individuale ale unui animal, în moduri greu de prevăzut, arată cercetătorii. Timp de 15 ani, grupul de oameni de știință implicați în proiectul Yellowstone a adunat date, pentru ca acum să ofere un model matematic care să ajute la înțelegerea evoluției trăsăturilor individuale și colective ale populațiilor de animale, odată cu schimbarea mediului. Lupii care au ajutat la conceperea acestui model sunt celebrii lupi suri ai Yellowstone-ului, care au fost intens monitorizați, inclusiv prin gulere radio pe care unii dintre ei le-au purtat în permanență.
Printre datele analizate s-au numărat: dimensiunea corpului, fluctuațiile de greutate, culoarea blănii, numărul de indivizi dintr-un grup sau altul, evoluția genetică, ciclurile de viață (începând de la vârsta nașterii primilor pui și până la obiceiuri de vânătoare). ”Concluzia de bază este că biologii ar trebui să nu mai analizeze mărimea populațiilor independent de trăsăturile caracteristice acelei populații. Odată cu schimbarea climei, se schimbă invariabil și ecologia și modalitatea de evoluție a speciilor”, a explicat Tim Coulson (Imperial College London), unul dintre oamenii de știință implicați în proiect. Dincolo de concluziile studiului, publicate în revista Science, autorii acestuia speră ca modelul dezvoltat de ei să ajute alți oameni de știință să poată prevedea ce specii se află în stare maximă de risc de dispariție ca urmare a schimbărilor climatice și ce specii se adaptează mai ușor și mai rapid acestor modificări de mediu.
Sursa și foto: LiveScience / ENN