Luna iunie, nou record negativ pentru gheţurile arctice

0

Gheaţa din regiunea arctică scade ca acoperire, din cauza fenomenului de încălzire globală. Dacă, până acum, media de acoperire a gheţurilor pentru luna iunie era de 10,97 milioane de kilometri pătraţi, lunile iunie din ultimii trei ani au înregistrat un nou record negativ (mai ales luna iunie 2012), marcând cea mai scăzută extindere a gheţurilor în regiunea arctică.

 

 

Astfel, pierderea de gheaţă a fost semnificativă mai ales în mările Beaufort şi Kara, în golfurile Hudson şi Baffin şi a dus la o retragere a maselor de gheaţă care nu era prevăzută, ca volum, decât pentru luna iulie (conform calculelor şi estimărilor specialiştilor bazate pe datele din anii anteriori). În total, luna iunie a marcat o pierdere de gheaţă de peste 280.000 de kilometri pătraţi, un nou record negativ care a continuat, de fapt, procesul de topire şi retragere a gheţurilor început în luna mai.

Recordul negativ al extinderii gheţurilor arctice (conform suprafeţei acoperite şi monitorizate prin sateliţi) din luna iunie a acestui an este al doilea în topul recordurilor negative la acest capitol, după luna iunie a anului 2010. În ciuda variaţiilor condiţiilor meteo în regiunea arctică, temperaturile calde au fost cele care au avut câştig de cauză: în spaţiul de deasupra gheţurilor, aerul a fost mai cald cu între 1 şi 4 grade Celsius peste nivelul temperaturilor de la  începutul acestui secol.

 

Sursa: Global Warming Is Real

Foto: EarthTimes


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger