Luna s-a născut în urma unei ciocniri frontale dintre Pământ și o planetă în formare

0

Luna a luat naștere în urma unei coliziuni frontale și violente dintre Pământ și un așa-zis „embrion planetar” numit Theia, la circa 100 de milioane de ani după formarea Terrei, susține un studiu recent al cercetătorilor de la UCLA, citat de Phys.org. Oamenii de știință știau despre această ciocnire de mare viteză, care ar fi avut loc acum aproape 4,5 miliarde de ani, însă majoritatea credeau că Pământul s-a lovit de Theia la un unghi de (peste) 45 de grade, adică din laterală. Noua cercetare oferă dovezi semnificative în favoarea unei coliziuni frontale.

Cercetătorii au analizat șapte roci aduse de pe Lună de misiunile Apollo 12, 15 și 17 și șase roci vulcanice din mantaua Pământului. La baza reconstituirii impactului de acum 4,5 miliarde de ani a stat o amprentă chimică a atomilor de oxigen din interiorul rocilor – oxigenul reprezintă 90% din volumul rocilor și 50% din greutatea lor. Oxigenul care este răspândit pe Pământ este compus din trei izotopi stabili: O-16, O-17 și O-18primul fiind cel mai abundent (99,9%). Terra, Marte și alte formațiuni planetare din sistemul nostru solar au un raport unic de O-17 și O-16, fiecare având o amprentă distinctă. Un studiu din 2014, publicat în jurnalul Science, susținea că Luna ar avea la rândul ei o amprentă unică a izotopilor de oxigen.

Noua cercetare respinge însă această afirmație. „Nu am văzut nicio diferență între izotopii de oxigen ai Pământului și cei ai Lunii, nu se disting unii de alții”, spune Edward Young, autorul principal al studiului, profesor de geochimie și cosmochimie la UCLA. Echipa de cercetare a folosit tehnologii și tehnici de ultimă oră pentru a făce măsurători extrem de precise și atente, pe care le-a verificat cu noul spectometru de masă de la UCLA. Faptul că oxigenul din rocile de pe Terra și Lună au aceleași amprente chimice a fost elocvent, spune Young. Dacă Pământul și Theia s-ar fi ciocnit din laterală (după cum arată clipul video de mai sus), mare parte din astrul nopții s-ar fi format din Theia iar Pământul și Luna ar fi avut izotopi de oxigen diferiți. O ciocnire frontală ar fi făcut însă ca Pământul și Luna să aibă o compoziție chimică similară.

Potrivit cercetătorilor, rămășițele embrionului planetar s-ar fi amestecat în mod egal în compoziția Terrei și a Lunii, ceea ar explica de ce nu există o amprentă distinctă a formațiunii planetare defuncte în compoziția Lunii și a Pământului. Theia, care nu a supraviețuit coliziunii, era în curs de dezvoltare şi ar fi devenit probabil o planetă dacă nu ar fi existat ciocnirea. Young şi alţi oameni de ştiinţă cred că planeta ar fi avut cam aceeaşi dimensiune ca Pământul, în timp ce alţii cred că ar fi fost mai mică, cam de dimensiunea planetei Marte.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger