Luna, roșie la eclipsă

0

 

Ultima eclipsă a acestui an a transformat luna într-o apariție roșie, pentru cei care au putut observa fenomenul astronomic – adică locuitorii din Canada, Statele Unite, Alaska, Hawaii, Australia, Noua Zeelandă, centrul și estul Asiei.

 

O lună uriașă și roșie, așa a apărut corpul ceresc în eclipsa care marchează sfârșitul acestui tip de fenomene pentru anul 2011. Pentru cei care s-au trezit cu această imagine, ea a fost completată imediat de răsăritul soarelui oarecum în spatele eclipsei – specialiștii NASA au făcut și glume pe tema asta, spunând că este un mod mai mult decât interesant de a-ți începe ziua. Pe lângă coloritul extrem de interesant din timpul eclipsei, luna a creat și diverse iluzii optice – precum cea de dimensiune.

Specialiștii NASA spun că nu este clar de ce apar aceste iluzii: ”Din motive încă neînțelese pe deplin de astronomi sau psihologi, luna joasă pare teribil de mare, nenatural, chiar, atunci când își trimite razele printre copaci, clădiri sau alte obiecte terestre”. În realitate, luna nu este nici mai mare, nici mai mică decât de obicei. Doar percepția creierului uman asupra ei este diferită. Așa se explică de ce locuitorii din vestul SUA s-au trezit dimineață cu o lună ”supradimensionată” deasupra lor.

Următoarea eclipsă parțială de lună va avea loc în 4 iunie 2012 și va fi vizibilă pe aproape întreg teritoriul Americii de Nord. Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc în aprilie 2014, susțin analiștii NASA.

 

Sursa și foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger