Luminile pe timp de noapte din oraş agravează poluarea aerului

1

Luminile strălucitoare din oraş agravează poluarea aerului, avertizează cercetătorii americani, citaţi de BBC. Studiul lor arată că lumina interferează cu reacţii chimice care, în mod normal, ar curăţa aerul pe timpul nopţii de gazele emise de maşini şi fabrici pe timpul zilei.

Activitatea zilnică a oamenilor produce un cocktail de chimicale pe care natura încearcă să le cureţe pe timp nopţii cu o formă de oxid de azot care neutralizează chimicalele care, altfel, ar forma smogul şi ozonul de la suprafaţa solului care dăunează calităţii aerului.

Curăţarea are loc noaptea întrucât oxidul de azot este distrus de razele soarelui. Măsurătorile din aerul de deasupra Los Angeles-ului arată, însă, că lumina pe timpul noţii distruge, de asemenea, oxidul chiar dacă este de 10.000 de ori mai puţin puternică decât lumina soarelui, efectul este semnificativ, sugerează cercetătorii de la Administratia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă din Statele Unite (NOAA).

“Primele noastre rezultate arată că luminile pe timpul nopţii încetinesc curăţarea cu până la 7%”, a declarat Harald Stark, NOAA.

“Este nevoie de mai multă cercetare pentru a cuantifica următorul pas, anume cât ozon am avea a doua zi. Este important pentru că multe oraşe sunt pe cale să elaboreze reglementări privind stratul de ozon de la nivelul solului”, a mai spus acesta.

Curăţarea atmosferei de chimicale este mai puţin afectată de lumina roşie, dar cercetătorii se îndioesc că autorităţile ar vrea să scalde oraşul în roşu. Un efect mai mic al luminilor pe timp de noapte s-ar obţine dacă luminile ar fi direcţionate spre pământ şi nu spre cer.

Foto: Flickr – aNantaB

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Ozonul afectează capacitatea plantelor de a absorbi CO2 » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger